دکتر صورتی زنجانی رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور در جلسه ارائه گزارش عملکرد سال 1400:
معرفی 8 واریته جدید پرمحصول و مقاوم به بیماری/ خودکفایی در تولید تخم نوغان و صرفه جویی ارزی
جلسه ارائه گزارش عملکرد سالانه سال 1400 با حضور دکتر خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، حجت الاسلام سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان، مهندس احمدی معاون توسعه مدیریت و منابع، دکتر جعفری معاون پژوهش و فناوری، دکتر مویدی معاون سازمان و رئیس موسسه آموزش و ترویج، دکتر مخبر معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی ، دکتر صورتی زنجانی رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور و مدیران کل دفاتر ستادی سازمان یکشنبه 8 خرداد 1401 برگزار شد.
دكتر خیام نکویی در ابتدای این جلسه طی سخنانی با تاکید بر تلاش برای دست یافتن به ارقام و گونه های مهم در عرصه نوغانداری ، بمنظور دستیابی به تولید بیشتر ، افزود: لازم است گزارش ارائه شده یک راهبرد مشخص در حوزه نوغانداری ارائه دهد بگونه ای که در آن راهبرد ، جایگاه خودمان و بخش اجرا (به تفکیک ) ، کاملا" ترسیم شده باشد.
دکتر خیام نکویی برضرورت دیدن کل زنجیره در حوزه نوغانداری تاکید کردو خاطر نشان ساخت که این رویکرد میتواند ما را به جایگاه مطلوب در این عرصه سوق دهد.
وی ادامه داد: مطلب دیگر ، توسعه نوغانداری در سایر استان های کشور است ، زیرا نوغانداری میتواند کمک درآمد خوبی برای خانواده های روستایی تلقی شود ، و بسهولت نیز عملی خواهد شد. در این راستا انتظاری که از سازمان تات میرود ، این است که با نوغانداری چقدر میتواند اشتغال ایجاد کند ، لذا انتظار اینجانب از آقای دکتر صورتی زنجانی این است که با خط دادن به بخش اجرا ، برآورد نماید که به تفکیک استانها ، شهرستانها و بخش ها ، نوغانداری به چه میزان میتواند در این مناطق اشتغالزایی داشته باشد.
دکتر خیام نکویی در ادامه سخنان خود مسئله نوآوری در حوزه نوغانداری را مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت که به علت دیرینه قوی در نوغانداری و وجود متخصصین خلاق در این حوزه، ما میتوانیم نوآوری هایی در راستای ارتقائ کمی و کیفی محصولات داشته باشیم.
رئیس سازمان تات همچنین بر ورود به بازارهای جهانی در حوزه نوغانداری تاکید کرد و اظهار داشت که زمانی ما میتوانیم در این عرصه به جایگاهی شایسته دست یابیم که مسئله صادرات را در برنامه های خود هدف گذاری کرده باشیم.
دکتر خیام نکویی افزود : ما انتظار داریم طی سال جاری حداقل 5 شرکت دانش بنیان در حوزه های مختلف نوغانداری در کشور راه اندازی شود.
مطلب دیگری که مورد تاکید ریاست سازمان قرار گرفت ، حفظ و حراست از ذخائر ژنتیکی بود و در این رابطه اظهار داشت که : ما باید حتی با کمک سایر کشورهای جهان و تبادل دانش فنی ، یک بانک قوی ذخائر ژنتیکی در کشور ایجاد کنیم.
دکتر خیام نکویی در پایان سخنان خود همکاری مرکز تحقیقات ابریشم کشور با سایر موسسه ها و مراکز تحقیقاتی را مورد تاکید قرار داد و تصریح نمود که این مهم میتواند در گسترش نوغانداری و هم افزایی دانش فنی بسیار موثر باشد.
دکتر صورتی زنجانی رئیس موسسه تحقیقات ابریشم کشور مهم ترین دستاوردها ، عملکرد سال گذشته آن مرکز و همچنین برنامه های آتی مرکز را ارائه نمود.
وی در معرفی مهم ترین دستاوردهای مرکز تحقیقات ابریشم مواردی از جمله : معرفی 8 واریته جدید پرمحصول و مقاوم به بیماری منتج از پروژه های اصلاح نژادی مرکز ( در کنار 8 واریته اصلاح شده فعلی ) که ضمن تضمین خودکفایی در تولید تخم نوغان می تواند سالانه حدود 700 هزار دلار صرفه جویی ارزی را موجب شود ، تدوین برنامه عملیاتی افزایش خوداتکایی در تولید تخم نوغان و تصویب برنامه با مشارکت دستگاه های اجرایی مسئول،آغاز فاز عملیاتی خوداتکایی در تولید تخم نوغان داخلی از سال 1400 با تخصیص 21 هزار میلیون ریال اعتبار از سوی سازمان برنامه و بودجه استان گیلان ، ارتقاء لاین های بانک ژن به 122 لاین از طریق معرفی 14 لاین جدید ،افزایش کمی تولید پیله تر به میزان 15 درصد در هر جعبه تخم نوغان تجاری جدید داخلی و ارتقاء شاخص های کیفی نخ استحصال شده بر اساس آنالیز محصول پیله در سال 1400 طی یک پروژه مشترک با دانشگاه گیلان که تضمین کننده پایداری تولید و افزایش راندمان محصول با معرفی هیبریدهای جدید عملیاتی خواهد گردید.
وی از بکارگیری آزمایشی مکمل های پروبیوتیک و عصاره گیاهی که منجر به افزایش 10 درصدی راندمان پیله و افزایش مقاومت کرم ابریشم به بیماری شد خبر داد و افزود:کنترل برخی آفات توت از جمله شپشک سپردار از طریق بهکارگیری روش کنترل بیولوژیک با استفاده از تولید و تکثیر زنبور پارازیتوئید در نقاط مختلف استان گیلان ، افزایش سطح تعاملات با دانشگاه گیلان و ارتقای درآمد های ثابت مرکز از محل ظرفیت های بلاستفاده،آنالیز کمی و کیفی13 هیبرید وارداتی برای توصیه واریته های برتر و افزایش فعالیت های چشمگیر در بخش اطلاع رسانی و روابط عمومی از دیگر اقدام های انجام شده بود.
وی ادامه داد که با تدوین چندین پروژه کاربردی فوق الذکر نتایجی از جمله :
افزایش راندمان تولید برگ توتستانها از حدود 5 جعبه در هکتار به حداقل 10 جعبه / افزایش درآمد ناشی از توتستان با معرفی سیستم های چند کشتی و کشت مخلوط از طریق اجرای پروژه نجات / تضمین کیفیت تخم نوغان تولیدی از منظر عدم آلودگی به بیماری های رایج و بهبود روشهای نگهداری و تفریخ تخم نوغانهای والد و تجاری در سطح استاندارهای بینالمللی / راندمان تولید پیله تر از هر جعبه تخم نوغان تجاری به بیش از 10 درصد طی به هیبریدهای جدید داخلی ارتقائ می یابد / افزایش راندمان تولید برگ توتستانها از حدود 5 جعبه در هکتار فعلی به حداقل 10 جعبه / ارتقاء درآمد ناشی از توتستان با معرفی سیستم های چند کشتی و کشت مخلوط از طریق اجرای پروژه نجات / تضمین کیفیت تخم نوغان تولیدی از منظر عدم آلودگی به بیماری پبرین / توسعه فعالیتهای تحقیقاتی مشترک داخلی و بینالمللی به ویژه پس از انعقاد 4 پروژه مشترک با چین و استفاده از امکانات و توانمندهای بخش خصوصی در حوزه تحقیقات حاصل خواهد شد.
دکتر صورتی زنجانی در پایان اظهار داشت که با انجام پروژه های مصوب مرکز امکان انتشار مقالات متعدد پژوهشی مرز علم و تولید یافته های ترویجی فراهم میگردد ، مضافاً اینکه زمینه برونسپاری فناوری محقق میشود. همچنین رویدادهای موصوف ضمن ارتقاء رنکینگ مرکز ، امکان افزایش تعاملات بین المللی برای تبادل ذخایر ژنتیکی را نیز بستر سازی خواهد کرد.
روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی