روسای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در نشستی با حضور مدیران بخشهای مختلف تحقیقاتی این مراکز ضمن بررسی زمینه های همکاریهای مشترک پژوهشی بر امضای موافقتنامه ای برای آغاز هر چه سریعتر برنامههای پژوهشی مشترک تاکید کردند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در این نشست که عصر چهارشنبه 15 تیرماه جاری در پایان بازدید دکتر خشنود علیزاده دیزج، رییس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور و مدیران بخش های مختلف تحقیقاتی آن موسسه از پژوهشگاه برگزار شد، رییس و مدیران بخشهای تحقیقاتی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و همچنین دکتر صابر گلکاری، رییس سابق پژوهشگاه و موسسه ( که در حال حاضر سرپرست مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی کشور می باشد ) حضور داشتند.
دکتر غلامرضا صالحی جوزانی، رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در ابتدای این نشست ضمن خیر مقدم به مهمانان، گزارشی را در خصوص تاریخچه، فعالیتها و دستاوردهای شاخص و اثربخش پژوهشگاه ارایه داد.
وی در ادامه با تاکید بر رویکرد راهبردی این پژوهشگاه به توسعه همکاریهای مشترک با موسسات تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و دیگر سازمانها و معاونتهای وزارت جهاد کشاورزی به برخی قراردادهای پژوهشی که طی یکی، دو سال اخیر بین این پژوهشگاه و موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان شیلات، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی، مرکز تحقیقات ابریشم، سازمان چای، موسسه تحقیقات علوم دامی، معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی امضا و عملیاتی شده است ، اشاره کرد.
صالحی جوزانی با اشاره به ضرورتها و مزایای گسترش این قبیل همکاریهای تحقیقاتی خاطرنشان کرد: پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی آمادگی دارد در حوزههای مختلف مورد علاقه از جمله ایجاد ارقام اصلاح شده محصولات دیم با بهرهگیری از مارکرهای مولکولی و تکنیکهای فیزیولوژی مولکولی، پوششدهی بذر با فناوری نانو و عوامل زیستی، تولید کودهای زیستی، نانوکودها و نانوسموم، گیاهان جدید و کشاورزی در بیابان، سیستم بیولوژی و توالییابی ژنوم گیاهان بومی ایران با موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور همکاری مشترک تحقیقاتی داشته باشد.
وی با بیان این که میتوان با ایجاد تیمهای کارشناسی مشترک در هر یک از این حوزه ها، طرح پژوهشی مشخصی در هر حوزه تدوین و اجرا کرد اظهار داشت: پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی آمادگی دارد به عنوان بخش تحقیقات بیوتکنولوژی در کنار موسسه تحقیقات کشاورزی دیم باشد.
دکتر صابر گلکاری، رییس سابق موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور هم که از اواخر اسفندماه ۹۹ تا بهمن ماه سال گذشته، سرپرستی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی را عهدهدار بود ، طی سخنانی اظهار داشت: هدفگذاری پژوهشگاه کاملا کاربردی و معطوف به گرهگشایی از مشکلات کشور در بخش کشاورزی است و رویکرد مثبتی به گسترش همکاری با موسسات تحقیقات کشاورزی دارد که فرصت خوبی برای موسسه تحقیقات کشاورزی دیم است که ترکیبی قوی از نیروهای علمی و پرتوان دو موسسه تشکیل دهند. از مزیتهای موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، پیشتازی در حوزه کشاورزی حفاظتی و توانمندی بالا در حوزههای مختلف تحقیقاتی از جمله ماشینآلات کشاورزی، به زراعی و ... است.
وی با بیان این که با توجه به تغییرات اقلیمی، آینده ما به سمت کشاورزی دیم میرود و با توجه به گستره ۱۰ میلیون هکتاری اراضی دیم کشور، تغییری کوچک در عملکرد تولید محصولات دیم هم تأثیر عظیمی بر تولیدات کشاورزی کشور خواهد داشت، تصریح کرد: محققان موسسه و پژوهشگاه میتوانند در حوزه غلات، گیاهان علوفهای و دانههای روغنی همکاری اثربخشی داشته باشند. فیزیولوژی مولکولی هم از زمینههای کلیدی برای افزایش عملکرد در کشت دیم است که زمینه خوبی برای همکاری فیمابین در این حوزه دارد.
دکتر سید سعید پورداد، معاون برنامهریزی و پشتیبانی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی هم که سالها در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور فعالیت داشته در سخنان کوتاه خود با اشاره به وجود تودههای بومی در ۱۵ تا ۲۰ استان کشور اظهار داشت: محققان حوزه زیستشناسی سامانهها در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی می توانند در شناسایی و انتخاب تودههای بومی به کمک موسسه بیایند. در حوزههایی مثل اسکرینگ علیه بیماریهایی مثل برق زدگی نخود و معرفی مارکرهای مناسب در این زمینه و همچنین در حوزه محرک های رشد و کودهای زیستی، نانوکودها، نانوسموم، نانوآفتکش ها و پوششدهی بذور با اهداف مختلف هم زمینههای زیادی برای همکاری موسسه و پژوهشگاه در جهت کمک به کشاورزی دیم کشور وجود دارد.
دکتر فواد مرادی، دکتر بابک ناخدا، دکتر شبر و مهندس ابراهیم کریمی از اعضای هیأت علمی پژوهشگاه هم با اشاره به تجارب موفق همکاری تحقیقاتی خود با محققان موسسه تحقیقات کشاورزی دیم، آمادگی خود را برای گسترش همکاریهای تحقیقاتی در این حوزه اعلام کردند.
دستیابی به گونههای گیاهی مقاوم به خشکی که به گفته دکتر مرادی در زمینه کشاورزی دیم، پیچیدگی بیشتری نسبت به کشت آبی دارد، استفاده از تکنیکهای بیوانفورماتیک و ژنومیکس برای کاهش هزینهها و افزایش اثربخشی در حوزه محصولات دیم، توسعه کشت گیاهان مقاوم به تغییرات اقلیمی و سازگار با شرایط نامناسب دما، خاک و آب و حوزه کودهای زیستی از زمینههای تحقیقاتی پیشنهادی توسط اعضای هیأت علمی پژوهشگاه بود.
دکتر روستایی، رییس بخش تحقیقات غلات، دکتر لطفی رئیس بخش مدیریت منابع، دکتر رستمی رئیس بخش دانههای روغنی و دکتر خوشرو رئیس بخش حبوبات موسسه هم با اشاره به ظرفیتها و توانمندیهای موجود در پژوهشگاه و موسسه و تجربه موفق همکاری های قبلی ابراز امیدواری کردند که توسعه این همکاری ها، نتایج بسیار ملموسی در عرصههای کاربردی تحقیقات کشاورزی داشته باشد.
دکتر خشنود علیزاده، رییس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور هم با جمعبندی مباحث مطرح شده بر ضرورت هم افزایی و عملیاتی شدن هر چه سریعتر همکاریهای تحقیقاتی فیمابین تاکید کرد و گفت: برنامه ریزی در این خصوص باید با رویکرد بهرهبرداری عملی از یافته های پژوهشی مشترک باشد نظیر استفاده عملیاتی از نشانگرها در گزینش های زودهنگام بجای ارزیابی های پرهزینه در برخی خصوصیات. و لازم است در اولین فرصت، همکاران دو طرف برای عضویت در کارگروههای مشترک و تدوین پروژههای تحقیقاتی را مشخص کنیم تا با زمانبندی مشخص از آغاز فصل زراعی آینده، همکاریهای مشترک بدون فوت وقت آغاز شوند. در این زمینه تشکیل دو کارگروه مشترک در حیطه اصلاح ژنتیکی (به نژادی) با محوریت گیاهان نخود، گلرنگ، عدس و غلات و کارگروه حیطه بذر و نانوکود مورد توافق هر دو طرف است.
در ادامه دکتر مرادی و دکتر شبر از طرف رییس پژوهشگاه و دکتر خوشرو و دکتر لطفی از طرف رییس موسسه دیم به عنوان مسئول پیگیری تشکیل کارگروههای مشترک معرفی شدند. با توافق طرفین مقرر شد جلسه بعدی با حضور اعضای کارگروههای تخصصی در هفته آینده برگزار و تا ۱۵ مرداد، عناوین طرح ها (پیش پروپوزال) و تا پایان مرداد پروپوزال نهایی طرحهای مشترک تحقیقاتی تدوین و ارایه شوند.
همچنین مقرر شد برای رسمیت یافتن این همکاری تحقیقاتی موافقتنامهای بین پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور منعقد شود. گفتنی است پیش از این نشست، دکتر خشنود علیزاده و هیأت همراه از بخشهای مختلف تحقیقاتی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی بازدید کرده و با توضیحات روسا و اعضای هیأت علمی هر بخش با فعالیتها و دستاوردهای آنها آشنا شدند.