با حضور دکتر خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان:
شورای تحقیقات کشاورزی با تاکید بر بهره مندی از ظرفیت های ایجاد شده برای ارتقای آموزش تحقیقات و ترویج کشاورزی برگزار شد
جلسه شورای تحقیقات کشاورزی با حضور دکتر خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان، دکتر مردی مشاور عالی سازمان، دکتر حسین جعفری معاون پژوهش و فناوری، مهندس کریم احمدی معاون توسعه منابع و مدیریت، مدیران کل حوزه ستادی سازمان، رئیسان موسسه های تحقیقاتی و دیگر اعضای شورای تحقیقات یکشنبه 29 آبان جاری در سالن شهید اسماعیلی راد برگزار شد.
حجت الاسلام هاشمی مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان با ذکر احادیثی از اهل بیت علیهم السلام همگان را بر ضرورت پرهیز از اموری که نور اندیشه و خرد را در انسان خاموش می کند توجه داد و در مذمت دنیا طلبی مطالبی بیان داشت. وی پیروی از آرزوهای بلند و اضافه گویی را از جمله مواردی برشمرد که در تعالیم اسلامی ضمن نکوهش آن، آن را مانع از تفکر صحیح و پی بردن به حقایق دانست که در نتیجه آن دین و دنیای انسان لطمه می خورد.
دکتر خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان ضمن گرامیداشت هفته بسیج ، این شجره طیبه را که برخاسته از نیروی مردمی است، ابتکار عمل امام خمینی (ره) نام برد و به روح شهدای امنیت که در لباس مقدس بسیجی، جان پاک خود را در اغتشاشات اخیر برای برقراری امنیت و دفاع از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران فدا کردند درود و رحمت فرستاد.
وی اقدام های انجام گرفته در همکاری با وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم در راستای تحول بخشی در آموزش کشاورزی را مورد اشاره قرار داد و افزود: "نظام آموزش جامع بخش کشاورزی" که به همت سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی تدوین شده است مورد استقبال وزیر محترم علوم و فناوری و هم چنین وزیر محترم آموزش و پرورش قرار گرفته و سازمان تات برای ارائه محتوای جدید و به روز آموزشی در هنرستان های کشاورزی و مقاطع کاردانی و لیسانس رشته های کشاورزی اعلام آمادگی کرده است.
دکتر خیام نکویی از راه اندازی 42 هنرستان کشاورزی توسط سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی خبر داد و آن را هم افزایی موثری در همکاری با وزارت آموزش و پرورش دانست .
رئیس سازمان از توافقات صورت گرفته با وزارت علوم برای ایجاد تغییراتی در بخش آموزش رشته های دانشگاهی در رشته های کشاورزی خبر داد و تربیت کشاورزان آینده را برای تحقق کشاورزی دانش بنیان ضروری دانست.
دکتر خیام نکویی حذف آموخته های غیر ضروری در سرفصل های آموزشی رشته های کشاورزی را از جمله توافقات صورت گرفته در برنامه های مشترک آتی دانست و ابراز امیدواری کرد با نهایی شدن تغییرات مورد اشاره، پوست اندازی در آموزش کشاورزی عملیاتی خواهد شد.
وی در ادامه سخنان خود، ضمن تاکید برای بهره مندی حداکثری از ظرفیت ایجادشده بین دستگاهی برای تحول بخشی آموزشی در بخش کشاورزی از رئیسان موسسه های تحقیقاتی خواست در این زمینه مشارکت نموده و پیشنهادات خود را برای تعریف رشته های مهارتی در حوزه های مختلف از جمله گیاهان دارویی ، دام ، مرتع ، جنگل زارعت چوب و غیره ارائه نمایند.
دکتر خیام نکویی هم چنین در بخش دیگر از سخنان خود جایگاه فعلی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی را به جهت پیشگام بودن در امنیت غذایی کشور و ارائه الگوی کشت که در سطوح بالای مدیریت کلان کشور مورد توجه قرار گرفته است فرصت مهمی دانست که لازم است در این راستا رئیسان موسسه های تحقیقاتی با نقش آفرینی صحیح، ضمن هدایت تحقیقات استانی بر مبنای الگوی کشت، در رصد و پایش اطلاعاتی و بهینه سازی اطلاعات بخش کشاورزی فعال باشند.
رئیس سازمان با بیان این مطلب که اکنون امنیت غذایی مساله درجه یک کشور و در صدر توجهات رئیس محترم جمهور و در اولویت سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری است از رئیسان موسسه های تحقیقاتی خواست پیشنهادات خود را برای برنامه هفتم توسعه ارائه نمایند.
دکتر خیام نکویی در بخش دیگری از سخنان خود خطاب به رئیسان موسسه های تحقیقاتی ضرورت برگزاری جلسات نخبگانی را یادآورشد و در اهمیت ارائه گزارشات و مستندات اجرای این برنامه آن را ملاک مهمی در ارزیابی عملکرد رئیس موسسه تحقیقاتی دانست.
دکتر محسن مردی مشاور عالی رئیس سازمان، امنیت غذایی پایدار را از مهمترین استراتژی های کشور خواند و بر دستیابی به آن بر اساس طرح الگوی کشت اذعان داشت و افزود: طرح الگوی کشت ، نقشه راه وزارت جهاد کشاورزی برای تولید غذا است و سازمان تات نیز می بایست در راستای تحقق این نقشه راه برنامه ها و کارهای خود را تدوین نماید.
وی تشکیل سه گروه نظارت میدانی، نوآوری و تحقیقات کاربردی را برای اجرای طرح الگوی کشت و احصای مشکلات و مرتفع نمودن آنها در کشور مهم خواند و از تشکیل حلقه های ارتباطی بعنوان لیدر های سازمان تات در بخش تحقیقات و ترویج که متشکل از افراد پیشکسوت و باتجربه بخش کشاورزی است خبر داد. وی در ادامه این مطلب اظهار داشت: الگوی کشت فرصتی برای مهندسی دوباره مجموعه سازمان است که موجب می شود برنامه ریزی نماییم که کدام موضوع توسط چه کسی و با چه هدفی صورت بپذیرد.
دکتر مردی بیان داشت : وقتی بر اساس طرح الگوی کشت محصولی در منطقه ای از کشور کشت می شود ،می بایست تیم تحقیقاتی ما در مراکز تحقیقاتی آن استان نیز در راستای احصاء و رفع مشکلات کشاورزان آن منطقه و استان در زمینه محصول کشت شده حرکت نمایند.
دکتر جعفری معاون پژوهش و فناوری سازمان نیز در این جلسه با اشاره به تاکیدات ریاست سازمان در برگزاری جلسات نخبگانی و بهره مندی از پتانسیل های موجود نخبگانی بخش کشاورزی در کشور، خواستار تلاش مجدانه موسسه های تحقیقاتی تابعه در این رابطه شد.
وی ضمن تاکید بر فعالیت بیشتر رئیسان موسسه های تحقیقاتی که تاکنون به عنوان دبیر شوراهای راهبردی تحقیقات در بخش های مختلف کشاورزی و منابع طبیعی منصوب شده اند گفت: با توجه به تدوین راهبردهای کلان و تخصصی برای موسسه های تابعه از ابتدای سال و قرار بر ارائه برنامه راهبردی کلان 4ساله در رابطه با فعالیت های موسسه، برنامه ها و ماموریت های آتی موسسه تحقیقاتی آب و خاک توسط این موسسه تدوین و در جلسه امروز ارائه شد.
دکتر اسدی رحمانی رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور با ارائه تاریخچه تشکیل و چارت تشکیلاتی این موسسه به تشریح ماموریت و شرح وظایف فعالیت های موسسه خاک و آب در راستای ارائه برنامه راهبردی کلان 4ساله فعالیت های موسسه پرداخت و اظهار داشت: پژوهش، مدیریت دانش و گسترش نوآوری و ارائه راهکارهای علمی کارآمد، موثر و قابل اطمینان برای توسعه کشاورزی دانش بنیان در حوزه خاک و آب از ماموریت های موسسه تحقیقات خاک و آب است که با چشم انداز دستیابی به موسسه ای برنامه محور دارای نظام تحقیقاتی و مدیریت دانش و اطلاعات نهادینه شده مبتنی بر نیاز بهره برداران در راستای توسعه پایدار کشاورزی دانش بنیان برای تولید پایدار محصولات کشاورزی در کنار حفاظت منابع خاک و آب تعریف شده است.
وی با اذعان بر اینکه مسئله محوری، چابک بودن، پاسخگویی به نهادها و بهره برداران و آینده پژوهی از رویکردها و تلاش موسسه تحقیقات خاک و آب کشور است گفت: جهت گیری فعالیت های کلان موسسه دستیابی به امنیت غذایی پایدار و آمایش سرزمین است که بر پایه برنامه محوری با هدف شناسایی چالش های منابع خاک و آب کشاورزی و انجام پژوهش در جهت رفع این چالش ها و بهره برداری پایدار از منابع خاک و آب صورت می پذیرد.
دکتر اسدی رحمانی ضمن ارائه گزارش فعالیت های موسسه در فاز اول برنامه راهبردی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در طول سالهای 1396 تا 1401، مهمترین پرسش و چالش ها در حوزه خاک و آب را دستیابی به امنیت غذایی و آمایش سرزمین در مقیاس خرد و کلان کشور بر مبنای تدوین فاز دوم برنامه راهبردی موسسه در چشم انداز 1401 تا 1405 عنوان نمود. وی تصریح کرد: شناخت منابع خاک و استعداد اراضی، پایش کمی و کیفی خاک و آب کشاورزی، مدیریت تقاضا محور آب در مزرعه و ارتقاء بهره وری آب کشاورزی و شناخت و مدیریت خاک و آب در شرایط شور در کنار شناخت و مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه، شناخت و مدیریت کربن آلی خاک و شناخت و مدیریت آلودگی خاک و آب و گیاه در کشاورزی از جمله برنامه های راهبردی موسسه در فاز دوم است.
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور، تکمیل شناخت از وضعیت حاصلخیزی خاک، پایش کیفیت خاکهای کشاورزی در همه پایگاه های مطالعاتی، امکان سنجی تهیه نقشه خاک های سدیمی کشور و مدیریت بهره برداری از آبهای شور، زهاب، دریا، سیلاب های شور و پسابها در اراضی کشاورزی را از جمله اهم برنامه های آینده این موسسه خواند و افزود: تکمیل شناخت از وضعیت تغذیه ای محصولات ذرت و برنج، ایجاد سامانه خبره مدیریت تقاضا محور آب در مزرعه، ایجاد اپلیکیشن های برنامه ریزی آبیاری، پایش و مدل سازی تغییرات کربن آلی خاکهای کشاورزی، مطالعه اثرات مدیریت تلفیقی حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه در شرایط تنش های محیطی، تهیه نقشه آلودگی در سایتهای آلودگی با مقیاس 1/25000 و تهیه نقشه پتانسیل ترسیب کربن آلی خاک در مناطق مختلف زراعی-زیستگاهی ایران از دیگر برنامه های آینده موسسه در چشم انداز 1401 تا 1405 می باشد.
دكتر ولی نسب مدیركل دفتر ارتباطات علمی و همكاری های علمی سازمان در این جلسه به ارائه گزارش شرکت در نشست CS17گروه مشورتی بین المللی تحقیقات کشاورزی CGIARاز 9 لغایت12 آبان ماه سال جاری پرداخت و اظهار داشت: گروه مشورتی بین المللی تحقیقات کشاورزی (CGIAR) با داشتن یازده هزار کارمند در بیش از 70 کشور دنیا و بودجه تحقیقاتی سالیانه نزدیک به یک میلیارد دلار بزرگترین مجموعه تحقیقات کشاوزی در سرتاسر دنیا می باشد.
وی افزود: این مجموعه شامل 15 مرکز اصلی و مهم در سراسر دنیاست که هر کدام در زمینه کاری تخصصی مخصوص به خود را دارا است. و طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان در سال 1380 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به نمایندگی از وزارت جهاد کشاورزی و دولت ج.ا. ایران مرجع ملی CGIARمی باشد.
دکتر ولی نسب با اشاره به اینکه در هفدهمین نشست شورای سیستم از کشورهای عضو، مهمان و ناظر از جمله: آمریکا، چین، آلمان، استرالیا، هندوستان، بنگلادش، سوئد، سوئیس، ترکیه، بریتانیا، کنیا، نیجریه، برزیل، کلمبیا، ژاپن و سازمان های شرکت کننده اتحادیه اروپا، فائو، GFAR، بانک جهانی، بنیاد بیل گیتس، INRAE, CRAI و ... حضور داشتند گفت: مهمترین مباحث مطرح شده در این نشست، مروری بر پیشرفت اجرای برنامه One-CGIAR (از آغاز تا تکامل)، ارائه گزارشی توسط رئیس System Board، تشکیل پیش جلسه ای توسط کشورهای در حال توسعه از جمله ایران و ترکیه برای برنامه ریزیهای آتی، مروری بر ارزیابی فعالیت ها، پیشرفت کار، چالش ها و اخذ پیشنهادات، ارائه گزارش عملکرد بودجه CGIAR و پیش بینی بودجه 2023 (توضیح: بودجه تا سقف یک میلیارد دلار تصویب گردید)، برنامه ریزی حمایت مالی CGIARاز بانک های ژن، ارائه گزارشی از هزینه های انجام شده به تفکیک دفاترCG، برنامه ها، ارائه گزارشی درخصوص نگاه CGIAR به جنسیت، تنوع و غیرانحصاری بودن فعالیت های این گروه مشورتی و مرور اجمالی بر فعالیت های تحقیقاتی انجام شده بود.
روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)