اجرای دانش‌بنیان طرح‌های تغذیه‌ای در مزارع گندم شهرستان هیرمند

اجرای موفق طرح‌های مشارکتی مدیریت تغذیه گندم (PNT) در راستای پایداری تولید در دشت سیستان

افزایش عملکرد، بهبود کیفیت محصول، و استفاده بهینه از منابع آب و خاک؛ دستاوردهای اجرای تکنولوژی‌های نوین تغذیه‌ای در گندم
۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۰۴:۱۶ کد : ۴۲۱
تعداد بازدید:۲۷
در روز مزرعه‌ای که به تاریخ ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ در شهرستان هیرمند برگزار شد، اقدامات انجام‌شده در چارچوب طرح‌های تحقیقاتی-توسعه‌ای مشارکتی مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه گندم (PNT) ارائه شد. این برنامه با حضور مدیران و کارشناسان جهاد کشاورزی، کشاورزان پیشرو و محققان انجام شد و به تشریح تکنیک‌هایی مانند بذرمال، کودآبیاری، تغذیه مرحله‌ای، استفاده از مواد آلی و محلول‌پاشی اسید آمینه پرداخته شد. افزایش عملکرد گندم تا ۳.۵ تن در هکتار، ارتقاء کیفیت دانه، کاهش هدررفت منابع و بهبود سلامت خاک از جمله نتایج حاصل از اجرای این طرح بود. این رویداد گامی مهم در جهت کشاورزی پایدار و اقتصادی‌تر برای منطقه سیستان به شمار می‌رود.
اجرای موفق طرح‌های مشارکتی مدیریت تغذیه گندم (PNT) در راستای پایداری تولید در دشت سیستان

 

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات  و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان این طرح در تاریخ 08 اردیبهشت 1404 روز مزرعه با موضوع تشریح اقدامات دانشی انجام شده در طرح های تحقیقاتی-توسعه ای مشارکتی،مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه گندم (PNT)در شهرستان هیرمند با حضور مدیر امور هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی،مدیران و کارشناسان شهرستانهای پنجگانه حوزه سیستان،کشاورزان گندم کار و پیشرو، کارشناسان،محققان معین، مروجین حوزه سیستان،رئیس مرکز،معاونین،و اعضاء هیات علمی در محل سایت اجرا شده در شهرستان هیرمند برگزار شد.

در این رویداد،کیخا معاون پشتیبانی و برنامه ریزی مرکز و هماهنگ کننده طرح های (pnt)در دشت سیستان و دیگر محققان این پروژه به اقدامات انجام شده در راستای انتقال دانش به مزرعه به شرح زیر پرداختند:
۱-استفاده از بذرمال ( حاوی عناصر غذایی فسفر و روی)و محرک های رشد
بهبود جوانه زنی و کمک به یکنواختی درصد سبز مزرعه،توسعه رشد ریشه و کمک به افزایش جذب آب و مواد غذایی از اعماق پایین تر و بهبود جذب عناصر غذایی در خاک

* اجرای تکنیک‌های کود آبیاری به منظور جلوگیری از هدر رفت آب و کود و کمک به بهبود یکنواختی توزیع کود در سطح مزرعه

2. تغذیه متعادل و مرحله‌ای:
* مصرف عناصر غذایی به صورت دقیق و متناسب با مراحل فنولوژیکی رشد گندم.
3. بهبود کیفیت خاک و فعالیت میکروبی:
* استفاده از مواد آلی مانند اسید هیومیک و فولیک برای بهبود خواص فیزیکی خاک، فعال‌سازی میکروارگانیسم‌ها و افزایش دسترسی گیاه به مواد مغذی.
4. افزایش مقاومت و کیفیت دانه:
* استفاده از کودهای پتاسیمی و سیلسیمی برای افزایش کیفیت دانه، مقاومت به آفات و بیماری‌ها و جلوگیری از ورس (خوابیدگی).
5. تقویت رشد رویشی و زایشی:
* استفاده از کودهای اسید آمینه به صورت محلول‌پاشی برای کمک به رشد رویشی و زایشی گندم.
مزایای مورد انتظار:
* افزایش عملکرد محصول گندم به میزان حداقل 3 تا 3.5 تن در هکتار نسبت به عملکرد سال‌های گذشته.
* بهبود کیفیت دانه و افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش‌های محیطی و آفات/بیماری‌ها.
* استفاده بهینه از منابع آب و کود و کاهش هدر رفت.
* بهبود سلامت خاک و افزایش فعالیت زیستی آن.
با در نظر گرفتن تمام جنبه‌های موثر بر رشد و عملکرد گندم، برای افزایش بهره‌وری و سودآوری مزرعه . استفاده از تکنولوژی‌های نوین، مواد آلی و تغذیه متعادل، همگی در راستای کشاورزی پایدار و افزایش کیفیت محصول هستند. ارائه دستورالعمل اجرایی به همراه تحلیل اقتصادی، به کشاورزان کمک می‌کند تا با دید باز و آگاهانه، بهترین تصمیمات را برای مزرعه خود بگیرند.

 

 

 

کلیدواژه‌ها: افزایش * بهبود مزرعه گندم رشد


اخبار مرتبط