به گزارش روابط عمومی سازمان تات، مسعود ترابی در افتتاحیه همایش ملی تبیین راهبردهای اکوسیستم دریاچه نمک و کنترل گردوغبار امروز در سالن شیخ مفید دانشگاه قم برگزار شد، طی سخنانی اظهار کرد: خشکشدن تالاب و ناپایداری آبوخاک یکی از جلوههای مهم تغییرات آبوهوایی است.
وی افزود: پدیده گردوغبار یکی از مهمترین عوارض ناشی از دستبردن در طبیعت است که تنوع موجودات زنده را دستخوش تغییر کرده است.
دبیر علمی همایش ملی تبیین راهبردهای اکوسیستم دریاچه نمک و کنترل گردوغبار عنوان کرد: دریاچه نمک نقش بسزایی در حفظ اکوسیستم فلات مرکزی ایران دارد؛ این دریاچه در جوار سکونت ۲۰ درصد جمعیت کشور واقع شده و هرگونه وخیمتر شدن اوضاع آن موجب بروز مشکلات سختی برای کشور خواهد بود.
ترابی ادامه داد: ایجاد پایداری برای اکوسیستم در معرض خطر دریاچه نمک بسیار اهمیت دارد؛ توسعه پایدار آب، کشاورزی، اقتصادی، اجتماعی و محیطزیست این محدوده مهمترین نیازهای پیرامون آن است.
وی در پایان گفت: ۲۰۲ مقاله به دبیرخانه ای همایش ملی ارسال شده و در نهایت ۱۳۰ عنوان مقاله مورد پذیرش قرار گرفت و در پایان این مراسم از برگزیدگان آن ضمن تقدیم هدایایی تقدیر میشود.
عضو هیئت علمی و رئیس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم نیز، در این همایش با اشاره به اهداف اصلی آن گفت: این رویداد ملی با رویکردی کاملاً علمی و کاربردی برگزار شده و به دنبال شناسایی عوامل مؤثر در تخریب سرزمین، خیزش گرد و غبار و راهکارهای مقابله با آن است تا بتواند کیفیت و کمیت اکوسیستم کشور را ارتقا دهد.
حسین توکلینکو با تأکید بر ابعاد گسترده پدیده گرد و غبار خاطرنشان کرد: مسئله گرد و غبار تنها محدود به یک استان یا منطقه خاص نیست، بلکه میتواند مناطق وسیعی از کشور و حتی فراتر از مرزها را تحت تأثیر قرار دهد. ازاینرو، این همایش میتواند نقش مهمی در ارائه راهکارهای عملی برای بهبود شرایط زیستمحیطی و کنترل این بحران ایفا کند.
وی با اشاره به اثرات گسترده گرد و غبار بر حوزههای مختلف گفت: این معضل علاوه بر تهدید سلامت انسانها و تخریب محیط زیست، بر بخشهای کشاورزی و صنعتی نیز تأثیرگذار است و میتواند خسارات اقتصادی قابلتوجهی به همراه داشته باشد.
دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار نیز در این همایش با تشریح مخاطرات پیش روی دریاچه نمک، تخصیص حق آبهها و همچنین بهره برداری پایدار و متوازن از منابع این دریاچه را از مهمترین عوامل اثرگذار بر نگهداری و حفظ حیات دریاچه نمک ارزیابی کرد.
علی محمد طهماسبی با اشاره به تغییرات اقلیمی و طرحهای توسعه معدنی پیرامون دریاچه نمک گفت: از شرایطی که برای منطقه سراجه در نزدیکی دریاچه نمک و بحران محیط زیستی که برای آن در طول سالهای گذشته پیش آمده باید درس بگیریم چرا که در غیر اینصورت میتوان هشدار جدی داد که بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون از جمعیت کشور و اراضی کشاورزی در معرض بادهای نمکی قرار خواهند گرفت.
وی با تاکید بر اینکه نمیتوان به روشهای سنتی دهههای ۶۰ یا ۷۰ عرصههای طبیعی را مدیریت کرد افزود: بهره برداری از سطح شیرابههای دریاچه باید پایدار و متوازن باشد و از طرفی راهبردها، سیاستها و برنامهها باید سنجیده و بر مبنای تغییرات اقلیمی و فعالیتهای انسانی باشد.
دبیر ستاد ملی مبارزه با گرد و غبار شرایط حال حاضر دریاچه نمک را بحرانی ندانست و با اشاره به اینکه در حال حاضر به دلیل رطوبت نسبی نمکهای سطح دریاچه، شاهد خیزش غبار نمکی از این منطقه نیستیم افزود: وی افزود: در حال حاضر شرایطی ایجاد کردیم که نوع مواجهه باید تغییر کند و آگاهی بخشی و پیش بینی به موقع باعث میشود کمترین خسارت را ببینیم.
طهماسبی با بیان اینکه در حال حاضر گردو غبار تمام کلان شهرها را فرا گرفته گفت: لازم است در این عرصه اقدامات انجام شده را آسیب شناسی کنیم و بسیاری از موارد را به قبل برگردانیم و تاب آوری کانونهای مستعد و بحرانی ریزگردها را افزایش دهیم تا این پدیده را از سر بگذرانیم.
جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید