عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان:

اصلاح آرایش کشت؛ راهبرد مدیریت منابع آب

۰۲ شهریور ۱۴۰۴ | ۰۱:۳۸ کد : ۱۶۱۹ بخش پژوهش
تعداد بازدید:۵۲
عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان گفت: اصلاح آرایش کشت با استفاده از فناوری‌های بومی‌سازی شده، راهبردی اساسی برای مدیریت منابع آب، بهبود بهره‌وری و تضمین امنیت غذایی پایدار در استان خوزستان است.
اصلاح آرایش کشت؛ راهبرد مدیریت منابع آب

 به گزارش روابط‌عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، جعفر حبیبی اصل، عضو هیئت‌علمی بخش تحقیقات فنی مهندسی این مرکز، با اشاره به بحران آب در این استان اظهار داشت: با کاهش قابل‌توجه سهمیه آب بخش کشاورزی در برنامه هفتم توسعه، اصلاح آرایش کشت و جایگزینی محصولات آب‌بر با گونه‌های کم‌مصرف و مقاوم به خشکی که ارزش افزوده بالایی دارند، یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است.
 وی افزود: این تغییر تنها با بهره‌گیری از روش‌های علمی و فنی مدرن و سازگار با شرایط خاص اقلیمی خوزستان ممکن خواهد بود. براین‌اساس، محققان بخش فنی و مهندسی این مرکز با مساعدت شرکت «ماشین برزگر همدان»، موفق به اصلاح و بومی‌سازی «دستگاه خطی کار جوی و پشته‌ای» برای کشت محصولات حساس به رطوبت و آب ماندگی شده‌اند.
 حبیبی اصل به جزئیات این فناوری اشاره کرد و توضیح داد: مهم‌ترین اصلاحات انجام‌شده بر روی این دستگاه شامل نصب کنترل‌کننده عمق کاشت، اصلاح شیار بازکن‌ها برای افزایش عمق و عرض جوی‌های آب، تنظیم بهینه ارتفاع اتوکش‌ها و بهینه‌سازی جعبه‌دنده مکانیکی آن است. این اصلاحات، امکان کشت دقیق و با راندمان بالا برای محصولاتی مانند «ماش»، «سویا» و «عدس» را که به آب‌ماندگی و عمق رطوبت حساس هستند، فراهم می‌کند.
 عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات خوزستان خاطرنشان کرد: کشت موفقیت‌آمیز محصول «ماش» در یک مزرعه ۴ هکتاری در ایستگاه تحقیقاتی شاوور با استفاده از این دستگاه اصلاح‌شده، کارایی و اثربخشی آن را به طور عملیاتی به اثبات رساند.
 وی با تأکید بر اینکه این فناوری راهکاری عملی برای اجرای سیاست‌های کلان اقتصاد مقاومتی و امنیت غذایی است، گفت: باتوجه‌ به محدودیت‌های شدید آبی در فصل آینده، استفاده از این دستگاه‌های اصلاح‌شده برای کشت محصولات راهبُردی کم‌مصرف و باصرفه اقتصادی مانند «کلزا» و «گندم» به‌شدت توصیه می‌شود. این فناوری علاوه بر صرفه‌جویی قابل‌توجه در مصرف آب، بذر و کود، به بهبود ساختار خاک، کنترل شوری و در نهایت افزایش چشمگیر درصد جوانه‌زنی و عملکرد محصول منجر خواهد شد.
 حبیبی اصل در پایان تصریح کرد: تحقق امنیت غذایی پایدار و رسیدن به اقتدار غذایی در کشور، نیازمند عزمی ملی برای به‌کارگیری گسترده چنین فناوری‌های بومی و دانش‌بنیانی است که مستقیماً پاسخگوی چالش‌های نوین زیست‌محیطی و اقلیمی هستند.

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان کلیک کنید

کلیدواژه‌ها: اصلاح آرایش کشت مدیریت منابع آب


اخبار مرتبط


نظر شما :