" سلسله جلسات ارائه گزارش عملکرد سالانه سال 1398" پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، خرداد ماه سال جاری با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، حجت الاسلام و المسلمین سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان، دکتر رسول زارع قائم مقام، معاونان و مدیران کل ستادی سازمان با دکتر داود نیک کامی رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، به صورت مجازی برگزار شد.
دکتر بازرگان رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با قدردانی از فعالیت همکاران در پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، وضعیت مرکز از نظر اثربخشی فعالیت ها را در سطح مطلوبی ارزیابی کرد.
وی در سخنان خود با تشریح این موضوع که سالانه به میزان زیادی خاک حاصلخیز کشاورزی در اثر فرسایش توسط آب، خاک، باد تخریب شده و قدرت باروری خاک را در سطح کشاورزی کاهش می دهد، به بهره وری از روش رادیو ایزوتوپ ها در محاسبه فرسایش خاک اشاره داشت و افزود: با توجه به تجهیزات و تکنیک های جدیدی که با استفاده از رادیوایزوتوپ ها در جهان وجود دارد پژوهشکده می تواند دستاوردهای مناسب برای جلوگیری از فرسایش خاک را ارائه دهد.
رئیس سازمان، با تاکید بر کاربردی بودن و اثربخشی کارهای پژوهشی خاطرنشان ساخت: هر مقاله پژوهشی، می تواند Q1 ، Q2، فناوری و یافته های قابل ترویج، باشد، بنابراین تاثیر این دستاوردها در سبد ذینفعان قابل مشاهده است.
وی با اشاره به فعالیت های معاونت امور زراعت و معاونت آب و خاک در حوزه ارائه راهکارهایی برای مصرف بهینه از آب، بیان داشت: هر یک از بخش های تابعه وزارت جهاد کشاورزی وظیفه ای ملی در حوزه ذخیره آب انجام داده اند، پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی تابعه سازمان تحقیقات نیز برای ارتقاء بیلان آب در مقیاس ملی و منطقه ای وظایفی برعهده دارند که با تبدیل یافته های تحقیقاتی به دستاورد انجام می پذیرد.
تقویت فعالیت آموزشی و ترویجی و ارتقاء همکاری ها از دیگر مواری بود که ریاست سازمان تحقیقات در سخنان خود به آن اشاره داشت.
دکتر داود نیک کامی رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در سخنان خود با تشریح ساختار تشکیلاتی پژوهشکده، تعداد محقق و طرح تحقیقاتی در دست اجرای ستاد پژوهشکده به تفکیک گروه های پژوهشی، را بیان داشت.
وی فعالیت بین المللی شاخص پژوهشکده را در سال 1398 شامل :ارائه پروپوزال جدید به آژانس بین المللی انرژی اتمی IAEA (مصوب شده و در شرف ابلاغ)، پیگیری مرکز بین المللی مدیریت جامع حوزه آبخیز در مناطق خشک از طریق یونسکو، مذاکرات جلب همکاری شرکت های چینی مجری طرح کابوچی جهت سرمایه گذاری در بیابانزدایی اقتصادی در منطقه سیستان، نام برد.
وی در تشریح اقدامات پژوهشی و فناوری به ارائه فعالیت های انتشاراتی پژوهشکده پرداخت و آن را اعم از: چاپ کتاب معتبر (داخلی: ستاد 4 فقره، مراکز7 فقره) ، کتاب معتبر خارجی (مراکز 2 فقره) - چاپ نشریه فنی و مروری دارای فروست (ستاد 5فقره ، مراکز 8 فقره) ، مقالات علمی و پژوهشی معتبر داخلی و خارجی (ستاد 108 فقره، مراکز 137 فقره) - مقاله علمی و ترویجی معتبر (ستاد 6 فقره ، مراکز 21 فقره) ، در سال گذشته اشاره داشت.
دکتر داود نیک کامی در سخنان خود به توفیقات پژوهشکده در حوزه انتشارات اشاره داشت و افزود: نشریه مهندسی و مدیریت آبخیز در بین 21 نشریه فارسی زبان که در موصوعات آبخیزداری، جنگل، مرتع و بیابان فعالیت دارند، مقام اول را کسب کرده است همچنین در سامانه ارزیابی نشریات به وسیله سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی طی سال های 95 الی 97، سه سال متوالی مفتخر به کسب مقام اول در بین تمامی نشریات تحت پوشش این سازمان شده است. رئیس پژوهشکده با بیان اینکه از 245 مقاله علمی پژوهشی چاپ شده یک چهارم به زبان انگلیسی بوده است افزود: کسب مقام دوم در تولید مقاله در سطح موسسه ها و مراکز وابسته به سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی در سال 98 به پژوهشگاه تعلق گرفت.
رئیس پژوهشکده ، در تشریح افتخارات کسب شده به 5 فقره دستاورد جهت انتقال فناوری و دانش فنی در سطح بین المللی و یک فقره اختراع و اکتشاف در سطح ملی با عنوان "توسعه سامانه مکانی هوشمند به منظور شبیه سازی بار رسوب معلق رودخانه های کشور"، اشاره نمود.
وی در سخنان خود اقدامات حوزه پژوهش فناوری در خصوص "امور فناوری" را اعم از: تعداد16 فقره فناوری و دانش فنی قابل تجاری سازی مورد تایید دفتر امور فناوری سازمان - تعداد 3 قرارداد و تفاهم نامه انتقال فناوری/ دانش فنی/ توانمندی فناورانه/ ناتمام با بخش غیر دولتی مورد تایید دفتر امور فناوری همچنین 3830 میلیون ریال درآمد حاصل از تفاهم ها و قرارادهای سال 1398 نام برد. وی تعداد شرکت های دانش بنیان تاسیس شده توسط محققان (زایشی) را 5 مورد عنوان داشت.
دکتر داود نیک کامی به عناوین فناوری ها و دانش فنی قابل انتقال جهت چاپ در کتاب دستاوردها، (بازبینی سال 98) اشاره داشت و آن را نظیر: ساخت حسگر تدفنی دستگاه TDR برای اندازه گیری رطوبت خاک – ساخت دستگاه نمونه بردار استوانه ای رواناب و رسوب، ساخت دستگاه گردآوری آب از مه و شرجی هوا، ساخت مغزه گیر رسوبات بستر با مصالح چسبنده – نرم افزار جانمایی گزینه های کنترل سیل از منشاء تولید رواناب - نرم افزار مدل سازی فرسایش و رسوب – استفاده از مالچ های بیولوژیک در پایدارسازی کانال های انتقال آب کشاورزی – طراحی و ساخت آبگلدان – ساخت آب شیرین کن خورشیدی قابل حمل و ملحقات – ساخت دستگاه مغزه گیر خاک – ابداع فناوری تبریدی – تثبیت، مقاوم سازی و متراکم سازی خاک های رسی ناپایدار – آبیاری چگالشی – رادیو خاک – دانش فنی تولید پرماکالچر مناطق دلتایی – سامانه مکانی هوشمند ساز بار رسوب معلق رودخانه های کشور، برشمرد.
رئیس پژوهشکده ، دستاورد دیگر در حوزه "تولیدات حاصل از پژوهشهای فناورانه" را تهیه 180 نقشه فرسایش خاک، 16 نقشه کشوری سیل و 16 نقشه موضوعی استانی خشکیدگی بلوط، (مجموعا 212 فقره) عنوان داشت و پیش بینی نمود این رقم برای سال 99 به تعداد 250 رقم نایل گردد.
وی ارائه آموزشهای تخصصی را یکی از فعالیت های ارزنده موسسه برشمرد که شامل: آموزش های ضمن خدمت کارکنان شامل: 212 نفر ساعت اعضای هیات علمی، 326 نفر ساعت برای اعضای غیرهیات علمی – مدرس دوره های آموزش کارکنان 120 ساعت – مدرس آموزش مروجان پهنه 8 نفر ساعت - برگزاری کارگاه های آموزشی و ترویجی 72 نفر ساعت، می باشد.
دکتر داود نیک کامی فعالیت محقق معین را در مراکز تحقیقاتی (72 ساعت) – محقق/ مروج ارشد را (ستاد 3 نفر) و برای مراکز تحقیقاتی(3 نفر) نام برد. وی مشارکت در برنامه های انتقال یافته های تحقیقاتی برای طرح تحقیقی ترویجی (مراکز 4 فقره) – مشارکت در اجرای سایت های جامع الگوئی و کانون های یادگیری (در ستاد 2 مورد) – مشارکت در برگزاری روز مزرعه (2 نفر روز برای ستاد) –(47 نفر روز برای مراکز) – مشارکت در برگزاری هفته انتقال یافته ها (3 نفر روز) همچنین برگزاری جشنواره ها و نمایشگاه های محصولی/موضوعی خاص (3 مورد)، بیان داشت.
رئیس پژوهشکده شاخص ترین دستاوردهای انتقال یافته به عرصه اجرا در دو سال اخیر را اعم از: تثبیت کانون گرد و غبار با انجام عملیات آبخیزداری در هندیجان، استان خوزستان – احیای پوشش گیاهی با عملیات استحصال آب باران و آبخیزداری در حوزه وردیج دامنه البرز جنوبی – انجام عملیات استحصال آب باران و تقویت احیای پوشش گیاهی البرز جنوبی (تلو) و (حسین آباد) و برکت – تهیه اطلس سیل در رده زیر حوزه های 7 تماب – تهیه اطلس فرسایش در رده زیر حوزه های 7 تماب، دانست.
وی درخصوص گزارش های تحلیلی و پاسخ کارشناسی در حل مسائل و مشکلات اجرایی به تعدادی از اقدامات جهت همکاری با دستگاه های اجرایی – ارائه پروپوزال در تعامل با دستگاه های اجرایی – بازدید از مناطق خسارت دیده از سیل و تشکیل جلسه با دستگاه اجرایی، پرداخت.
دکتر داود نیک کامی درخصوص برنامه های مشترک اجرا شده با موسسه آموزش و ترویج کشاورزی به فعالیت هایی نظیر: انتخاب دکتر میرمسعود خیرخواه به عنوان رئیس کارگروه منابع طبیعی و آبخیزداری، موسسه آموزشی و ترویج – سخنرانی دکتر کرمی دهکردی از موسسه آموزش و ترویج کشاورزی در پژوهشکده – عضویت دو تن از همکاران موسسه آموزش و ترویج در کمیته فنی پژوهشکده – تعریف و اجرای چهار فقره طرح تحقیقی/ترویجی – ارائه سه فقره برنامه درسی روز مزرعه، اشاره داشت.
رئیس پژوهشکده، توانمندسازی و هدفمندی فعالیت های اعضای هیات علمی جدید را اعم از اقدامات مستمر سال 1398 برشمرد و آن را شامل: برنامه ریزی برای 7 مورد آشنایی با موسسات و مراکز استانی و برگزاری کارگاه های آموزشی برنامه نویسی در مطالعات آبخیزداری برای سال 1399 – اعزام کارشناس جهت همکاری با اساتید گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه منابع طبیعی و کویرشناسی یزد - برگزاری کارگاه آموزشی مدیریت فعال سیل و خشکسالی در شرکت سهامی آب منطقه ای استان بوشهر – اعزام کارشناس جهت همکاری با بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز در مورد: تکمیل طرح کلان مدیریت جامع خشکسالی و افزایش تجربیات علمی و تحقیقاتی – برگزاری دوره توانمندسازی (آشنایی با آموزش و ترویج کشاورزی)، نام برد.
دکتر داود نیک کامی با تشریح میزان و درصد درآمد ناشی از دارایی های فکری یا نامشهود پژوهشکده، سهم اعتبارات حاصل شده از درآمدهای فکری نامشهود به کل درآمد اختصاصی مرکز را، 83 درصد، اعلام داشت و آن را شامل: انتقال دانش فنی/قرارداد پژوهشی، نام برد.
وی در سخنان خود اقدامات صورت گرفته در تقویت زیرساخت های پژوهشی را شامل: ارتقاء سیستم اینترنت بر بستر فیبر نوری – خرید دستگاه فلاکس تاور – به روز رسانی و ارتقاء سیستم های رایانه ای پژوهشکده به تعداد 24 دستگاه – پیش بینی و انجام اقدامات لازم برای خرید و تخصیص تعداد 24 دستگاه موتور سیکلت برای ایستگاه های آبخوانداری – پیش بینی و انجام اقدامات لازم برای خرید و تخصیص تعداد 24 دستگاه رایانه برای ایستگاه های آبخوانداری – ادامه تکمیل بانک اطلاعاتی (فیپاک) کتابخانه – انجام لوله کشی گاز پژوهشکده، نام برد.
دکتر داود نیک کامی با تشریح اقدامات انجام شده درخصوص مصوبات جلسه عملکرد در سال 1397، به توضیح تعدادی از فعالیت ها و دستاوردهای شاخص گروه مهندسی حفاظت آب و خاک – گروه پژوهشی مدیریت آبخیز – گروه پژوهشی هیدرولوژی و توسعه منابع آب – گروه پژوهشی خشکسالی و تغییر اقلیم - گروه پژوهشی رودخانه و سواحل، را بیان داشت.
روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی



