عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال وبذردر گفت و گو با ایانا:
اراضی آبی برای کشت جو ظرفیتیابی شوند/ توسعه پایدار تولید جو
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، علی براتی در گفت و گو با خبرگزاری ایانا ضمن تشریح برنامههای تحقیقاتی این مؤسسه برای ارتقای تولید جو آبی در کشور اظهار کرد: طی سالهای اخیر ارقام متعددی متناسب با شرایط اقلیمی مختلف معرفی شده است. وی افزود: در حوزه مقاومت به خشکی انتهای فصل، ارقام «گوهران» و «یوسف» برای مناطق معتدل، «آذران» و «شکیبا» برای اقلیم سرد و رقم «نگین» برای اقلیم گرم کشور مناسب ارزیابی شدهاند. همچنین در زمینه مقاومت به تنش شوری، ارقام «خاتم»، «مهر»، «گلشن» و «طبس» بهعنوان گزینههای مطلوب معرفی شدهاند.
براتی با اشاره به نقش این محصول در صنایع دامی و غذایی گفت: براتی با بیان اینکه تولید و آزادسازی ارقام جو از جمله وظایف اصلی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر است، افزود: برای استفاده در تولید مالت، ارقامی با پروتئین کم و نشاسته بالا و برای مصارف دامی ارقامی با درصد پروتئین بالا و ارقامی با حجم علفی وسیع و کیفیت مناسب علوفه سبز برای استفاده به عنوان قصیل شناسایی و معرفی خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه مدیریت صحیح مزرعه سهم مهمی در افزایش عملکرد دارد، توضیح داد: عملیات زراعی از خاکورزی تا ضدعفونی بذر، انتخاب تاریخ و عمق کاشت، تراکم مناسب، آبیاری بهموقع و کوددهی اصولی، کنترل آفات و بیماریها و برداشت صحیح، همگی مؤلفههایی هستند که میتوانند بهرهوری را بهطور چشمگیر افزایش دهند.
عضو هئیت علمی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تولید نهال و بذر خاطرنشان کرد: ظرفیتیابی اراضی آبی کشور برای کشت جو یکی از اقدامات مؤثر در افزایش تولید است. وی گفت: «اصلاح قیمت تضمینی جو متناسب با گندم، رقابتپذیر کردن این دو محصول و بهرهگیری از فناوریهای کشاورزی دقیق شامل سنسورها و پهپادها برای مدیریت آب و کود، از برنامههای در دست اجراست.
به گفته براتی، استفاده از ارقام زودرس و مقاوم به خشکی، بهبود سیستمهای آبیاری و بهرهگیری از قصیل به جای دانه، از راهکارهای مهم در ارتقای بهرهوری آب است.
وی همچنین انتقال یافتههای تحقیقاتی از طریق رسانهها، شبکههای اجتماعی، مزارع نمایشی و هفته انتقال یافتهها را از محورهای کلیدی ترویج و بهبود تولید دانست.
براتی در پایان حمایت از نظام تأمین بذر، ترویج بذر گواهیشده، استفاده از خطیکار به جای سانتریفیوژ، بهرهگیری از کارنده ویژه کشت در کفجوی در اراضی شور و بهروزرسانی کمباینها برای کاهش ریزش دانه را از دیگر عوامل مؤثر در افزایش عملکرد جو عنوان کرد و تأکید نمود: مجموعه این اقدامات میتواند مسیر توسعه پایدار این محصول راهبردی را در کشور هموار کند.


