بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر به عنوان بزرگترین و گستردهترین موسسه تحقیقاتی کشور در رابطه با بهنژادی و بهزراعی محصولات زراعی و باغی از اواخر دهه 1300 هجری شمسی فعالیتهای خود را آغاز کرد و بر اساس مصوبه مجلس در تاریخ 1338/8/3 رسماً تاسیس گردید. مدت مدیدی ایستگاههای تحقیقاتی مختلف استان گیلان شامل ایستگاه کشاورزی لاهیجان (تاسیس 1306)، ایستگاه آستارا (تاسیس 1312)، ایستگاه برنج رشت (تاسیس 1338)، ایستگاه زراعی لشت نشا (تاسیس 1342) و ایستگاه زیتون رودبار (تاسیس 1345) تحت نظر اداره اصلاح و بذر استان و با حمایت مالی و فنی موسسة مادری فعالیت میکردند تا اینکه با شکلگیری مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان در سال 1367 بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر نیز تشکیل شد و ایستگاههای فوقالاشاره تحت نظر بخش ادامه فعالیت دادند. با تاسیس موسسه تحقیقات برنج در سال 1373 در محل ایستگاه برنج رشت، تحقیقات محصول برنج از فعالیتهای مرکز تحقیقات کشاورزی استان و موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر منفک شد و سایر فعالیتهای زراعی در ایستگاه زراعی لشت نشا انجام میشد و با بازنشسته شدن کارشناسان اندک در این ایستگاه عملاً اجرای پروژههای تحقیقاتی در خصوص محصولات زراعی راکد گردید. خوشبختانه ایستگاههای تحقیقات باغبانی در استان علیرغم تمامی مشکلات پیش آمده به خوبی به فعالیت خود ادامه داده و از جمله ایستگاههای فعال کشور بشمار می روند.
اهداف و چشم اندازها
بر اساس برنامههای راهبردی موسسه مادری تامین و حفظ ژرم پلاسم محصولات زراعی و باغی جمعآوری یا اصلاح شده، تهیه شده از منابع بینالمللی، تودههای محلی، مواد حاصل از دورگگیری، کلونها و غیره، انجام آزمایشات مقدماتی شامل اولین بررسیها روی عملکرد و سایر صفات، انجام آزمایشات پیشرفته شامل ارزیابی کامل عملکرد و سایر صفات، انجام آزمایشات سازگاری شامل آخرین مرحله بررسیهای بهنژادی مواد حاصل و انتخاب شده از مرحله پیشرفته به صورت تکمیلی و برای تصمیم گیریهای نهایی قبل از ورود به شرایط و اراضی کشاورزان و همچنین اهداف مختلف به زراعی جهت بهبود شرایط کاشت، داشت و برداشت و افزایش عملکرد و سایر صفات از اهم اهداف و چشم اندازهای موسسه و بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر میباشد.
براساس اهداف و چشماندازهای طراحی شده با توجه به مشکلات و پتانسیلهای موجود در هر استان اولویتهای محصولی مختلف برای آن استان مشخص شده است که پروژههای تحقیقاتی گوناگون در سطوح مختلف که به آنها اشاره شده است قابل اجرا خواهد بود.
در استان گیلان محصولات مهمی مانند زیتون، فندق، گلابی بومی (خوج)، ازگیل، ازگیل ژاپنی، انگور فرنگی، تمشک، انواع سبزیها مانند ترب و سیر، گل و گیاهان زینتی، بادام زمینی، نباتات علوفهای از اولویتهای اصلی محصولی میباشد که ایستگاههای تحقیقاتی استان مسئول اجرای پروژههای تحقیقاتی مرتبط با این محصولات هستند. شناسایی و ثبت ارقام زیتون و فندق از طرحهای تحقیقاتی مهمی است که این موسسه در کار مشترکی با موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال و با حمایت وزارت جهادکشاورزی در دست اجرا دارد.
