• ساعت : ۱۰:۰۹
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۰۴/۰۹ 
  • تعداد بازدید : 162
معاون پژوهشی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور در مصاحبه رادیویی:
تهیه نقشه پراكنش علف‌های هرز گندم در كشور توسط موسسه گیاه‌پزشكی
معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور در برنامه از مزرعه تا سفره ثبت آفتکش‌های کم خطر و استفاده از روش‌های کنترل غیرشیمیایی مثل تناوب و تغییر الگوی کشت را از اهم فعالیت‌های موسسه این برای کنترل علف‌های هرز برشمرد.

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، برنامه از مزرعه تا سفره با موضوع «ایمنی و سلامت محصول گندم- علف‌های هرز گندم» با حضور شهرام شاهرخی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های موسسه از رادیو سلامت پخش شد.

 شاهرخی در این برنامه در رابطه با اهمیت گندم بیان کرد: گندم بیشترین سرانه مصرف را در کشور ما دارد و هر ایرانی به طور متوسط 170 کیلوگرم گندم مصرف می­ کند و 40 درصدکالری مورد نیاز مردم از این محصول تامین می­ شود. از این رو گندم محصولی استراتژیک محسوب شده و بایستی در راستای خودکفایی این محصول قدم برداشت، هرچند در گذشته نیز در سالهایی خودکفا بوده ایم.

معاون موسسه عنوان کرد: حدود 400 گونه از علف­های هرز از 44 خانواده گیاهی در مزارع گندم شناسایی شده ­اند که تعدادی پهن برگ و تعدادی باریک برگ هستند. علفهای هرز برای جذب آب و مواد غذایی با گیاه زراعی رقابت می­ کنند و باعث ضعف گیاه و کاهش عملکرد می ­شوند. از طرفی با تعرق خود سبب بالارفتن رطوبت محیط شده و بیماری های قارچی و باکتریایی را در مزارع گندم افزایش می ­دهند، بنابراین این دسته از عوامل خسارتزا به خصوص در مناطق جنوبی، مناطق گرم و مرطوب شمال کشور اهمیت بالایی دارند.

وی اشاره کرد: تاکنون 36 علفکش اختصاصی برای کنترل علف‌های هرز گندم در موسسه تحقیقات گیاهپزشکی به ثبت رسیده است و به طور کلی فعالیت موسسه برای کنترل علف‌های هرز ابتدا بر روی ثبت آفتکش‌های کم خطر و سپس بر روی استفاده از روش‌های کنترل غیرشیمیایی مثل تناوب و تغییر الگوی کشت متمرکز است.

شاهرخی گفت: با استفاده از سامانه‌های اطلاعات جغرافیایی یا GIS نقشه پراکنش علف‌های هرز گندم دیم و گندم آبی بر مبنای جنس و گونه تعیین شده است و این شناسایی دقیق، قدم اول در مدیریت این عوامل خسارتزاست. در عین حال باید توجه داشت هرچند مدیریت شیمیایی آخرین راهکار است ولی آفتکش‌های به ثبت رسیده در موسسه دوره کارنسشان حدود دو هفته است، از آنجا که زمان کنترل علفهای هرز در اوایل رشد آنهاست، وقتی با علفکش با آنها مبارزه می­ کنیم قبل از رسیدن گندم علفکش‌ها اثر خود را از دست داده و تاثیری روی سلامت گندم نخواهند گذاشت.

معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های موسسه در پایان افزود: آنچه بابت نگرانی مردم در ارتباط با امنیت غذایی گندم می‌شود باقیمانده آفتکش‌ها و مایکوتوکسین‌ها در این محصول است. در گندم باقیمانده مایکوتوکسین وجود ندارد و از آنجایی که سرانه مصرف آفتکش در کشور ما بسیار پایین تر از کشورهای پیشرفته است و از آفتکش‌های کم خطر استفاده می‌شود، از نظر باقیمانده آفتکش نیز مشکلی وجود ندارد.

وی تاکید کرد: با توجه به اینکه رقم های گندم معرفی شده توسط موسسات تابع سازمان تات در سال های اخیر پروتئین بالایی دارند و موسسه گیاه پزشکی نیز با مدیریت صحیح سن گندم توانسته این پروتئین را حفظ کند هیچ گونه نگرانی از نظر هدررفت گندم وجود ندارد.

 

لینک برنامه: http://player.iranseda.ir/epg-player/?VALID=TRUE&e=152260467

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

 

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها

    6.1.9.0
    V6.1.9.0