• ساعت : ۰۶:۱۱
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۰۹/۱۹ 
  • تعداد بازدید : 172
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل :
افزایش عملكرد سیب‌زمینی و كارایی مصرف آب در شرایط كم خاك‌ورزی
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل گفت: در روش آرایش کاشت سه ردیف با دو نوار تیپ بین آن‌ها در شرایط کم خاک‌ورزی به ازای هر مترمکعب آب مصرفی، مقدار ۴.۰۷ کیلوگرم سیب‌زمینی خوراکی تولید می‌شود.

 به گزارش روابط عمومی  سازمان تات به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل؛ داود حسن پناه گفت: با توجه به برداشت‌های بی‌رویه آب از چاه‌های کشاورزی و تغییرات اقلیمی در سال‌های اخیر، آب‌های زیرزمینی دشت اردبیل به طور چشمگیری افت کرده است.

 وی افزود: از این رو استفاده بهینه از منابع آب و افزایش کارایی مصرف آب، از ضروریات بخش کشاورزی محسوب شده و توسعه روش‌های آبیاری مدرن، برای کنترل و مهار این وضعیت بحرانی امری ضروری است.

 محقق مروج ارشد سیب‌زمینی کشور، از مشکلات خاک‌ورزی سنتی به کلوخه‌ای شدن خاک، صرف وقت، انرژی و هزینه زیاد، تخریب ساختمان خاک، به هم زدن تسطیح زمین، مصرف زیاد آب، ایجاد فرسایش بادی و آبی، کاهش مواد آلی خاک، سوزاندن بقایای گیاهی، آلودگی هوا و ایجاد لایه سخت اشاره کرد.

 حسن پناه گفت: خاک‌ورزی حفاظتی شامل هر گونه تلاش برای کم کردن شدت عملیات خاک‌ورزی، سست کردن خاک بدون برگرداندن آن و پوشش حداقل ۳۰ درصد سطح خاک با بقایای گیاهی است که باعث کاهش فرسایش خاک، افزایش عملکرد سیب‌زمینی بدون افزایش سطح زیر کشت، کاهش مصرف آب، کاهش تراکم علف‌های هرز و کاهش هزینه‌های کارگری می‌شود.

 وی افزود: کـاهش فاصـله ردیف‌های کاشت، ابزار غیرشیمیایی مناسبی در مدیریت علف‌های هـرز بـه شمار رفته و توانایی رقابت گیـاهان زراعـی بـا علف‌های هـرز و نیز عملکرد گیـاه زراعـی را افزایش و نیاز به کاربرد علف‌کش‌ها را کاهش می‌دهد.

 عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات استان اردبیل خاطرنشان کرد: متوسط مقدار شاخص کارایی مصرف آب سیب‌زمینی ۲.۱۸ کیلوگرم محصول بر مترمکعب آب مصرفی در شرایط معمولی اعلام شده است. اما در روش آرایش کاشت سه ردیف با دو نوار تیپ بین آن‌ها در شرایط کم خاک‌ورزی میزان بهره‌وری آب افزایش یافته و به ازای هر مترمکعب آب مصرفی، مقدار ۴.۰۷ کیلوگرم سیب‌زمینی خوراکی تولید می‌شود.

جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید

6.1.15.0
V6.1.15.0