معاون آموزش مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام:
دوره آموزشی اصلاح نژاد دام در مرکز تحقیقات کشاورزی ایلام برگزار شد
دوره آموزشی تخصصی "اصلاح نژاد دام" با هدف ارتقاء بهرهوری در تولید گوشت قرمز و بهبود ژنتیکی دامهای بومی، با حضور کارشناسان و بهرهبرداران دامپروری در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام، این دوره با تدریس دکتر جواد احمدپناه، رئیس بخش علوم دامی و عضو هیأت علمی این مرکز، در سالن آموزشی مرکز تحقیقات برگزار شد.
احمدپناه در این دوره ضمن ارائه آمارهای کلیدی در حوزه تولید گوشت قرمز، گفت: بر اساس اطلاعات موجود، بیش از 800 هزار تن گوشت قرمز در کشور تولید میشود که از این میزان ۵۶ درصد مربوط به دامهای سنگین (گاو، گاومیش، شتر) و ۴۴ درصد به دامهای سبک (گوسفند و بز) اختصاص دارد. در میان دامهای سبک، سهم گوسفند ۷۵ درصد و بز ۲۵ درصد است.
رئیس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات، به ساختار فعلی پرورش گوسفند نیز اشاره کرد و گفت: ۶۵ درصد دامداران کمتر از ۲۰ رأس، ۳۰ درصد بین ۲۰ تا ۱۰۰ رأس و تنها ۵ درصد بیش از ۱۰۰ رأس دام در اختیار دارند. از نظر سامانههای پرورش، ۷۲ درصد روستایی، ۲۵ درصد مرتعی و ۳ درصد مزرعهای و صنعتی هستند.
احمدپناه اصلاح نژاد دام را مستلزم در نظر گرفتن عواملی همچون مدیریت پرورش، تغذیه، بهداشت، تولیدمثل، انتخاب صفات اقتصادی، مدیریت ضایعات و محیط دانست و تأکید کرد: تعیین صفاتی با تنوع ژنتیکی بالا که سنجش آنها ساده و کمهزینه است (مانند وزن بدن و تولید شیر) در برنامههای اصلاحی ضروری است.
او همچنین گفت: نخستین گام در هر برنامه اصلاح نژادی، هویتبخشی به دامها است. هر حیوان باید یک شماره شناسایی منحصربهفرد و دائمی دریافت کند که معمولاً از طریق پلاکهای گوش پلاستیکی ۱۵ رقمی انجام میشود.
این پژوهشگر، استفاده از هستههای اصلاح نژادی باز و نیز طرحهای اصلاح نژاد گروهی با استفاده از قوچهای مرجع را از جمله روشهای مؤثر برای ارتقاء ژنتیکی گوسفندان عنوان کرد.
احمدپناه در پایان هدف نهایی اصلاح نژاد را افزایش سودآوری و بهرهوری اقتصادی اعلام کرد و افزود: با اجرای این برنامهها میتوان گامی مؤثر در جهت خودکفایی گوشت قرمز و ارتقاء معیشت دامداران برداشت.


