معرفی بخش خاک و آب

بخش تحقیقات خاک و آب 

فعالیت این بخش از سال 1340 تحت عنوان اداره خاکشناسی و حاصلخیزی خاک مازندران شروع شد طی این مدت به عنوان پشتیبان فعالیتهای تحقیقاتی و اجرایی علوم خاک و آب منشاء خدمات ارزندهای برای استان بوده است. اما بخش تحقیقات خاک و آب استان از سال ۱۳۶6 فعالیت تحقیقاتی خود را در استان شروع نموده و طی این مدت، فعالیت­های گسترده­ای در زمینه تحقیقات علوم خاک و آب انجام داده است. اهداف و وظایف این بخش براساس اهداف و وظایفی که در اجرای ضوابط تشکیلاتی موضوع تبصره ۳۳ قانون برنامه دوم توسعه تدوین و در سال ۱۳۷۶ از طریق سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ابلاغ گردیده است، بیان می‌گردد. هدف بخش، انجام تحقیقات در زمینه مسائل مربوط به خاک و آب به منظور شناسایی و طبقه­بندی خاک­ها، ارزیابی اراضی استان، بررسی و تعیین روش­های علمی و اقتصادی بهره‌وری از منابع خاک و آب در زمینه تولید محصولات کشاورزی و هماهنگ کردن این فعالیت­ها با سایر برنامه‌های تحقیقاتی است. به طور کلی وظایف اساسی این بخش شامل برنامه­ریزی تحقیقات و مطالعات مربوط به خاک، آب و گیاه در سطح استان، تهیه و تنظیم این برنامه‌ها برای اظهار نظر شورای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با رعایت اولویت آنها و برآورد اعتبارات مورد نیاز و انجام تحقیقات کاربردی و بنیادی به صورت مستقل و یا مشترک با مؤسسات و مراکز تحقیقاتی و دانشگاه‌ها می­باشد. درحال حاضر با توجه به تواناییهای علمی و تجهیزاتی،آزمایشگاه خاک و آب به عنوان آزمایشگاه مرجع کشوری و همکار موسسه تحقیقات خاک و آب کشور جهت آنالیزهای کمی و کیفی کودهای تولیدی و وارداتی در راستای همکاری با سامانه صدور گواهی کود موسسه تحقیقات خاک و آب ایران انتخاب شده است.

برخی از مهمترین وظایف بخش تحقیقات خاک و آب:

مطالعه تشکیل و طبقه­بندی خاک‌های استان و تعیین استعداد و قابلیت اراضی برای مصارف گوناگون کشاورزی، منابع طبیعی و آمایش سرزمین.

انجام تحقیقات در زمینه تغذیه درختان میوه، گیاهان زراعی و همچنین افزایش عملکرد و بهبود کیفیت این محصولات.  

انجام تحقیقات و پایش حاصلخیزی خاک‌ها،‌ به ویژه مواد آلی خاک‌های استان.

انجام تحقیقات در زمینه مواد آلاینده خاک و آب، پهنه‌بندی خاک‌ و آب‌های آلوده و تهیه روش‌های مناسب برای رفع آلودگی خاک و آب.

انجام تحقیقات در مورد تنش‌های محیطی و اقلیمی (تنش مانداب، تنش شوری، تنش سرما و یخبندان، تنش گرما و تنش آبی) و راهکارهای لازم برای رفع یا کاهش خسارت این تنش‌ها.

انجام تحقیقات در زمینه روابط خاک، آب و گیاه و تعیین نیاز آبی محصولات عمده استان و همچنین کارایی روش‌های مختلف آبیاری.

انجام  تجزیه‌های‌ فیزیکی، شیمیایی، بیولوژی، مینرالوژیکی و میکروپدولوژی خاک‌های استان.

انجام تجزیه‌ نمونه‌های آب، کود و گیاه در طرح‌های مطالعاتی و تحقیقاتی.

بازرسی، نظارت و پایش مواد کودی استان.

تهیه و انتشار نتایج حاصله از اجرای طرح­های تحقیقاتی به صورت کتاب، مقالات علمی، گزارش‌های تحقیقاتی و نشریات علمی و ترویجی.

ایجاد ارتباط با سازمانها و مراکز اجرایی و تولیدی کشاورزی به منظور آشنایی با چالشهای خاک و آب و تعیین راهکارهای لازم برای رفع این چالشها.

اندازه گیری بیشتر پارامترهای شیمیایی، عناصر غذایی و عناصرسنگین در خاک شامل:

اسیدیته خاک (pH) ،هدایت الکتریکی خاک (EC)، تعیین ظرفیت تبادل کاتیونی خاک، ماده آلی خاک، کربنات کلسیم کل )آهک کل( ،کربنات کلسیم فعال )آهک فعال( ،گچ موجود در خاک ،کربنات و بیکربنات موجود در خاک ،سولفات موجود در خاک ،گوگرد موجود در خاک ،فسفر قابل جذب موجود در خاک ،پتاسیم محلول و قابل جذب موجود در خاک ،نیتروژن کل، آمونیاکی و نیتراتی خاک ،آهن قابل جذب و کل ،مس قابل جذب و کل ،روی قابل جذب و کل ،منگنز قابل جذب و کل ،کادمیوم قابل جذب و کل ،کروم قابل جذب و کل ،نیکل قابل جذب و کل ،سرب قابل جذب و کل ،کلسیم محلول و تبادلی ،منیزیم محلول و تبادلی ،سدیم محلول و تبادلی ،کلر محلول ،بُر قابل جذب، اندازه گیری پارامترهای فیزیکی خاک، ساختمان خاک ،بافت خاک رطوبت خاک ، وزن مخصوص ظاهری خاک ، وزن مخصوص حقیقی خاک ، اندازه گیری پارامترهای شیمیایی آب، درجه سختی آب ،کربنات ،بیکربنات ،سولفات ،پتاسیم محلول ،نیتروژن نیتراتی ،کادمیوم کل ،کروم کل ،نیکل کل ،سرب کل ،کلسیم محلول ،منیزیم محلول ،سدیم محلول ،کلر محلول، تجزیه کیفی کودهای شیمیایی و آلی، اندازه گیری غلظت عناصر غذایی و برخی از پارامترهای کیفی

تجزیه کیفی کودهی شیمیایی و آلی در آزمایشگاه:

درجه پوسیدگی کودهای آلی ، نسبت کربن به نیتروژن در کودهای آلی ، نیتروژن کل در کودهای شیمیایی و آلی ، آهن کل، محلول و کلات ، مس کل، محلول و کلات ، روی کل، محلول و کلات ، منگنز کل، محلول و کلات، کادمیوم، کروم، نیکل و سرب کل ، (ph)اسیدیته ،)ECشوری یا هدایت الکتریکی)، ماده آلی در کودهای آلی ، اسید هیومیک در کودهای آلی ، گوگرد محلول، عنصری و کل، فسفر محلول و کل ، پتاسیم محلول و کل، کلسیم محلول و کل ، منیزیم محلول و کل ، سدیم محلول ،کلر محلول ، بُر محلول و کل اسید فسفریک در کودهای فسفره ، اسید سولفوریک آزاد ، رطوبت کل ،دانه بندی کودهای آلی و شیمیایی ،از هم پاشیدگی کودها تجزیه کیفی و تعیین غلظت عناصر غذایی در بافت گیاه، در بافتهای گیاهی b و a اندازهگیری کلروفیل کل و کلروفیل ، اندازه گیری درصد ماده خشک گیاه ، اندازه گیری غلظت پتاسیم کل در بافتهای گیاهی ، اندازه گیری غلظت نیتروژن کل در بافتهای گیاهی اندازه گیری غلظت نیتروژن نیتراتی در بافتهای گیاهی ،اندازه گیری آهن کل و فعال در بافتهای گیاهی ، اندازه گیری مس کل در بافتهای گیاهی ،اندازه گیری غلظت فسفر کل در بافتهای گیاهی ، اندازه گیری روی کل در بافتهای گیاهی ، اندازه گیری منگنز کل در بافتهای گیاهی ،اندازه گیری کادمیوم کل در بافتهای گیاهی ، اندازه گیری کروم کل در بافتهای گیاهی ، اندازه گیری نیکل کل در بافتهای گیاهی ، اندازه گیری سرب کل در بافتهای گیاهی ، اندازه گیری کلسیم کل در بافتهای گیاهی ، اندازه گیری منیزیم کل در بافتهای گیاهی ،اندازه گیری سدیم کل در بافتهای گیاهی ،اندازه گیری بُر کل در بافتهای گیاهی ، اندازه گیری گوگرد در بافتهای گیاهی ، تعیین پارامترهای کیفی و غلظت عناصر غذایی در میوه C ویتامین ، (ph)اسیدیته فعال ، اسیدیته کل ،حجم آب میوه قندهای محلول در میوه ،عناصر غذایی در میوه