با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان:
جلسه کمیسیون هماهنگی تحقیقات با محوریت بررسی برنامه کلان علم و فناوری منابع طبیعی آب و خاک برگزار شد
هفتمین جلسه هماهنگی تحقیقات با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، دکتر ارژنگ جوادی معاون پژوهش و فناوری سازمان، دکتر ولدان معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان و سایر اعضای کمیسیون دوشنبه ۱۵ دی سال جاری به صورت بین آن در سالن اندیشه برگزار شد.
دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان ضمن تبیین چگونگی ارایه پیشنهادات طرح های کلان و تصویب آن در شورای تحقیقات، بر الزامات اجرایی برنامه های کلان تاکید کرد.
وی با اشاره به ساختار مصوب شده طرح های کلان، اظهار داشت: این برنامه ها حاصل تلاش ها، توانایی ها و دانش محققان ما است و باید کار درست و خروجی مطلوب به دست بیاید.
دکتر بازرگان در ادامه با اشاره به برنامه کلان علم و فناوری منابع طبیعی آب و خاک پرداخت و افزود: این برنامه تک برنامه ای نیست، محصول محوری، چند محصولی وگاها به فراخور نیاز یک برنامه پررنگ شده است؛ مثلا در برنامه ای آب محور است و مدلی برای بهره وری دارد، در پروژه ای امنیت غذایی را مطرح کرده، در پروژه ای آب پررنگ شده و گندم کار فرعی است و جایی تمام طرح بنیادیش گندم است و متخصص گندم ان را نوشته است.
دکتر بازرگان افزود: در گذشته رویکرد احصای حداکثری در برنامه ها وجود داشت اما اکنون رویکرد احصای اولویت های فوری و مهم کشور ضروت دارد.
دکتر جوادی معاون پژوهش و فناوری سازمان بررسی برنامه راهبردی تغییر اقلیم و منابع طبیعی را در این جلسه، در راستای احصای چالشها و رفع مشکلات بخش کشاورزی سودمند دانست و ابراز امیدواری کرد راهبردها و فعالیتهای ذکر شده در ذیل این دو برنامه کلان با در نظر گرفتن اولویت بندی به زودی در قالب طرح های کلان تدوین شود.
وی بر لزوم انسجام بخشی بین برنامه ای در طرح های کلان تاکید کرد و مثال های در این باره بیان داشت. دکتر جوادی ارائه برنامه کلان علم و فناوری منابع طبیعی آب و خاک را که توسط دکتر پرهمت ارائه شد در پرداختن به مسائل همه جانبه از جمله خاک ، گرد و غبار، سواحل و فناوری الگوی کشت و رابطه آب خاک و گیاه جامع دانست و بررسی اولویت بندی آن را نیاز به جلسات تکمیلی دانست.
دکتر ولدان معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان با بیان اینکه در دستورالعمل، وظیفه مدیر برنامه راهبردی قید شده است، تصریح کرد: بروزرسانی چالش های کلان، اولویت بندی آن ها، پیشنهاد عناوین طرح کلان متناسب با چالش های طرح کلان از جمله وظایف مدیر برنامه است.
دکتر ولدان در ادامه به نقد و بررسی طرح های پیشنهادی ذیل برنامه ارائه شده پرداخت و افزود: مرز مشخصی بین برنامه ها نمی شود تعریف کرد و باید با تعامل بین مدیران و طبق عنوان و محتوای هر طرح کلان می توان بین مدیران تعامل ایجاد کرد.
دکتر ولدان تعدد چالش ها و راهبردها، موضوع و اولویت بندی را بسیار مهم برشمرد و افزود: محدودیت منابع و نیروی انسانی برای رسیدن به این چالش ها مورد توجه است؛همچنین برخی راهبردها و اقدامات ملی در مقیاس یک طرح کلان تحقیقاتی نیست و صرفا می تواند به عنوان یک پروژه و تحقیق به آن رسیدگی کرد.
در این جلسه دکتر جعفری مدیر برنامه راهبردی تغییر اقلیم ضمن ارائه گزارشی از کلیات تدوین برنامه کلان تحقیقات تغییر اقلیم، مطالبی در خصوص ضرورت اولویت گذاری در مجموعه و اتخاذ رویکرد جامع و اکوسیستمی در زمینه منابع طبیعی بیان داشت.
هم چنین دکتر پرهمت مدیر برنامه راهبردی منابع طبیعی ضمن ارائه برنامه کلان علم و فناوری منابع طبیعی آب و خاک، چارچوبهای تدوین این برنامه را شرح داد. وی حفاظت از خاک ، مدیریت بهینه و استفاده از آب کشاورزی، وضعیت پایدار پوشش گیاهی و غیره را از جمله پروژههای تحقیقاتی در ذیل اجرای این برنامه دانست و ابراز امیدواری کرد با بهره مندی از فرصتهایی مانند تنوع زیستی و اقلیمی کشورو وجود حمایتهای قانونی و اسناد بالادستی وغیره ، بتوان با اجرای این برنامه کلان از روند افزایشی رخداد سیل و خسارات ناشی از آن، فرو نشستهای آبخوان، تخریب جنگلها و سایر تهدیدهای ناشی از از بین رفتن منابع خاک و منابع طبیعی جلوگیری کرد.
گفتنی است سایر اعضای کمیسیون پیرامون مباحث مطرح شده در خصوص برنامه های کلان ارائه شده در این جلسه به بحث و تبادل نظر پرداختند.
روابط عمومی تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی



