به همت عضو هیات علمی بخش تحقیقات زنبور عسل
آفت قرنطینه ایی مهم در زنبورستان های كشور
عضو هیات علمی بخش تحقیقات زنبور عسل موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: احتمال حضور یک آفت قرنطینه ایی مهم در زنبورستان های کشور و فرضیه مرتبط بودن آن با پدیده "لارو-میری"
درسال های اخیر پدیده ایی مصطلح به "لارو-میری" زنبورستان های ایران را درگیر خود کرده و موجب تلفات فراوانی شده است. میزان تلفات ایجاد شده دراثر این پدیده در مواردی حتی تا 100درصد گزارش شده که نتایج فاجعه باری برای زنبورداری و کشور به بار می آورد. این پدیده با علائم فعلی تا کنون در کشور دیگری گزارش رسمی نشده است.
پگاه ولی زاده عضو هیات علمی بخش تحقیقات زنبور عسل موسسه تحقیقات علوم دامی کشور درگفتگویی با خبرنگار روابط عمومی موسسه ، با تشریح این پدیده، احتمال ورود یک آفت قرنطینه ایی مهم به زنبورستان های کشور و فرضیه مرتبط بودن آن با "پدیده لارو-میری" را توضیح داد.
وی با اشاره به پژوهش های آزمایشگاهی و تحقیقات میدانی که دراین زمینه در موسسه و زنبورستان های استان های مختلف درکشور انجام شده افزود: پدیده "لارو-میری" حدود 3 سال زنبورستان های کشورمان را درگیر خود کرده است و متاسفانه خسارت های فراوانی به زنبورداران وارد کرده است.
تحقیقات و پژوهش ها و اقدامات مقدماتی و محدودی در کشور انجام شده که تا کنون به نظر می آید ریشه آن به "کنه واروآ" که سالهاست زنبورداری کشور را درگیر کرده است، مرتبط باشد، هر چند این موضوع نیز هنوز در حد فرضیه ای بوده و بررسی های علمی بیشتری مورد نیاز است.
وی افزود: ضروری است به زنبورداران آموزش درست درخصوص شناخت و مبارزه صحیح و اصولی با این پدیده ارائه شود تا ازمیزان خسارت ها کاسته شود. از سوی دیگر در همین روزهای اخیر، طی اطلاعات دریافتی از تعدادی از زنبورداران استان های درگیر این پدیده و شنیدن تشریح شکل ظاهری و علائم رفتاری "موجودی تازه دیده شده"، به نظرمیرسد احتمالآ آفت قرنطینه ایی مهم "کنه تروپیلاالاپس" که تا کنون گزارش رسمی از ورود آن به کشور وجود ندارد، مهمان ناخوانده زنبورستان های کشورمان شده باشد. ریشه این کنه به آسیای جنوب شرقی ،کشورهایی مانند کره، تایلند و فیلیپین باز می شود و در پاکستان و افغانستان هم گزارش شده است.
این پژوهشگر بخش تحقیقات زنبورعسل درخصوص دست یابی به نتایج قطعی دراین مورد گفت: ورود این آفت قرنطینه ای به ایرانمان, هنوز صرفا در حد احتمال و بنا به توصیف های شواهد از زنبورداران بوده و به منظور اطمینان از حضور این کنه ، بازدیدها و بررسی های میدانی گسترده، علمی و اصولی پژوهشگران حوزه آفات و بیماریهای زنبور عسل ضروریست، تا کامل کننده گزارش های دریافتی از زنبورداران باشد.
وی دربخش دیگری از سخنان خود یادآورشد، افزون بر اهمیت بررسی احتمال حضور این آفت قرنطینه ای در کشور، فرضیه شخصی من این است که احتمال دارد "کنه تروپیلاالاپس" عاملی مستقیم یا غیر مستقیم در ایجاد پدیده "لارومیری" نیز باشد، زیرا یک سری علائم این کنه با علائم "لارو میری" هماهنگ است. طبیعتا این صرفا در حد فرضیه ای علمی است که نیاز به بررسی های علمی جامع و اصولی دارد.
ایشان در ادامه یادآور شد موارد ذکر شده طی یک نامه رسمی از سوی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به سازمان دامپزشکی کشور گزارش شد، زیرا هر آفت یا بیماری دامی جدید که برای نخستین بار درکشور مشاهده شود باید به سازمان دامپزشکی گزارش شود.
این پژوهشگر با درخواست از همکاران این رشته درراستای توجه به این موضوع مهم و همکاری با بخش زنبور عسل موسسه ، بررسی های میدانی علمی و گسترده را در همین هفته آغاز می کند و حضور این کنه و احتمال نقش آن در ایجاد پدیده "لارومیری" را با بررسی های علمی جامع و اصولی پی گیری خواهد کرد.
عضو هیات علمی بخش زنبور عسل موسسه با بیان اینکه در روزهای آینده با سفر به استان های درگیر و بازدیدهای گسترده از زنبورستان ها و تحقیقات بیشتر به نتایج قابل گزارش دست خواهیم یافت، خاطر نشان کرد، امیدوارم این نتایج موجب دست یابی به راهکاری اساسی و علمی برای مقابله با این پدیده خسارت زا درکشور عزیزمان باشد.
