نشست هم اندیشی نخبگان و دانشگاهیان با حضور معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دانشکده معماری دانشگاه گیلان برگزار شد
روز سه شنبه 24 اسفند 1400، نشست هم اندیشی با نخبگان و دانشگاهیان گیلان در راستای برنامه های تحول محور دولت مبنی بر توسعه کشاورزی دانش بنیان با حضور دکتر سید مجتبی خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دکتر خیرالدین معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر محمدی رئیس سازمان جهاد کشاورزی، روسای دانشگاهها، موسسات، پژوهشکده ها و مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان با هدف بررسی زمینه های همکاری مشترک سازمان تحقیقات با دانشگاه گیلان؛ در محل سالن اجتماعات دانشکده معماری دانشگاه گیلان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، در این نشست دکتر خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان ضمن تشکر از دکتر نجفی رئیس دانشگاه گیلان به لحاظ میزبانی و دکتر خیرالدین معاون وزیر علوم و همکاران و دکتر محمدی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، تصریح نمود: در جمع حاضر بیش از 24 درصد ظرفیت کل سازمان تحقیقات کشاورزی حضور دارند، حدود 13 موسسه و مرکز سازمان در این جلسه هستند که واقعا کم نظیر است.
دکتر خیام نکویی افزود: با توجه به ظرفیت دانشی دانشگاه و سازمان، امروز باید از این جلسه نتیجه گیری نمود. فلسفه حضور ما به لحاظ دستوری که ریاست جمهور در سفر استانی به گیلان داشت؛ در خصوص ظرفیت کشاورزی استان که اگر به خوبی سازماندهی و هدایت شود می تواند منشأ تحول در بخش کشاورزی شود.
وی افزود: شاید از نظر دیدگاهی، اولین بار است که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت جهاد کشاورزی بدون در نظر گرفتن مرزهای وزارتی اجماع دارند که بتوانند با همکاری هم، تحولی در بخش کشاورزی بوجود بیاورند. اولویت بخش کشاورزی گیلان، طبیعتاً از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان به عنوان متولی توسعه کشاورزی استان اعلام می شود. بخشهای سازمان و دانشگاه لازم است متمرکز و مورد حمایت قرار گرفته و به عنوان پایلوت و نمونه الگویی برای کشور شود. وی با تاکید بر اینکه؛ تحول در حوزه کشاورزی گیلان نیازمند عزم جدی استانی است، مهم ترین معضل در کشاورزی را نبود طرح جامع نظام کشاورزی دانست.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی گفت: ظرفیت آموزشی و پژوهشی کشور باید در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد و گیلان استان پایلوت کشور در این زمینه باشد
مجتبی خیام نکویی امروز در نشست توسعه کشاورزی دانش بنیان که در سالن اجتماعات دانشکده معماری دانشگاه گیلان برگزار شد، با بیان اینکه گیلان استان دوم کشور پس از استان البرز در برخورداری از مراکز نحقیقاتی است، گفت: باید در استان گیلان از این ظرفیت بی نظیر برای توسعه بحش کشاورزی کشور استفاده کرد .
وی با بیان اینکه هدف این است با اجماع مراکز تحقیقاتی تحولات خوبی در بخش کشاورزی اتفاق بیفتد، افزود: در کشوری نظیر هلند سالانه بالغ بر 80میلیارد دلار از صادرات بخش کشاورزی درآمد کسب می شود و این موفقیت را هلندی ها به این دلیل کسب کردند چون ظرفیت آموزشی و پژوهشی کشور هلند کاملا در اختیار بخش کشاورزی است و این چنین مدلی در گیلان نیز باید اجرا شود.
خیام نکویی ادامه داد: در بخش کشاورزی با نبود طرح نظام آموزشی مواجه هستیم زیرا آموزش ها مبتنی بر نیاز نیست و تا زمانی که آموزش ها با نیاز ها برنامه ریزی نشود شاهد بیکاری دانش آموختکان بخش کشاورزی در برخی موارد خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه توسعه منابع انسانی در بخش کشاورزی یعنی اینکه سطح سواد کشاورزان را افزایش دهیم، خاطرنشان کرد: 70درصد شاغلین بخش کشاورزی کم سواد و یا بی سواد هستند. باید به سمت آموزش افرادی برویم که متناسب با نیاز بخش کشاورزی تربیت شوند.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی با تاکید بر اینکه لازم است وزارت علوم اختیار ویژه ای به گیلان داده شود تا بازنگری در رشته های کشاورزی دیده شود و برخی رشته ها حذف، اصلاح و یا اضافه شوند، گفت: تحول در حوزه کشاورزی نیازمند عزم جدی و ملی است و اگر امروز اقدامات لازم را انجام ندهیم دچار خسارت خواهیم شد.
وی با اشاره به اینکه گیلان دارای ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری است که ۳۰ درصد برنج کشور را تولید میکند، افزود: فعالیت ۱۳ مرکز و مؤسسه ملی و پروهشی در استان گیلان نشان از توانمندی و ظرفیتهای این استان است،
خیام نکویی تصریح کرد: اینکه میزان تولید یک تولید کننده نمونه با میزان تولید در حالت عادی فاصله زیادی دارد نشانه خلا دانشی و ترویجی است.باید این فاصله ها را پر کرد و این امر با متناسب سازی پژوهش و نیاز بخش کشاورزی محقق می شود.
وی ادامه داد: کشاورزی باید گفتمان غالب در استان گیلان باشد نه فقط در حرف بلکه در تصمیم گیری ها یک اقدام ملی محسوب شود.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی افزود: در کشور ایران بیش از 8هزار گونه گیاهی وجود دارد که 2300گونه آن از نوع گیاهان دارویی است و می تواند درآمد خوبی را نصیب کشور کند اما متاسفانه در گیاهان دراویی شاهد خام فروشی هستیم چون فرایند استاندارد سازی موادخام را نداریم و به چنین ارزش افزوده ای دست نیافته ایم.
وی با تاکید بر اینکه کشوری که نتواند استقلال اقتصادی به وجود آورد در استقلال سیاسی دچار مشکل می شود، ادامه داد: غذا در حال تبدیل شدن به یک ابزار سیاسی است و ما باید در محصولاتی که وابستگی ایجاد میکند خودکفا باشیم و یا به نقطه ای برسیم که کشور برای تهیه آن دچار مشکل نشود. برای تحقق این امر بخش کشاورزی باید دانش بنیان شود تا انقلاب بهره وری ایجاد کنیم.
دکتر خیرالدین معاون وزیر علوم ضمن تشکر از برگزاری این نشست؛ نقش نوآوری و فناوری در توسعه حوزه کشاورزی را مهم دانست و افزود: در حوزه کشاورزی لازم است در بحث ارگانیک بیشتر کار شده و به آن ارزش داده شود. نوآوری نیاز به ریسک دارد و ریسک هزینه بردار است و لازم است جایگاه هوش مصنوعی در کشاورزی مشخص شود.
در این جلسه دکتر صالح محمدی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بیان داشت: گیلان سرزمینی است با پیشینه تاریخی و بسیار قوی و محل فرهنگ و تمدن که چهره های شاخص ملی و بین المللی در حوزه های مختلف علوم دارد. کشاورزی در استان رکن اصلی معیشت مردم گیلان است و 85 درصد از خاک استان در حوزه کشاورزی مدیریت می شود.
دکتر نجفی رئیس دانشگاه گیلان ضمن خیر مقدم به معاونین وزارتخانه های جهاد کشاورزی و علوم، تحقیقات و فناوری بیان داشت: پیرو دستور ریاست جمهور در سفر اخیر به گیلان که در حوزه کشاورزی استان با توجه به پتانسیل بالای کشاورزی آن؛ تأکید داشت و دانشگاه گیلان از ابتدای تشکیل با دانشکده کشاورزی شکل گرفت، سعی کردیم نقش دانشگاه گیلان را در حوزه کشاورزی استان و کشور ایفاء کنیم و در جهت پیشرفت و امنیت غذایی با توجه به تأمین پایدار غذای کشور این جلسه تشکیل شده و با توافقنامه منعقده و همکاری دو مجموعه این هدف عملی گردد و باعث پیشرفت و ارتقاء کشاورزی استان شود.
در پایان مراسم؛ تفاهم نامه تنظیم شده در جهت مشارکت و سازماندهی ظرفیت های آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی استان در دو مجموعه وزارت جهاد کشاورزی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری منعقد شد.
لازم به ذکر است؛ دکتر مژدهی سرپرست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان و دکتر دهقان زاده معاون پژوهش و فناوری مرکز نیز در این جلسه حضور داشتند.