رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات استان اردبیل تأکید کرد:
مدیریت علمی تغذیه دام؛ کلید عبور از چالشهای پاییزی مراتع
به گزارش روابط عمومی سازمان تات به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل؛ محمود صحرایی گفت: شروع فصل پاییز همراه با کاهش دما و افت محسوس کیفیت علوفه طبیعی، چالشهای متعددی را پیش پای دامداران قرار میدهد. در این شرایط، مدیریت تغذیه دام نهتنها یک امر تولیدی، بلکه یک ضرورت برای حفظ تعادل اکولوژیک است.
وی افزود: بر اساس پژوهشهای انجام شده، نیاز انرژی دام در فصول سرد تا ۱۵ درصد و در برخی موارد حتی تا ۲۰ درصد افزایش مییابد. . برای جلوگیری از این وضعیت،محققان بخش تحقیقات علوم دامی مرکز اردبیل توصیه میکنند بخشی از جیره روزانه دام ها بویژه دام های آبستن از کنسانترههای کمکی غنی از منابع تامین کننده پروتئین و انرژی از قبیل کنجاله دانه های روغنی و غلات تشکیل شود تا کمبود ناشی از فقر پوشش گیاهی مراتع جبران گردد.
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات اردبیل در این زمینه تأکید کرد: مهمترین موضوع، جلوگیری از چرای زودرس و کنترل ورود و خروج دام به مراتع است. زمان ورود دام باید زمانی باشد که گیاهان به حداکثر رشد و تولید خود رسیده باشند. این رویکرد نهتنها از تخریب پوشش گیاهی جلوگیری میکند، بلکه علوفه بیشتری نیز در اختیار دام قرار میدهد.
صحرایی خاطرنشان کرد: جمعبندی یافتههای پژوهشی نشان میدهد که مدیریت تغذیه گوسفندان در فصل پاییز باید بر چهاراصل اصلی؛ شناخت دقیق تغییرات ترکیب گیاهان مرتعی، تعیین نیاز فیزیولوژیک دام بر اساس شرایط بدنی و تولیدی، استفاده بهینه از مکملهای غذایی استاندارد و رعایت تناسب تعداد دام با ظرفیت تعیین شده برای مرتع استوار باشد.


