• ساعت : ۱۳:۰۵
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۰۹/۰۷ 
  • تعداد بازدید : 93
رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه کشور:
تولید ارقام جدید پنبه با استفاه از فناوری هسته ای در كشور
رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه کشور از تولید ۴ رقم پنبه با همکاری سازمان انرژی اتمی کشور خبر داد.

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات پنبه کشور:قربان قربانی  از تولید ۴ رقم پنبه با همکاری سازمان انرژی اتمی کشور خبر داد و گفت: با کمک انرژی اتمی این ارقام پرتودهی هسته ای شده اند و در این شرایط مقاوم به تنش های محیطی و دارای عملکرد و کیفیت بهتری هستند.

قربان قربانی یکی از اهداف اصلی مؤسسه تحقیقات پنبه کشور را شناسایی و معرفی ارقام جدید پنبه عنوان کرد و گفت: طول دوره رشد کوتاهتر، عملکرد بالا، کارایی مصرف آب بالاتر و کیفیت مناسب از ویژگی های اصلی این ارقام است.

وی افزود: از زمان تأسیس مؤسسه تحقیقات پنبه تاکنون ۱۶ رقم تجاری پنبه برای شرایط آب و هوایی مختلف معرفی شده است و به دنبال معرفی ارقامی متناسب با شرایط آب و هوایی مختلف و سازگار با تغییرات اقلیمی هستیم.

رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور ادامه داد:با معرفی این ارقام طول دوره رشد پنبه از 180 تا 200روز به 120 تا 140 روز کاهش یافته و بدلیل کوتاه تر شدن طول دوره رشد امکان دو کشته شدن زمین، صرفه جویی 2000 متر مکعبی در مصرف آب، افزایش عملکرد به میزان یک تن در هکتار، کاهش هزینه های کارگری، کاهش تعداد سمپاشی، افزایش درآمد کشاورزان را بدنبال داشته است.

قربانی تصریح کرد:در حال حاضر در استان گلستان امکان کشت 5 رقم تجاری داخلی میسر می باشد.

 قربانی خاطرنشان کرد: یکی از فعالیت های موسسه تحقیقات پنبه کشور،تولید بذر مناسب و استاندارد است در گذشته بذرها به صورت تخم پنبه در اختیار کشاورزان قرار می گرفت اما از دو سال گذشته با حمایت موسسه ثبت و گواهی بذر و دفتر پنبه وزارت جهاد کشاورزی تنها بذوری تایید می شوند که بصورت بدون کرک (دلینته) باشند و بعضا هم بصورت ضد عفونی شده در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.

وی اظهار کرد:با دلینته کردن بذر میزان مصرف بذر در هکتار به نصف کاهش می یابد و برنامه داریم در آینده نیز بذر را بصورت غنی‌سازی شده وپوشش‌دار تحویل کشاورزان بدهیم که باعث افزایش قدرت جوانه زنی و ماندگاری بذر خواهد شد.

رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور در ادامه گفت:هسته اولیه بذور 10 تا از این ارقام داخلی در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم آباد گرگان، و بقیه ارقام در ایستگاههای کاشمر، ورامین و اصفهان تولید می شود که در اختیار شرکت های خصوصی تولید کننده بذر قرار می گیرد و تولید و توزیع بذور طبقات پایین تر توسط این شرکت ها با نظارت این موسسه و تاییدیه موسسه ثبت و گواهی بذر انجام می گیرد.

قربان قربانی  با بیان اینکه با مدیریت بهینه زراعی میتوان شاهد افزایش بهره وری پنبه در واحد سطح بود، افزود: استفاده از بذور استاندارد، ضد عفونی بذر، تراکم بوته مناسب، روش های مختلف به زراعی از جمله مدیریت بهینه آبیاری های سطحی و قطره ای، تعیین زمان مناسب تغذیه پنبه، استفاده از عناصر ریزمغذی و هورمون های تنظیم کننده رشد، استفاده از سموم و زمان مناسب مبارزه با آفات(پیش آگاهی آفات از طریق تصاویر ماهواره¬ای) از جمله اقدامات موثری هستند که به ارتقاء عملکرد و کیفیت پنبه کمک می کند.

قربانی بیان کرد: در سال های گذشته سطح زیر کشت پنبه در کشور بالا بود و مازاد تولید الیاف در کشور داشتیم حتی به عنوان یک محصول صادراتی با ارزش کشور محسوب می شد ولی متأسفانه طی سال های اخیر سطح زیر کشت پنبه به دلایلی هم‌چون کشت محصولات جایگزین با صرفه اقتصادی بالاتر و عدم تناسب قیمت خرید پنبه به نسبت هزینه های آن کاهش یافته است.

وی نیاز کشور به الیاف پنبه در صنایع نساجی را حدود ۱۵۰ هزار تن عنوان کرد و افزود: در کشور نیمی از این الیاف تولید می شود و مجبوریم مابقی آن را از طریق واردات تامین نماییم.

رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور خاطرنشان کرد: بر اساس برنامه ای که برای الگوی کشت تدوین شده در کل کشور قرار است ۱۰۵ هزار هکتار سطح زیر کشت پنبه باشد تا بتوانیم از طریق افزایش عملکرد در واحد سطح به تولید مورد نظر و خودکفایی دسترسی پیدا کنیم البته این امر مستلزم مدیریت بهینه زراعی، آگاهی کشاورزان از طریق افزایش ضریب نفوذ دانش، ایجاد انگیزه در کشاورزان با سیاست های قیمتی و تامین نهاده های با کیفیت می باشد. سیاست های تشویقی، به توسعه کشت پنبه کمک می کند

قربانی ادامه داد: ۷۰ درصد پنبه ای که در دنیا کشت می شود از یارانه استفاده می کنند و کشورهای عمده تولید کننده پنبه یارانه های از قبیل تامین نهاده، بیمه، تعرفه وارداتی، کمک های مستقیم و ...در اختیار کشاورزان قرار می دهند. سال گذشته حدود ۸ میلیارد دلار در دنیا به پنبه یارانه داده شد. وی افزود: برای توسعه کشت پنبه، ما هم باید به سمت سیاست های تشویقی پیش برویم و نهاده های خوبی در اختیار کشاورزان قرار دهیم و اگر قرار است پنبه با ارز نیمایی وارد کشور شود ما به تفاوت آن با ارز آزاد به کشاورز پرداخت شود، هم‌چنین قیمت گذاری متناسب با هزینه تولید باشد، چرا که نسبت به محصولات دیگر پنبه از رشد قیمتی خوبی برخوردار نیست و باید انگیزه لازم برای تولید کشت پنبه برای کشاورزان ایجاد نمود.

رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه کشور یکی از سیاست های این مؤسسه را همراهی با بخش اجرا عنوان کرد و افزود: نیازهای بخش اجرا را احصاء و شناسایی می کنیم و به دنبال رفع نیازهای بخش اجرا هستیم.

وی بیان کرد:خوشبختانه تعامل خوبی با بخش های اجرا‌یی سازمانهای جهاد کشاورزی استانها و بخش خصوصی وجود دارد و این آمادگی را برای انتقال دانش فنی به بخش خصوصی داریم و این موسسه مشارکت خوبی در ایجاد مزارع الگویی و نوآورانه در سطح استان های مختلف با اداره پنبه و مدیریت های ترویج دارد تا نفوذ دانش و آگاهی کشاورزان در مزارع پنبه افزایش یابد. .

*استفاده از آب های نامتعارف در زراعت پنبه:

قربانی خاطرنشان کرد: باید بپذیریم در کشور با بحران آبی مواجه هستیم، در برنامه هفتم توسعه و در سند امنیت غذایی بایستی بهره-وری آب را افزایش دهیم، از طرفی دیگر از نظر منابع آب شیرین با محدودیت مواجه هستیم به همین دلیل دنبال بایستی به سمت استفاده از آب های نامتعارف ( استفاده از زه آب ها، آبهای شور و پسابهای تصفیه شده خانگی و صنعتی) در زراعت پنبه پیش برویم. در این راستا پروژه هایی در خصوص استفاده از پساب های تصفیه شده خانگی در دست اجراست که اثرات آن نیز روی خاک، گیاه و عملکرد پنبه در حال بررسی است.

وی گفت: اکثر اراضی که به کشت پنبه اختصاص دارد اراضی نامرغوب و بعضا شور هستندکه خوشبختانه در موسسه ارقام مناسب برای کشت در اراضی شور و آبیاری با آب شور داریم و با توجه به اینکه در گلستان نیز اراضی شور وجود دارد اگر منبع آبی مناسبی داشته باشیم می توانیم این ارقام را در دشت گرگان،گمیشان، بندرترکمن و گنبد توسعه دهیم. وی در پایان تصریح کرد: بزرگترین مشکل در بحث کشت پنبه مربوط به هزینه های تولید است که 30 درصد از این هزینه ها به برداشت پنبه با دست مربوط می شود. با توجه به کمبود کارگر و افزایش هزینه ها، برای اقتصادی نمودن کشت پنبه، بایستی مکانیزاسیون را در مراحل کاشت، داشت و برداشت، توسعه داد.

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها

    6.1.15.0
    V6.1.15.0