مصاحبه رادیوئی پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش گلستان با رادیو گلستان با موضوع کاربردهای فناوری هستهای در کشاورزی
به گزارش روابطعمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، احمدی اوچتپه با تأکید بر اهمیت و ضرورت بهرهگیری از فناوری هستهای در افزایش تولید و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی، نقشی کلیدی برای این دانش در تأمین امنیت غذایی کشور قائل شد.
ایشان در پاسخ به پرسشی دربارهٔ کاربرد این فناوری در بخش کشاورزی، توضیح داد که فناوری هستهای در تمامی حوزههای مرتبط با کشاورزی، از جمله اصلاح نباتات، گیاهپزشکی، علوم دامی، مهندسی هیدرولوژی، خاکشناسی و... نقش مهمی ایفا میکند.
عضو هیأت علمی بخش تحقیقات زراعی و باغی به دستاوردهای این فناوری در اصلاح نباتات از جمله تولید ارقام و لاینهای زودرس، مقاوم به خوابیدگی (ورس)، مقاوم به ریزش دانه، و مقاوم به تنشهای زنده و غیرزنده در محصولاتی مانند گندم، جو، کلزا، برنج و سویا اشاره کرد. احمدی اوچتپه در ادامه کاربرد پرتوهای هستهای (نظیر اشعه گاما) در افزایش ماندگاری مواد غذایی (ازجمله جلوگیری از جوانهزنی پیاز و سیبزمینی)، کاهش ضایعات، کنترل آفات و بیماریها، بررسی کیفیت آب و مدیریت منابع آب را توضیح داد و همچنین به ایجاد تنوع ژنتیکی از طریق تولید موتانتهای ژنتیکی مفید جهت افزایش کیفیت نانوائی گندم و حل کاهش ضایعات نان اشاره کرد. در پایان، وی کشاورزی هستهای را نهتنها یک راهکار علمی و نوین برای افزایش بهرهوری و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی، بلکه یک مسیر حیاتی برای تقویت امنیت غذایی و توسعهٔ تولید پایدار دانست. او تأکید کرد که این فناوری میتواند تأثیرات مثبتی بر زندگی کشاورزان و جامعه داشته باشد.
