اولین همایش ملی علمی -ترویجی یافته های كاربردی پنبه در بشرویه استان خراسان جنوبی برگزار شد
اولین همایش ملی علمی- ترویجی یافته های کاربردی پنبه با هدف ارائه آخرین یافته های پژوهشی کاربردی و انجام تبادل نظر، با حضور اساتید، مسئولان ، متخصصان، پژوهشگران، کارشناسان، مروجان، پنبه کاران، مدیران صنایع پنبه پاک کنی، ریسندگی، نساجی، روغن کشی و خوراک دام، صنایع بهداشتی، صنایع دستی و صنایع اشتغالزای کوچک زنان روستایی و سایر صنایع وابسته ، در تاریخ 15 دی ماه سال جاری در تالار همایش هتل کیان شهرستان بشرویه استان خراسان جنوبی افتتاح شد.
در این همایش دو روزه که با حضور دکتر محمودی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی ، دکتر مویدی معاون سازمان و رئیس موسسه ترویج و آموزش کشاورزی ، دکتر عابدی معاون اقتصادی استاندار خراسان جنوبی ، دکتر ابراهیم هزارجریبی مدیرکل دفتر دانههای روغنی، پنبه و گیاهان صنعتی وزارت جهاد کشاورزی ، دکتر گل محمدی مدیر کل دفتر منابع انسانی و نوسازی اداری سازمان ، دکتر فرازمند مدیرکل مرکز فناوری اطلاعات و اطلاع رسانی کشاورزی ، مهندس قوسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان و جمعی از مسئولان و مدیران استانی برگزار شد ، مجموعا" 113 مقاله علمی - ترویجی پوستری و 23 مقاله کلیدی بصورت سخنرانی ، توسط مجرب ترین محققان، اساتید و صاحبنظران مربوطه ارائه گردید.
تفاوت این همایش با سایر همایشهای ملی و حتی بین المللی در این نکته نهفته بود که در آن علاوه بر اساتید، متخصصان و کارشناسان، تعداد قابل توجهی مخاطب بهره بردار نیز شرکت داشتند و از طرفی ، مباحث ارائه شده در همایش الزاما" می باید حاوی پیام ترویجی و اشاعه دهنده توصیه های کاربردی برای مخاطبان می بود.
دکتر روشنی رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور در مراسم افتتاحیه این همایش به صورت وب کنفرانس به ارائه سخنرانی پرداخت. وی پنبه را یک محصول راهبردی و با ارزش افزوده بسیار بالا توصیف کرد و افزود: زراعت پنبه نقش مهمی در اشتغالزایی در ابعاد مختلف کشاورزی، صنعتی و بازرگانی ایفا مینماید به طوری که به ازای ایجاد یک شغل در زراعت این محصول، حدود 5 شغل در بخشهای صنعت و خدمات ایجاد شده و با استحصال بیش از 70 نوع فرآورده از پنبه، موجبات رونق صنایع وابسته از جمله ریسندگی، نساجی، شیمیایی، بافندگی و غذایی فراهم می شود.
رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور با اشاره به توفیقات این موسسه در یک دهه اخیر به کاهش نرخ معرفی رقم جدید پنبه از 4 سال به یک سال اشاره داشت و افزود: ارتقای پتانسیل تولید محصول در کشور از 2/2 تن در هکتار به بیش از 3/3 تن در هکتار ،صرفه جویی سالانه در مصرف آب کشاورزی به بیش از یکصد و بیست میلیون مترمکعب در سال ، ارتقا درآمد پنبه کاران با کاهش هزینه های تولید و افزایش عملکرد با استفاده از روشهای تلفیقی به نژادی و به زراعی واگذاری تصدی گری دولتی و فراهم کردن زمینه فعالیت بخش خصوصی در صنعت تولید و تکثیر بذر پنبه، بخشی از توفیقات این موسسه در سال های اخیر بوده است.
دکتر روشنی هم چنین با اشاره به ضرورت توجه به تکنولوژی بذر حمایت وزارت جهاد کشاورزی برای تولید بذور دلینته و پوششدار را در قالب با یک برنامه پنج ساله خواستار شد.
وی با تاکید بر ضرورت ارتقای جایگاه ترویج در پنبه کاری کشور افزود: در مقایسه با کشورهای تولید کننده پنبه در دنیا ایران تعداد مروج کشاورزی ما کمتر است و پیشنهاد می شود با تقویت جایگاه ترویج به عنوان حلقه گمشده افزایش بهره وری بتوان به مانند کشاورزان پیشرو به تولید حداکثر عملکرد محصول پنبه در واحد سطح رسید.
دکتر رمضانی مقدم دبیر همایش ، هدف از برگزاری این همایش را تبادل اطلاعات علمی و تخصصی و انتقال یافتههای پژوهشی کاربردی اعلام داشت و افزود: ژنتیک و به نژادی، به زراعی و مدیریت مزرعه، مدیریت مصرف آب، کیفیت آب و شیوههای نوین آبیاری، گیاهپزشکی (مدیریت تلفیقی آفات، بیماریها و علفهای هرز)، تغذیه و حاصلخیزی خاک، کشاورزی حفاظتی و کشت نشایی، علوم و تکنولوژی بذر، تغییر اقلیم و تنشهای محیطی، اقتصاد، بازاریابی و تجارت از جمله محورهای همایش ملی پنبه است . وی افزود : از میان ۱۷۱ عنوان مقاله ای که به دبیرخانه این همایش واصل شد ، ۱۴۰ مقاله به صورت سخنرانی و پوستر ارائه گردید.
در مراسم افتتاحیه این همایش ملی ، از دو رقم پنبه موتانت ، به نام های پرتو و تابان رونمایی شد که مشترکا" توسط موسسه تحقیقات پنبه کشور (سازمان تحقیقات، اموزش و ترویج کشاورزی) و پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای سازمان انرژی اتمی ، پس از 14 سال فعالیت مستمر تحقیقاتی در حوزه اصلاح ژنتیکی، معرفی گردید. این دو رقم علاوه بر زودرسی ، به ترتیب دارای تحمل بالا به خشکی و شوری می باشند. گزارش های فنی کشاورزی حفاظتی و علل تمایل کشاورزان بشرویه به این نوع کشاورزی ، رونمایی دیگر این مراسم بود که می تواند راهگشای کارشناسان و مروجان باشد، بالاخص در راستای توسعه تولید پارچه کرباس به دست زنان روستایی، و به عبارتی توجه به توسعه صنایع اشتغالزای کوچک ، که در روز اول این همایش ملی رونمایی شد، صنعتی که مغفول مانده و می تواند برای کمک به اقتصاد خانوار روستایی راهگشا باشد.
در این همایش هم چنین کارگاه های آموزشی در زمینه ترویج و انتقال یافته های جدید با عناوین اصلاح ژنتیکی ارقام جدید، کاربرد روش های نوین در پایش و پیش بینی آگاهی آفات مهم پنبه و مدیریت کنترل تریپس پنبه (ضدعفونی بذر) با حضور دکتر گل محمدی و دکتر فرازمند و سایر محققان پنبه کشور برگزار شد.
تقدیر از محققان و کارشناسان ، کشاورزان و صاحبان صنایع با سابقه از جمله دو محقق بازنشسته موسسه تحقیقات پنبه کشور، مهندس قجری و محمودجانلو و همچنین رونمایی و ثبت تمبر یادبود " اولین همایش ملی علمی - ترویجی یافته های کاربردی پنبه" از دیگر بخش های مراسم افتتاحیه این همایش ملی بود.
گفتنی است که پانل مقالات پوستری در محوطه هتل کیان محل برگزاری همایش استقرار یافته بود و نویسندگان مقالات برای پاسخگویی به پرسش های مخاطبان ، در محل حاضر بودند.
علاوه بر برگزاری پنل مقالات پوستری و 9 عنوان کارگاه آموزشی فنی در موضوعات مختلف و برپایی نمایشگاه دستاوردها توسط دو بخش خصوصی و دولتی ، ارائه صنایع اشتغالزای زنان روستایی ، از دیگر برنامه های جنبی این همایش بود که مجموعا" در 28 غرفه ، دستاوردهای خود را در معرض بازدید عموم علاقه مندان قرار داده بودند.
در بعدازظهر روز دوم همایش (تور فنی = Technical Tour ) برنامه مزرعه ای برداشت ماشینی پنبه(غوزه چین) و کارگاه آموزشی الزامات تکثیر بذر در مزرعه پنبه، طبقه سوپرالیت رقم خرداد برگزار گردید که بسیار مورد توجه حضار و مخاطبان قرار گرفت.
نکته قابل توجه این همایش ملی دو روزه ، استقبال بسیار گسترده کارشناسان ، بهره برداران و عموم علاقه مندان بود، بنحویکه در طول برگزاری همایش، از تعداد جمعیت حاضر کاسته نمی شد.پخش زنده مراسم از دیگر ابتکارات شایسته این همایش ملی علمی - ترویجی بود که از این طریق بسیاری از مخاطبان که امکان حضور مستقیم در مراسم را نداشتند، روند برگزاری همایش را با کیفیت مطلوب دنبال می کردند.
انجام تمامی موارد فوق توسط برگزار کنندگان و دست اندرکاران همایش ، برای سوق یافتن به سمت «رونق تولید» در کشور بود،بالاخص در عرصه تولید محصولی چون پنبه که اشتغالزایی فراوان و ارزش افزوده بسیار بالایی دارد.
شایان ذکر است که از ابتدای مراسم افتتاحیه و در طول برگزاری این همایش تا انتها ، یاد و خاطره شهید سرافراز اسلام سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی زنده نگه داشته شد، چرا که برگزاری این گونه برنامه ها در کشور را مرهون و مدیون خون شهدا هستیم.
روابط عمومی سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی










