به همت محققان سازمان تات؛
تحول در کشاورزی ایران با معرفی ارقام جدید کنجد «ناشکوفا»

به گزارش روابطعمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، عمار افخمی بیان داشت: بهبود ژنتیکی برای برداشت تمام مکانیزه یکی از بزرگترین چالشهای کشت کنجد در سراسر جهان، است. ویژگی ذاتی شکوفایی کپسولهای گیاه کنجد که بهمحض رسیدن کامل، منجر به ریزش گسترده بذرها شده و برداشت تمام مکانیزه را عملاً ناممکن میسازد. به همین دلیل، برداشت کنجد اغلب بهصورت دستی، با هزینه بالا، زمانبر و با ضایعات بالا انجام میشد.
وی کاهش چشمگیر تلفات برداشت، صرفهجویی در زمان و هزینه و افزایش عملکرد و کیفیت از جمله ویژگیهای ارقام ناشکوفا برشمرد. امکان بهکارگیری ماشینآلات پیشرفته، منجر به صرفهجویی قابلتوجهی در هزینههای کارگری و افزایش سرعت برداشت میشود. همچنین پتانسیل عملکرد این ارقام ناشکوفا نیز به طور قابلتوجهی بالاتر از ارقام بومی است.
افخمی خاطرنشان کرد: ارقام اصلاح شده کنجد «ناشکوفا» این مشکل را به طور کامل مرتفع کردهاند. در این ارقام بذرها تا زمان برداشت مکانیکی درون کپسولهای خود حفظ میشوند، ویژگیای که دو مزیت کلیدی را به همراه دارد. افزایش چشمگیر عملکرد: با حذف ریزش دانه در طول فرایند رسیدگی و برداشت، ضایعات محصول از بیش از ۳۰ درصد به نزدیک صفر کاهش مییابد.
وی اظهار داشت: این یک پیروزی علمی و عملیاتی برای کشاورزی ملی است. نهتنها معضل دیرینه ریزش حل شده، بلکه همزمان پتانسیل ژنتیکی تولید نیز ارتقا خواهد یافت. با ورود کنجد ناشکوفا به مزارع، انتظار میرود وابستگی کشور به واردات روغن و دانههای روغنی کاهش یابد و کنجد به یک محصول استراتژیک و سودآور برای کشاورزان تبدیل شود.
این اقدام بخشی از برنامه دولت برای افزایش امنیت غذایی، بهرهوری آب و انرژی و مدرنسازی زنجیره تولید محصولات کشاورزی در کشور است.