محسن بذرافشان، سرپرست این تیم تحقیقاتی با اشاره به اینکه بیماری ویروسی ریزومانیا سالانه خسارات سنگینی به مزارع چغندرقند در سراسر کشور وارد میکند. گفت: "این بیماری بهصورت سیستمیک گیاه را آلوده کرده و باعث کاهش شدید عملکرد میشود. تاکنون استفاده از ارقام مقاوم تنها راهکار عملی و اقتصادی برای مدیریت این بیماری بوده است."
وی افزود: رقم جدید "کوشا" حاصل فرآیند پیچیدهای از انتخاب والدین مناسب، انجام تلاقیهای کنترل شده و ارزیابیهای دقیق میدانی است که از سال ۱۳۹۷ آغاز شده است. این پژوهشگر ارشد با اشاره به جزئیات فنی پروژه میگوید: "ما پنج لاین اینبرد گردهافشان را با پایه مادری نرعقیم تلاقی دادیم و سپس هیبریدهای حاصل را در پنج منطقه مختلف کشور طی سه سال متوالی مورد ارزیابی قرار دادیم."
بذرافشان معتقد است: ویژگی منحصر به فرد "کوشا" در این است که هم نیاز کشاورزان خردهپا را برطرف میکند و هم مقاومت بالایی در برابر بیماری ریزومانیا دارد. دکتر بذرافشان تأکید میکند: "بسیاری از کشاورزان ما به دلایل مختلف مانند کوچکی زمینهای زراعی، محدودیت منابع آبی یا شوری خاک، امکان استفاده از ارقام پرمحصول تکجوانه را ندارند. رقم جدید این مشکل را حل کرده است."
وی افزود: آزمایشهای میدانی نشان دادهاند که "کوشا" در مقایسه با ارقام مشابه داخلی و خارجی، از عملکرد قند خالص بالاتری برخوردار است. در کشتهای نمایشی انجام شده در سال ۱۴۰۲ نیز این برتری به وضوح مشاهده شد.
به گفته وی : یکی از مهمترین تأثیرات این دستاورد، کاهش وابستگی به بذرهای قاچاق است.تاکنون نبود ارقام مناسب باعث شده بود بسیاری از کشاورزان به سمت بذرهای غیراستاندارد گرایش پیدا کنند. با معرفی "کوشا" نهتنها کیفیت تولید بهبود مییابد، بلکه سالانه از خروج حدود یک میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری خواهد شد.