۱۳۹۴/۰۸/۲۶

نام موسسه: اصلاح و تهيه نهال و بذر

نام واحد همكار: استان‌هاي لرستان، مرکزی، زنجان و البرز

شرح چكيده:

رقم جدید الماس برای اولین بار در سال 1378 به همراه 60 لاین دیگر از مرکز بین المللی تحقیقات كشاورزي براي مناطق گرمسيري (CIAT) وارد ایران شد. در آزمايشات مقدماتي رقم مذكور همراه 13 لاين و شاهد دانشكده در خمین مورد بررسی قرار گرفتند. طي دو سال آزمایش رقم الماس با ميانگين عملكرد 3361 كيلوگرم در هكتار نسبت به شاهد دانشكده با ميانگين دوساله 2578 گيلو گرم در هكتار 783 كيلو گرم در هكتار اختلاف عملكرد داشت.
اين رقم همچنين در آزمایش بررسی و مقایسه عملکرد یکنواخت و تعیین سازگاری ارقام و لاین های لوبیا سفیدكه به مدت دو سال به همراه 9 لاين پيشرفته و شاهد دانشكده و رقم پاك در ايستگاه هاي خمین، بروجرد و زنجان مورد بررسی قرار گرفت كه با عملكرد 3360 كيلو گرم در هكتار نسبت به رقم پاك 309 كيلو گرم در هكتار اختلاف عملكرد داشت. در طي دو سال آزمايشات تنش خشكي اين رقم با ميانگين دوساله عملكرد 2690 كيلو گرم در هكتار نسبت به ارقام درسا با 2113، پاك با 1290 و شكوفا با 1560 كيلو گرم در هكتار برتري داشت.
نتايج پروژه تحقيقي - ترويجي اين لاين همراه رقم پاك و توده محلي در دو منطقه دورود و ازنا نشان داد كه 199 كيلو گرم در هكتار اختلاف عملكرد نسبت به رقم پاك و 371 كيلو گرم اختلاف نسبت به توده ها ي محلي ازنا و دورود داشت. ارزيابي هاي مزرعه اي صفات مرتبط با آفات و بيماري‌ها نشان داد كه رقم جدید در شرایط آلودگی طبیعی آثار خسارت بيماري هاي ويروسي CMV و BCMV ونيز پوسيدگي ريشه بر لاین فوق مشاهده نشد. میزان پروتئين اين رقم 9/21 درصد(رقم درسا 20 درصد) و مدت زمان پخت آن 125 دقيقه (درسا 150 دقيقه) است. اين رقم همچنين با توجه به شفافيت بذر و ثابت ماندن رنگ پس از چند در انبار بودن نسبت به ساير ارقام داراي بازار پسندي بيشتري بوده و با توجه به اين موضوع مي توان آن را با قيمت بالاتري به فروش رساند

تشريح خلاصه مزايا و اثر بخشي دستاورد:

به ازاي هر هکتار کشت اين رقم، معادل 13200000 ريال ارزش افزوده نصيب كشاورزان خواهد شد(كيلوگرم330×40000ريال). مهمترین مشخصات رقم جدید الماس در جدول 15 آمده است.