جمعه, 3 اسفند 1403
 
  • ساعت : ۱۲:۰۱
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۱۱/۲۹ 
  • تعداد بازدید : 184
عضو هیئت‌علمی مؤسسه تحقیقات دیم کشور خبر داد:
معرفی ارقام متحمل به سرما و تغییر كشت عدس از فصل بهار به پاییز
عضو هیئت‌علمی مؤسسه تحقیقات دیم کشور گفت: معرفی ارقام اصلاح‌شده عدس با عملکرد بیشتر در مقایسه با  توده‌های بومی، گامی مؤثر در رفع خلا عملکرد و افزایش پایداری تولید است. این ارقام با دارا بودن صفات زراعی مطلوب و تحمل به تنش‌های محیطی، پتانسیل  بهره‌وری این محصول استراتژیک را افزایش خواهد داد.

 به گزارش روابط عمومی سازمان تات، به نقل از موسسه تحقیقات دیم کشور، تبریزی در خصوص چالش‌های تولید عدس در دیم‌زارها افزود: اغلب عدس به طور سنتی و با استفاده از توده‌های بومی کشت می‌شود. این توده‌ها در برابر تنش‌های زیستی و غیرزیستی بسیار آسیب‌پذیر بوده و این امر منجر به کاهش متوسط عملکرد و ایجاد خلا عملکرد در دیمزارهای کشور شده است.
عضو هیئت‌علمی مؤسسه تحقیقات دیم کشور گفت: برای افزایش پایداری تولید و ارتقای ضریب امنیت غذایی کشور، دستاوردهای مهم در زمینه تولید ارقام اصلاح شده عدس دیم حاصل شده است که با توسعه این ارقام، می‌توان پتانسیل تولید در دیمزارهای کشور را به طور چشمگیری افزایش داد.

 وی اظهار داشت: نتایج تحقیقات گسترده در سطح مزارع کشاورزان در مناطق مختلف کشور (شهرستان‌های آبش احمد، مراغه، ورزقان، نقده و اردبیل) در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ نشان می‌دهد که ارقام جدید "بیله‌سوار" و "سنا" عملکردی به‌مراتب بالاتری از توده‌های بومی دارند و متوسط عملکرد این ارقام در مناطق موردمطالعه، به ۱۱۲۵ کیلوگرم در هکتار رسیده است، درحالی‌که متوسط عملکرد توده‌های بومی ۴۸۵ کیلوگرم در هکتار بوده است که با استفاده از ارقام جدید، می‌توان عملکرد عدس را تا بیش از دوبرابر افزایش داد.

 تبریزی جهش تولید در عملکرد عدس را ناشی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد ارقام معرفی شده دانست، اظهار کرد: این ارقام، علاوه بر تحمل بالا در برابر تنش‌های محیطی، دارای صفات زراعی مطلوب از جمله دانه درشتی، پابلندی و زودرسی هستند که می‌توانند خلا ژنتیکی را برطرف کرده و باعث شود این محصول  به پتانسیل عملکرد واقعی خود دست یابند.

 عضو هیئت‌علمی مؤسسه اظهار داشت: دستیابی به این موفقیت، با استفاده از ارقام جدید، رعایت دقیق دستورالعمل‌های فنی مؤسسه دیم و به‌کارگیری اصول به زراعی صحیح در مراحل کاشت، داشت و برداشت در این محصول ارزشمند، میسرخواهد شد.

 تبریزی تعداد ارقام معرفی شده عدس برای اقلیم‌های مختلف در کشور را ۷ رقم اعلام کرد: بیشترین هسته های بذری  ارقام در استان‌های اردبیل و آذربایجان غربی تولید می شود.

 عضو هیئت‌علمی مؤسسه تحقیقات دیم کشور معرفی ارقام متحمل به سرما و تغییر کشت عدس از فصل بهار به پاییز را از برنامه‌های اساسی و آتی مؤسسه در راستای افزایش تولید در این محصول در دیم زارها عنوان کرد.

گفتنی است، بکارگیری ارقام موسسه دیم نویدبخش تحولی اساسی در تولید عدس دیم در کشور است که می‌تواند نقش مهمی در افزایش پایداری تولید، ارتقای ضریب امنیت غذایی و بهبود معیشت کشاورزان ایفا کند. امید است با حمایت و ترویج کشت این ارقام ، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر بخش کشاورزی و خودکفایی در تولید محصولات استراتژیک باشیم.

 جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی می باشد.

6.1.15.0
V6.1.15.0