چهارچوب مفهومی برنامه استراتژیک سازمان
بر اساس ماموریت، چشم انداز، ارزش ها و وظایف سازمان و با تحلیل روند چالش های فعلی و آتی بخش کشاورزی و تجربیات بین المللی و داخلی در پاسخگویی به آنها و منطبق با اسناد بالادستی کشور برنامه راهبردی دانش بینان کشاورزی و منابع طبیعی با رویکرد جامع نگری و انسجام پژوهش، آموزش و ترویج به منظور پاسخگویی اثربخش به مسائل پیچیده و چند بعدی، پنج زیر برنامه شامل «امنیت غذایی(محصولات کشاورزی)؛ منابع طبیعی-خاکوآب؛ تنوعزیستی و منابع ژنتیکی؛ تغییر اقلیم و مديريتی، اقتصادي، اجتماعي و ترویجی» تدوین گردیده و در شورای تحقیقات مورخ 1399/12/26 به تصویب رسید.
ارتباط برنامه های پنجگانه که در چارچوب مفهومی به تصویر کشیده شده به این معنی است که دستیابی به امنیت غذا به معنی اطمینان از دسترسي فيزيكي و اقتصادي همهی مردم به غذای کافی، مغذی و سالم در همه اوقات براي داشتن يك زندگي سالم و فعال و بر اساس ترجيحات غذايي است؛ اما این هدف درگرو حفظ منابع پایه و زیستی؛ اعم از منابع طبیعی، خاکوآب بهعنوان ظرف تولید است. حفظ تنوعزیستی و ذخایر ژنتیکی، تولید در کشور را ضمانت نموده و تغییر اقلیم این مجموعه را تحت تأثیر قرار میدهد که از هماکنون بایستی برای آن چارهاندیشی نمود؛ اما کلیة امور فوق درگرو طراحی نظامهای بهرهبرداری، مدیریتی، اقتصادی و اجتماعی است که قادر باشد مشارکت کلیه ذینفعان را جلب نموده، آنان را از ابتدای طراحی برنامهها در ابعاد ملی، منطقهای و محلی تا اجرا و بهرهبرداری دخیل نموده و فرصتهای اقتصادی و اجتماعی برابر را برایشان فراهم و پذیرش اجتماعی را با لحاظ خصوصیات جوامع بومی تسهیل نماید. ذیل هرکدام از برنامه ها طرح های کلان قرار گرفته و در عین مستقل بودن تا اندازهای همپوشانی داشته و در ارتباط با یکدیگر میباشند. براساس این الگو، واحدهای ملی و استانی سازمان در یک ارتباط سلسله مراتبی- شبکه ای و همبستی نقش خود را در برنامه ایفا می نمایند
برنامه راهبردی دانشبنیان کشاورزی و منابع طبیعی |
![]() |
برنامه راهبردی امنیت غذایی(محصولات کشاورزی)
امنیت غذایی در حوزه محصولات زراعی
- ارتقاء کمی وکیفی و بهرهوری تولید گندم
- ارتقاء خوداتکایی در تولید علوفه و خوراک دام و طیور
- ارتقاء کمی وکیفی و بهرهوری تولید برنج
- ارتقاء کمی وکیفی و بهرهوری تولید دانههای روغنی
- ارتقاء کمی وکیفی و بهرهوری تولید حبوبات
- ارتقاءکمی وکیفی و بهرهوری تولید گیاهان قندی ومنابع گیاهی
- ارتقاء کمی وکیفی پنبه وگیاهان لیفی
- ارتقاء بهره وری در زنجیره تولید تا عرضه زعفران
- فناوریهای توسعه گیاهان دارویی و معطر
- فناوریهای توسعه بذور هیبرید سبزی و صیفی
امنیت غذایی در حوزه محصولات باغی
- فناوری سالمسازی و تولید هستههای اولیه منابع تکثیری محصولات باغبانی
- مدیریت ریسک مقابله با تنش های غیر زیستی و زیستی در محصولات باغبانی
امنیت در حوزه محصولات شیلاتی و آبزیان
امنیت غذایی در حوزه محصولات دامی و طیور
حوزه دسترسی و سلامت امنیت غذایی
برنامه راهبردی منابع طبیعی، آب و خاک
- توسعه و بهبود روشهای افزایش کرین آلی خاک
- شورورزی
- مدیریت فرسایش خاک
- پایش منابع تولید ریزگرد و راهکارهای مهار آن در کشور
- ارتقاء بهرهوری آب
- شناخت و پایش کمی و کیفی جنگل، مرتع و بیابان
- مدیریت اکوسیستم های مرتعی
- احیا و توسعه جنگل، جنگلکاری و زراعت چوب
- مدیریت یکپارچه حوزه آبخیز
- مدیریت جامع خشکسالی در بخش کشاورزی
برنامه راهبردی تنوع زیستی و منابع ژنتیکی
برنامه راهبردی اقتصادی، اجتماعی، ترویجی و مدیریتی