دستاوردهای مرکز
دستاوردهای مرکز
- دستاوردها بخش خاک و آب:
- تهیه برنامه تغذیه و بهینه سازی مصرف کودهای شیمیایی برای انواع محصولات زراعی با توجه مراحل نموی گیاه و براساس وضعیت حاصلخیزی خاک در مناطق مختلف استان خوزستان.
- تهیه برنامه تغذیه و بهینه سازی مصرف کودهای شیمیایی برای نخیلات استان براساس نیاز گیاه و مراحل نموی آن.
- حضور مستمر محققان بخش در عرصه برای ارائه راهکارها در مواجه با وقوع پدیدههای اقلیمی در فصول کشت (وقوع ریزگرد، خشکسالی، سرما یا گرمای حدی) به منظور کاهش آسیب پذیری تولیدات کشاورزی.
- ترویج فرهنگ حفاظت از خاک و لزوم حفظ مواد آلی خاک به جهت ارتقای کیفیت خاک با توصیه اکید بر جلوگیری از آتش زدن مزارع.
- نظارت و بازرسی بر انواع مواد کودی با ارسال بیش از 300 نمونه کود در سال به مؤسسه.
- نظارت برمطالعات خاکشناسی و تهیه نقشههای مدیریت پذیر استان (مساحت 10000 هکتار در سال 1403).
- برگزاری تور آموزشی-ترویجی ملی روز جهانی خاک با مشارکت معاونت آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در هر سال.
- برگزاری کارگاههای آموزشی، تورهای ترویجی و دورههای انتقال دانش برای انتقال یافتههای تحقیقاتی به بهره برداران بخش کشاورزی.
- مشارکت محققین بخش تحقیقات خاک و آب در تهیه و اجرای برنامه الگوی کشت ملی استان خوزستان.
- تهیه تقویم آبیاری محصولات زراعی عمده استان خوزستان (گندم و کلزا) با درنظر گرفتن سطوح شوری منابع خاک و آب منطقه.
- ترویج و ارائه راهکارهای مدیریت صحیح مصرف آب در آبیاری مزارع.
- تعیین نیاز آبی و آبیاری محصولات عمده استان و برخی از محصولات جدید (کینوا).
- تعیین راندمان مصرف آب در استان با مشارکت بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز.
- تعیین روشهای مدیریت آب و کود در اراضی شور و با سطح ایستابی بالا در استان.
- تعیین قابلیت کشت اراضی کشاورزی برای متقاضیان تغییر کاربری اراضی (70 مورد در سال 1403).
- اجرای طرحهای مشارکتی تغذیه گندم در شرایط تنشهای محیطی (تنش شوری، تنش خشکی، تنش دمایی و ...) با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و با مشارکت کشاورزان در زمین خود کشاورز از سال 1401.
- اجرای 17 سایت در شهرستانهای مختلف استان در سالهای زراعی 1402-1401 و 1403-1402 و اجرای 13 سایت در سال زراعی 1404-1403.
- آزمایشگاه تخصصی خاک و آب (تجزیه کامل نمونههای خاک، آب و گیاه). (تجزیه و آنالیز بیش از 600 نمونه خاک و آب برای نقاط مختلف استان به منظور کمک به مصرف بهینه کود).
- راه اندازی آزمایشگاه نظارت بر مواد کودی.
- دستاوردهای بخش جنگل و مرتع:
- سنجش و پایش جنگلها و درخت زارهای ناحیه صحارا-سندی.
- سنجش و پایش جنگلها و درختزارهای ناحیه زاگرسی.
- تأثیر ایجاد گور آب بر احیاء پوشش گیاهی در مناطق بیابانی خوزستان (کانونهای گرد و غبار جنوب شرق اهواز).
- ارزیابی کاربرد خرد آبخیزها در استحصال روانآب به منظور احیای اراضی.
- مطالعه فلوریستیک کوه کینو (استان خوزستان).
- نگارش فلور استان خوزستان.
- تأثیر پخش آب بر تغییرات پوشش گیاهی منطقه کانونهای گرد و غبار جنوب و شرق اهواز.
- بررسی تغییرات پوشش گیاهی در عرصههای کشت شده کانونهای گردوغبار استان خوزستان با استفاده از تصاویر ماهوارهای و اطلاعات میدانی.
- ارزیابی موفقیت الگوهای مختلف نهالکاری در کانونهای گرد و غبار جنوب شرق اهواز.
- تعیین بهترین روش تکثیر و تولید نهال گونههای بوتهای و درختچهای بومی مناسب برای کنترل ریزگردهای خوزستان.
- پایش اکوسیستمهای مرتعی ایران.
- تعیین جایگاه حفاظتی گیاهان و اکوسیستمهای ایران و انتشار لیست قرمز گونههای گیاهی ایران.
- هرباریوم:
- مطالعات فلور استان خوزستان از سال 1372 با اجرای طرح ملی "جمعآوری فلور استان خوزستان و ایجاد هرباریوم" آغاز شده است.
- تاکنون بیش از 10 هزار نمونه شماره شده و براساس متدهای بینالمللی نگهداری میشوند.
- معرفی 24 گونه مرتعی، دارویی، آبزی و درختچهای رکورد و جدید برای فلور ایران و جهان (6 گونه برای دنیا و 18 گونه برای کشور )
- شناسایی 17 تیره گیاهی که در منابع علمی قبلی از استان ذکر نشده بود.
- کتاب فلور خوزستان قبلی: 397 گونه خودرو از 73 تیره
- کتاب فلور استان خوزستان جدید: 1027 گونه از 102 تیره
- بخش تحقیقات زراعی و باغی:
به نژادی غلات
- مشارکت فعال در معرفی ارقام گندم نان و دوروم و جو.
- مشارکت فعال در معرفی ارقام گندم نان (خلیل، سارنگ، برات، سحر، آینه، داریون، اوج و آزادگان) و ارقام گندم دوروم (شبرنگ ،آران، هانا، تابان و فرزادی) متحمل به تنشهای شوری، گرما و سازگار با شرایط اقلیمی خوزستان.
- مشارکت فعال در معرفی ارقام جو (زهک، اکسین، نوروز، گلچین و نگین) متحمل به خشکی، ورس و مقاوم به بیماریهای مهم جو، جهت کشت در مناطق آبی و دیم استان خوزستان.
به زراعی غلات
- تعین بهترین تاریخ کاشت، بهترین تراکم بذر، بهترین فرمول کودی، بهترین شیوه کاشت غلات و ...
- معرفی ارقام گندم مناسب کاشت در محدوده وسیعی از تاریخ کاشت در استان خوزستان و ارائه توصیههای به زراعی محصولات مختلف زراعی.
- توسعه سامانه هوشمند برنامهریزی (یارآب) آبیاری گیاهان زراعی.
- تعیین میزان مقاومت به بیماری ارقام مختلف گندم و جو کشور.
- تولید بذور پرورشی گندم و جو به منظور تأمین هسته بذر مادری در استان.
- مشارکت با بخش اجرا در انجام پروژه انتخاب مشارکتی ارقام گندم و جو (PVS) در سطح استان.
- معرفی هیبریدهای پرپتانسیل و سازگار ارقام کلزا (بهاران، پیشرو، دلگان، Hyola 401 , Hyola 308 وRGS003 ) در استان خوزستان.
- معرفی کولتیوارهای سیب زمینی متحمل به کم آبیاری (سانته و آریندا).
- معرفی سورگوم علوفهای اسپید فید به عنوان رقم متحمل به کم آبیاری با عملکرد علوفه بالا.
- مشارکت در معرفی رقم یونجه امید.
- خالص سازی تودههای محلی کاهو پیچ اهوازی، پیاز رامهرمز، کنجد محلی و خربزه شادگانی.
- جمع آوری، احیا و ارزیابی تودههای محلی محصولات مختلف زراعی استان خوزستان.
- انتشار دستاوردهای تحقیقاتی در قالب نشریات معتبر علمی پژوهشی خارجی و داخلی، کنگره و نشریات ترویجی.
- انتقال یافته های تحقیقاتی در قالب برنامه های تلویزیونی، تکمیل پرسشنامه و ...
- معرفی ارقام بانبا و جلی برای کشت زمستانه سیب زمینی در خوزستان.
- معرفی ارقام صبا، سیروس و تگزاسارلی گرانو برای کشت پیاز.
- کشت توأم 50%کاهو + 50% پیاز با فواصل 5 و 20 سانتیمتر جهت افزایش عملکرد و درآمد کشاورزان.
- پیوند هندوانه بر پایههای هیبرید کدو (فرو و کوبالت) با هدف افزایش عملکرد و افزایش کارایی مصرف آب.
- احداث باغ نرگس رقم شهلا به مساحت 4500 متر مربع در ایستگاه بهبهان.
- بخش تحقیقات علوم دامی:
- عمل آوری، تهیه سیلاژ و سیلاژ خوراک کامل دام از بقایای پس از برداشت نیشکر.
- ارزش غذایی شاخه و برگ کنوکارپوس جهت تغذیه دام به صورت خشک و سیلو شده.
- استفاده از ۲۵ درصد برگ خرمای عملآوری شده با اوره، جایگزین باگاس در تغذیه گوسالههای پرواری گاومیش در شرایط خشکسالی.
- ارائه جیره متعادل براساس گیاهان شورزی مراتع منطقه (گیاهان سلمکی ساقه سفید، سیاه شور و اشنان با نسبت ترکیبی 33/5، 22/3 و 44/2 درصد) در جهت بهرهبرداری بیشتر از شتر.
- استفاده تا سطح 26 درصد از کل جیره غذایی از دانه تریتیکاله (جایگزین ذرت و سبوس گندم) در جیره گوسالههای پرواری گاومیش.
- افزایش ارزش افزوده شیر گاومیش به بیش از سه برابر با تولید پنیر موزارلا.
- بهبود تولید شیر در گاومیش با شناسایی پتانسیلهای تولید و تولیدمثلی، ارائه هدف و معیار انتخاب و ارائه برنامه اصلاحنژاد مناسب (کلاسیک و ژنومی).
- پایش و ارائه مسیر برنامه اصلاح نژاد برای گوسفند عربی در استان خوزستان.
- ثبت جمعیت گاو نجدی خوزستان و تهیه شناسنامه این نژاد در حال انقراض.
- آزمایشگاه تغذیه دام.
- بخش تحقیقات گیاهپزشکی:
- معرفی سموم شیمیایی جدید برای کنترل بیماری خیار گلخانهای.
- معرفی سموم شیمیایی جدید برای کنترل بیماریهای سبزی، صیفی و جالیز.
- تدوین مدلهای پیش آگاهی کنترل بیماریهای گیاهی.
- معرفی نماتدهای انگل گیاهی بهعنوان عوامل زیان رسان مزارع گندم.
- معرفی سموم شیمیایی علفکش در مزارع گندم و برنج.
- کنترل بیولوژیک نماتدهای سیست غلات.
- کنترل بیماری خشکیدگی برگ خرما.
- بخش انسکتاریوم
- جهت پرورش زنبور (پارازیتوئید) تلنموس
- بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی:
- اصلاح عمیقکار دیم برای کشت بیخاکورزی گندم
- طراحی و ساخت ماشین خاکورز-کاشت نواری گندم
- مدیریت بقایای برنج با استفاده از روشهای مناسب خاکورزی حفاظتی
- طراحی و ساخت خشک کن خورشیدی مناسب خشک کردن سبزیجات مختلف در استان خوزستان
- تعیین آب مصرفی و راندمان مصرف آن در محصولات مختلف زراعی و باغی استان خوزستان
- تعیین راندمان انتقال آب کشاورزی در استان خوزستان
- استفاده از زهاب نیشکر برای آبیاری محصولات زراعی (پنبه، کنف، گندم، برنج و کینوا)
- معرفی تکنیکهای به زارعی برای کاهش مصرف آب در اراضی کشاورزی حوزه تالاب شادگان
- معرفی روشهای مکانیزه برای خشکهکاری برنج
- کاهش افت برداشت برنج (با بکارگیری کوبنده میخی به جای کوبنده سوهانی در کمباین)
- معرفی عملیات خاکورزی حفاظتی مناسب برای کشت محصولات مهم زراعی
- کشت جوی پشتهای کلزا در اراضی لبشور بصورت دو خط در طرفین پشته
- صرفهجویی به میزان 38 درصد در مصرف آب و 40 درصد در بذر با اصلاح مدیریت آبیاری سطحی و کاشت در اراضی لب شور
- استفاده از روش آبیاری قطرهای در زراعت برنج
- افزایش ارزش افزوده خرماهای درجه 2 و 3 با تولید محصولات با ارزش مانند سرکه، شکلات خرما و پودر خرما
- معرفی رقم زیتون دزفول و تعیین شرایط تهیه کنسرو از آن
- به کارگیری مواد زاید کشاورزی برای تولید قارچ خوراکی و خوراک دام
- پیشرس نمودن خرما با حرارت 45 درجه و رطوبت 65 تا 70 درصدی (مرحله ابتدای رطب)
- افزایش عمر انباری و کنترل جوانهزنی پیاز رامهرمز با سوزاندن ته غده پیاز
- افزایش عمر انباری خرما با تهیه خارک پخته.
- توسعه روش آبیاری قطرهای-نواری در کشت خشکهکاری برنج
- طراحی و ساخت سامانه سنجش مکانی عمق زیرشکن
- توسعه سیستم زهکشیکنترل شده به منظور تامین بخشی از نیاز آبی برنج کشت شده به روش خشکهکاری
- بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری:
- کاربرد مخلوط جدید خاک و سیمان در احداث سازههای آبخیزداری به منظور کاهش تخریب محیط زیست و کاهش 50 درصد در هزینه اجرای پروژهها.
- بررسی دلایل توسعه فرسایش آبکندی در حوزه کارون و کمی سازی زیانهای اقتصادی فرسایش آبکندی و ارایه راههای کنترل آنها.
- کمی سازی و بررسی روند تغییرات خطوط ساحلی جنوب استان در بازه زمانی 60 ساله برای نخستین بار.
- رقومی سازی و طبقهبندی مرفولوژی ماسه زارهای غرب کرخه جهت اجرای طرحهای تثبیت.
- اجرای طرح پایلوت تثبیت و احیا کانونهای گردوغبار با استفاده از شیوههای آبخیزداری در هندیجان و اعتبارات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری.
- پایش و برآورد مساحت سطح زیرکشت برنج با استفاده از تصاویر ماهوارهای.
- واحد برنج:
- استراتژی های نوین کاهش مصرف آب برنج در خوزستان:
- توسعه کشت برنج هوازی با تناوب آبیاری 7 – 6 روزه در استان.
- معرفی ارقام جدید برنج متحمل به گرما ، شوری و خشکی.
- استفاده از آب های غیرمتعارف در تولید برنج با معرفی ارقام متحمل به شوری.
- انتقال نشا ارقام برنج در بستر خشک ( مسطح و پشته های بلند ) بدون انجام عمل گل خرابی.
- توسعه الگوی کاشت خشکه کاری بر روی پشته بلند ( Raise – bed ) با تناوب آبیاری 5-4 روزه.
- کاشت برنج به روش رایزبد
- دو راهکار عملی عملی جهت کاهش ارتفاع بوته و میزان خوابیدگی ارقام محلی برنج خوزستان:
- استفاده از ماده شیمیایی مداکس تاپ به میان 500 سیسی در هکتار و 300 لیتر آب در 60 روز پس از کاشت.
- برش ساقه به ارتفاع 35 سانتی متر در 75 روز پس از کاشت.
- تعیین تاریخ کاشت مناسب ( نیمه اول تیرماه و میزان کود اوره ( 200 کیلوگرم در هکتار ) در لاین های متحمل به گرمای برنج
