" سلسله جلسات ارائه گزارش عملکرد سالانه سال 1398" موسسه تحقیقات علوم باغبانی، خرداد ماه سال جاری با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، حجت الاسلام و المسلمین سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان، دکتر رسول زارع قائم مقام، معاونان و مدیران کل ستادی سازمان با دکتر شکر اله حاجی وند رئیس موسسه تحقیقات علوم باغبانی در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، به صورت مجازی، برگزار شد.
دکتر بازرگان رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با قدردانی از فعالیت همکاران در موسسه تحقیقات علوم باغبانی، اقدامات و دستاوردهای سال گذشته را خوب ارزیابی کرد. وی با توضیح این که اثربخشی ارقام در عرصه تولید از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است خاطرنشان ساخت: ما باید درنظر داشته باشیم چه میزان تامین نیازهای کشور در داخل برآورده می شود و به چه میزان تامین نیاز محصولات باغی به خارج وابسته است، ایشان با اشاره به وابستگی کشور در زمینه واردات سرشاخه های گردو از کشور ترکیه بیان داشت: لازم است با شناخت همه جانبه پتانسیل ها، اعتبارات و حوزه کشاورزی به واردات محصولات، گام های عملی در خوداتکایی بخش زراعی و باغی برداریم.
رئیس سازمان با اشاره به توفیقات خوب جامعه باغداران و برآورده شدن نیازها از بازار اظهار داشت: همکاری موسسه با بخش خصوصی و واگذاری کارها به ایشان از راهکارهای مفید است در تعدادی از اقدامات برای مثال کشت بافت آناناس موسسه می تواند از همکاری بخش خصوصی بهره گیرد تا به اثربخشی تحقیقات سرعت بخشد از آنجا که بسیاری از باغداران نیازهای بذر خود را از خارج تهیه می نمایند، اصلاح ساختار و معماری موسسه می تواند برای سرعت بخشیدن به فعالیت ها راهگشا باشد.
دکتر شکراله حاجی وند رئیس موسسه تحقیقات علوم باغبانی فعالیت ها و دستاوردهای شاخص موسسه در سال 1398 را شامل معرفی 15 رقم جدید نظیر: 2 رقم انگور، 2 رقم پایه انگور، 2 رقم عناب، 2 رقم گیلاس، 3 رقم زردآلو، 1 رقم کنار و 3 رقم فریزیا، نام برد. وی با تشریح خصوصیات منحصربفرد ارقام معرفی شده افزود: رقم عناب درشت جدید "ماژان" و "سیوجان" دارای نسبت گوشت به هسته بالا و بازار پسندی مطلوب، می باشد.
رئیس موسسه ارقام معرفی شده انگور را شامل 2 رقم با خصوصیت: انگور رقم "امین" مناسب تازه خوری، تقریبا زودرس، میوه درشت و رنگی، متحمل به سرما، مناسب برای کشت در مناطق انگورخیزکشور – انگور رقم "مینودر" مناسب تازه خوری، تقریبا زودرس، متحل به سرما، میوه درشت و رنگی، مناسب برای کشت در مناطق انگورخیزکشور، برشمرد.
دکتر شکراله حاجی وند ارقام معرفی شده پایه انگور را شامل 2 رقم با خصوصیت: پایه جدید انگور "ناظمیه" مقاوم به بیماری سرطان طوقه وریشه، متحمل به آهک بالای خاک و با رشد قوی – پایه جدید انگور "اسپوتا" مقام به سرطان طوقه و ریشه، متحمل به آهک بالای خاک و پاکوتاه کننده، می باشد.
رئیس موسسه ارقام معرفی شده گیلاس را شامل 2 رقم با خصوصیت: گیلاس "توس" زودرس دم کوتاه با کیفیت مطلوب – گیلاس "شاندیز" زودرس با اندازه و کیفیت مطلوب، عنوان داشت.
وی ارقام معرفی شده زردآلو را شامل 3 رقم با خصوصیت: زردآلو "جلیل" و زردآلو "شانلی" مناسب برای تازه خوری، زردآلو "پارسی" مناسب برای تازه خوری و فرآوری، نام برد.
دکتر شکراله حاجی وند درخصوص معرفی رقم کنار با نام "پیشین" بیان داشت: این رقم در انتهای سال 1398 پس از داوری مورد تایید قرار گرفته و معرفی شد.
رئیس موسسه در خصوص 3 رقم فریزیای شاخه بریده با نام های "سپیده، زرین و شعله" بیان داشت: سه رقم جدید اصلاح شده به روش دو رگ گیری با خصوصیات کمی و کیفی بالا در سال 98 معرفی گردید. ماندگاری، ارتفاع بوته و تعداد گلچه بالا از شاخصه های مهم این ارقام می باشد.
وی با بیان اینکه برای دستیابی به ارقام امیدبخش و معرفی در سال های 1400-1399 تعداد 124 رقم جدید در نظر گرفته شده است به فعالیت های شاخص موسسه اشاره و عناوین آن را تشریح داشت: معرفی ارقام تجاری و گرده دهنده های برتر و سازگار با مناطق پسته خیز کشور – دستیابی به ژنوتیپ های جدید گل اماریلیس و فرایند تولید تجاری – دست یابی به کلون های امیدبخش 4 ، 100، و 451 چای، از کارها بوده است.
دکتر شکراله حاجی وند در سخنان خود به توضیح در راستای "تولید هسته های اولیه عاری از ویروس" پرداخت و بیان داشت: تاکنون 78 رقم سالم سازی شده و 54 رقم در دست سالم سازی می باشد، برای مثال تولید منابع تکثیری سالم ارقام مرکبات با استفاده از روش STG – تکثیر پای های عاری از ویروس ارقام مختلف میخک را از آن جمله دانست. وی تامین نهال اصیل نخل خرما – تولید بذر هیبرید در سبزی و صیفی – برنامه تولید هیبرید فلفل گلخانه ای را از سایر فعالیت های سال گذشته برشمرد.
رئیس موسسه شاخص ترین دستاوردهای تحقیقاتی موسسه را نظیر: مشارکت فنی و اجرایی در اصلاح باغات درجه 2 و 3 با استفاده از تکنیک سرشاخه کاری عنوان داشت و به سطح نوسازی و اصلاح باغات تا پایان برنامه ششم (توسعه : 600 هزارهکتار و در سال 1398 سطح 127 هزار هکتار) اشاره داشت. وی سازگاری ارقام جدید را شامل میوه های مناطق معتدله 140 رقم – میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری 120 رقم – بادام 60 رقم و ژنوتیپ امیدبخش – بری ها تمشک 6 رقم و بلوبری 5 رقم، بیان داشت.
دکتر شکراله حاجی وند اقدامات دیگر موسسه تحقیقات علوم باغبانی را اعم از: بررسی سازگاری 60 رقم و ژنوتیپ امیدبخش بادام در استان های آذربایجان شرقی، همدان، تهران، شهرکرد، خراسان رضوی، زنجان – احداث باغ مادری و الگویی از ارقام تجاری بادام، گلابی، انگور، انگور، گردو و به در ایستگاه تحقیقات باغبانی مشکین دشت و کمال شهر – مشارکت در مگاپروژه بررسی اثرسایبان در کاهش خسارت تنش های محیطی در محصولات باغبانی – برنامه ریزی مناسب برای ترویج کاربرد سایبان – تنوع بخشی به تولیدات گلخانه ای – تولید مرکبات در شرایط گلخانه – تکثیر آناناس از طریق کشت بافت و پاجوش – دانش فنی تولید انبوه پایه گل رز به روش قلمه پیوند – کاهش ضایعات و حفظ کیفیت میوه در انبار به روش تلفیقی آب گرم و پوشش پلی اتیلنی – انتقال دانش فنی عملیات باغداری در باغ های مرکبات جهت کاهش ضایعات و افزایش کیفیت میوه، عنوان داشت.
رئیس موسسه در سخنان خود به تشریج نتایج حاصل از ارائه گزارش های تحلیلی و پاسخ کارشناسی در سال 1398 پرداخت. از دیگر مباحث مطرح شده توسط ایشان می توان به "مقایسه تعداد محقق، طرح ها و پروژه های تحقیقاتی" اقدام شده در سال 1398 و "پیشرفت اهم امور درخواستی مرتبط با فعالیت های پژوهش و فناوری" اشاره داشت.
وی فعالیت بین المللی شاخص انجام شده در موسسه تحقیقات علوم باغبانی را اعم از: تفاهم نامه با آکادمی علوم کشاورزی یانان چین در حوزه تحقیقات به ویژه عناب، قارچ خوراکی، چای، گل و گیاهان زینتی – برگزاری دومین کنگره بین المللی و سومین همایش ملی زیست فناوری گیاهان داروی و قارچ های کوهی – برگزاری کارگاه آموزشی، سخنرانی و بازدید از باغ های دارای زوال با مشارکت محققان اسپانیایی و هندی – ارزیابی ارقام لیلیوم برای گزینش والدین برتر در برنامه های اصلاحی: با تاکید ویژه بر کیفیت پیاز با کشور لبنان – مذاکرات اولیه جهت عقد قرارداد با شرکت تولید کننده نهال پیوندی انگور در ایتالیا VCR، نام برد.
دکتر شکراله حاجی وند برنامه های مشترک اجرا شده با موسسه آموزش و ترویج کشاورزی را شامل: برگزاری روز مزرعه با حضور کارشناسان و مدیران باغبانی استانهای دارای درختان میوه هسته دار و دانه دار – اعزام محققین در مناطق مختلف و بررسی مشکلات تولید کنندگان در 25 استان کشور – اجرای 14 فقره سایت الگویی در برنامه ترویجی پشتیبانی طرح احیای دشت استان خوزستان – تشکیل هسته باغبانی به منظور تهیه و تدوین سناریوهای قابل پخش در شبکه دانش – دوره های آموزشی بهره برداران (چایکاران و کارخانه دارای چایسازی) – مشارکت در طرح پژوهشگر – مروج ارشد به تعداد 14 نفر در محصولات مختلف باغبانی – مشارکت در طرح نظام ترویج با فعالیت 107 نفر محقق معین در سراسر کشور – تهیه و تدوین بسته های آموزشی/ترویجی و ارائه برنامه تورهای ترویجی باغبانی – برگزاری دوره های آموزشی مبارزه با آفات و بیماری ها و کاهش ضایعات و بهبوبد کیفیت میوه مرکبات و کیوی، می باشد.
رئیس موسسه یکی از اقدامات ترویجی موسسه را ارتقاء مدیریت باغی در سایت های الگویی به تفکیک منطقه دانست. وی با توضیح درخصوص اجرای 14 فقره سایت الگویی در برنامه ترویجی پشتیبانی طرح احیای دشت استان خوزستان بیان داشت: این فعالیت که به صورت کاملا عملیاتی و در عرصه باغ های کشاورزان اجرا گردید، نشان داد که با کاربرد یافته های پژوهشی و دستورالعمل های فنی موجود در پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری، به طور میانگین 80 درصد ارتقاء بهره وری مصرف آب قابل دستبابی می باشد.
وی فعالیت موسسه در راستای توانمندسازی و هدفمندی فعالیت های اعضاء هیات علمی جدید الاستخدام را شامل بازدید از ایستگاه اردکان یزد- آشنایی با معارف اسلامی (اخلاق علمی و حرفه ای) – مفاهیم پایه فن آوری اطلاعات it – نحوه نگارش مقالات انگلیسی براساس استاندار بین المللی ISI - آشنایی با اتوماسیون اداری جدید - برنامه بهنژادی و اصلاح انگور – آشنایی با برنامه های تحقیقاتی پژوهشکده – برگزاری سخنرانی علمی – شرکت در دوره های آموزشی – بازدید های میدانی و علمی و غیره، برشمرد.
رئیس موسسه در سخنان خود به تشریح تعداد ژرم پلاسم موجود در کلکسیون های موسسه پرداخت و آن را شامل: میوه های معتدله و سردسیری – مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری – خرما و میوه های گرمسیری – چای - پسته – گل و گیاهان زینتی، نام برد.
وی با تشریح میزان درآمد حاصل از فعالیت های علمی و پژوهشی موسسه در سال 98، آن را شامل: درآمد حاصل از دانش فنی، فروش محصول، پیمان مشارکت، خدمات فنی، امور پژوهش و خدمات آزمایشگاهی، پژوهشکده ها و ستاد موسسه برشمرد.
دکتر شرکت اله حاجی وند اقدامات صورت گرفته در تقویت زیرساخت های پژوهشی موسسه را اعم از: ساخت اسکرین هاوس – تکمیل و تجهیز سالن همایش های ستاد موسسه – خرید ملزومات اداری – تکمیل و تجهیز آزمایشگاه – تعمیرات اساسی ساختمان – نصب سایبان – اجرای پروژه انتقال آب – خرید تجهیزات آزمایشگاهی – تامین نهاده های مورد نیاز برای ایستگاه های تحقیقاتی – ساخت و تجهیز سالن آمفی تأتر – تکمیل و تجهیز گلخانه های تحقیقاتی – اجرای سیستم آبیاری تحت فشار ایستگاه تحقیقاتی و غیره، دانست.
روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
.jpg)
 - copy.jpg)
.jpg)
.jpg)