به گزارش روابط عمومی سازمان تات نجفی، با اشاره بهضرورت دستیابی به کشاورزی پایدار، بر ضرورت انتقال دانش به بهرهبرداران کشاورزی تأکید کرد و گفت: ما در انتقال دانش به بهرهبرداران این بخش، دچار مشکلاتی هستیم. درواقع ما در مراکز تحقیقات کشاورزی و دانشگاهها و ... دارای انبوهی از علم و دانش هستیم که باید این دانش در اختیار بهرهبرداران و مصرفکنندگان اصلی قرار گیرد اما مشکل بزرگ در این فرایند انتقال، نظام بهرهبرداری در کشاورزی است.
وی افزود: ۳۵۰ هزار بهرهبردار در بخش کشاورزی در استان خراسان داریم که از این تعداد، حدود ۲۰ درصد آنها اراضی کشاورزی بالای ۵ هکتار دارند و خردهمالکی باعث شده بحث نفوذ دانش در عرصههای کشاورزی با مشکل مواجه شود. علاوه براین ۷۰ درصد بهرهبرداران کشاورزی کمسواد هستند و این عامل نیز باعث عدم امکان انتقال دانش به بخش کشاورزی است. عمدتاً در انتقال دانش و یافتههای تحقیقاتی به جامعه بهرهبرداران بزرگ مالک، مشکلی نداریم زیرا آنها از کشاورزی معیشتی، به کشاورزی اقتصادی و تجاری رسیدهاند و برای کسب درآمد بیشتر هزینه میکنند اما موضوع در کشاورزان خردهمالک اینچنین نیست و کشاورزی اغلب به شکل معیشتی باقیمانده است.
نجفی با بیان اینکه نظامهای بهرهبرداری کشاورزی نقش مهمی در امنیت غذایی و پایداری بخش کشاورزی برعهده دارند، گفت: باید مانع کوچک شدن اراضی کشاورزی شویم اگرچه قانون ارث باعث خرد شدن اراضی کشاورزی به قطعههای کوچک میشود و ضرورت دارد اراضی در قالب تعاونیهای تولید روستایی، شرکتهای سهامی زراعی و شرکتهای کشت و صنعت تجمیع و بحث یکجا کاشتی ترویج شود. هرچند بررسی نظام تعاونی کشاورزی در کشور بهخصوص تعاونیهای فراگیر که چندین روستا را پوشش میدهند مانند شرکتهای تعاونی روستایی نشان میدهد که در این ساختار به دلایلی از قبیل نداشتن نگاه راهبردی، سنتی بودن ساختار مدیریتی، آگاهی محدود مردم از فلسفه شکلگیری تعاونیها و درنتیجه تشکیل نشدن این نهادها بهصورت داوطلبانه و از پایین، محدودیت سرمایه و سیستم بازار رسانی نامناسب بسترهای لازم برای نقشآفرینی آنها در جهت رشد و تعالی کشاورزی کشور فراهم نشده و نظام انفرادی تولید کشاورزی منجر به تحمیل هزینههای فراوان به تولیدکننده و دشواری تداوم تولید در کشور شده است. در این شرایط و با توجه بهضرورت حرکت به سمت اقتصاد غیرنفتی و همچنین حفظ امنیت غذایی کشور، ایجاد تحول در نظامات بهرهبرداری کشاورزی اولویت پیداکرده است.
خودکفایی ۹۸ درصدی در تولید بذر
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی گفت: در ۹۸ درصد تولید بذر کشور به خودکفایی رسیدهایم و با ادامه این روند علاوه بر خودکفایی میتوانیم به اقتدار غذایی که مدنظر رهبر انقلاب است دست یابیم.
وی با بیان اینکه سازمان تات مسئول تأمین بذور گندم و محصولات راهبردی است و هیچ مشکلی برای تأمین بذور گندم و محصولات راهبردی وجود ندارد، تولید بذر را یکی از مهمترین و اساسیترین موضوع درزمینهٔ امنیت غذایی عنوان کرد و گفت: اگر بذر نداشته باشیم دست نیازمان را به سمت کشورهای تولیدکننده بذر باید دراز کنیم و با این وابستگی، امنیت غذایی کشورمان زیر سؤال میرود که خوشبختانه با برنامهریزیهای انجامشده و رسیدن به خودکفایی، در تولید بذر محصولات اساسی نگرانی نداریم.
رعایت ۶۷ درصدی الگوی کشت در استان
نجفی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی بر ای جبران نابرابریهای اجتماعی و اقتصادی در دسترسی به غذا برنامه دارد و در این راستا برنامه الگوی کشت را در حوزه محصولات زراعی به استانها در دو سال اخیر ابلاغ و اجرایی کرده است، گفت: بر اساس الگوی کشور مشخص میشود در چه منطقهای، چه محصولی و به چه میزانی و در چه زمانی بکاریم که در خراسان رضوی بر اساس ارزیابی سال گذشته ۶۷ درصد الگوی کشت در استان رعایت شده و برای تحقق ۱۰۰ درصدی، توسعه کشتهای گلخانهای و آبیاریهای نوین مدنظر است که در این زمینه مسائل اقتصادی تأثیرگذار بوده و باید با تدوین و ارائه بستههای مناسب حمایتی- سیاستی مشوق لازم برای اجرای الگوی کشت را فراهم کرد.
وی افزود: برنامه الگوی کشت هر آنچه ظرفیت واقعی بخش کشاورزی است را آشکار کرده و تولید را به مکانهای صحیح در بازههای زمانی مشخص منتسب میکند، بنابراین هدف از تدوین و اعلام برنامه الگوی کشت در گام نخست انجام نوعی از آمایش سرزمین در بخش کشاورزی است.