به گزارش روابطعمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد دزفول، در برنامه انتقالیافتههای تحقیقاتی گندم در روز دوشنبه مورخ ۲۸ آبان برگزار گردید.
در این برنامه رضا کشاورزنیا؛ عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد از جایگاه گندم دوروم در استان خوزستان و مزایای کشت و دلایل تولید این گندم برای کارشناسان و کشاورزان شهرهای شمالی استان خوزستان بدین شرح گفت: سطح زیر کشت گندم دوروم در ایران حدود ۳۰۰ هزار هکتار است که از این سطح بالغ بر ۷۰۰ هزار تن تولید میشود و بیشترین سطح زیر کشت را استانهای خوزستان، فارس و کهگیلویه و بویراحمد به خود اختصاص دادهاند.
کشاورزنیا از دلایل نیاز استان خوزستان به کشت گندم دوروم، به مقاومت این گندم نسبت به انواع زنگ، قیمت خرید بالاتر نسبت به گندم نان و تحمل بالاتر آن به شرایط نامساعد و محیطهای تنشدار نسبت به گندم نان اشاره کرد.
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد از مشکلات کشت گندم دوروم در استان خوزستان گفت: مورد اول اینکه سیلوهای تخصصی برای خرید گندم دوروم در منطقه خوزستان و خیلی از مناطق کشور وجود ندارد که باید سیلوهای تخصصی ایجاد شود و کشت قراردادی شرکتهای ماکارونیسازی با کشاورزان میتواند به تولید گندم دوروم در استان خوزستان کمک کند.
وی بیان کرد: مورد بعدی وجود عارضهای به نام لکهآردی است که در اثر کمبود نیتروژن در مرحله پرشدن دانه به وجود میآید و باعث کاهش کیفیت آرد سمولینا میشود. برای مقابله با این عارضه پیشنهاد میشود ۱۰ درصد میزان توصیه شده کود اوره بر اساس آزمون خاک در مرحله پر شدن دانه استفاده شود.
کشاورزنیا مورد سوم را ظهور بیماری فوزاریوم دانست که در سالهایی که بارندگی زیادی وجود دارد اتفاق میافتد و عنوان کرد: این بیماری با رعایت تناوب زراعی قابلکنترل است. همانطور که میدانید بیماری فوزاریوم یک بیماری مشترک ذرت و گندم و همچنین برنج و گندم است. اگر در تناوب زراعی این تناوب رعایت شود که بعد از کشت ذرت و برنج، گندم دوروم کشت نشود و مهمتر از آن در صورت کشت با یک سمپاشی در ابتدای مرحله ظهور خوشه تا حد زیادی امکان کنترل وجود دارد.
محقق گندم مرکز تحقیقات کشاورزی صفیآباد گفت: شش رقم گندم دوروم به نامهای بهرنگ، شبرنگ، آران، تابان، آوان و رقم جدید ماهان که بهتازگی معرفی شده است، برای مناطق گرم و خشک در حال حاضر وجود دارد. تمامی این ارقام در صورت کشت در منطقه جغرافیای مناسب خود، ارقام با پتانسیل عملکرد مناسب میباشند، ولی رقم تابان و آران بهصورت عمومی در اکثریت مناطقی که گندم دوروم کشت میشود پتانسیل عملکرد خوبی دارند، همچنین رقم ماهان که بهتازگی معرفی شده و وارد چرخه تولید بذر شده رقمی است که به تنش خشکی انتهای فصل متحمل میباشد.
رضا کشاورزنیا درخصوص جانمایی ارقام پیشنهاد داد: کشت گندم دوروم در مناطق دزفول و اندیمشک پیشنهاد نمیشود. ولی در منطقه شوش، رقم آران، در اهواز، رقم آران و تابان، در رامشیر، رقم تابان و آران و در بهبهان، رقم آران و شبرنگ رقمهای مناسبی میباشند.
وی بهترین تاریخ کشت گندم دوروم در شمال استان خوزستان را نیمه اول آذرماه دانست و توصیه کرد: تا انتهای آذرماه بهعنوان تاریخ کشت مطلوب در نظر گرفته میشود که بهترین تراکم در این تاریخ کاشت بسته به نوع رقم بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار میباشد. وی بهترین روش کاشت در اراضی که فاقد شوری خاک و آب میباشند را کشت سه خط بر روی پشتههای ۷۵ عنوان کرد.
جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید