به گزارش روابط عمومی سازمان تات، جلیل علوی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به شیوع بیماری زنگ غلات در سال زراعی گذشته، برخی از ارقام حساس از برنامه تولید حذف و چهار رقم گندم دیم مقاوم به زنگ در برنامه تولید سال زراعی قرار گرفت.
وی گفت: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قدمتی ۴۰ ساله دارد که در این مدت حدود ۴۰۰ عنوان طرح تحقیقاتی در حوزه کشاورزی، دامداری و منابع طبیعی اجرا و پایان یافته است و هر ساله حدود ۴۰ عنوان پروژه تحقیقاتی در این مرکز اجرا می شود.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی افزود: ظرفیت ژنتیکی بذور اصلاح شده در طرح جهش تولید در دیمزارها نقش بسیار مهمی را ایفا می کند و بدون استفاده از بذر اصلاح شده امکان تحقق اهداف برنامه جهش دیمزارها در سطح کشور و استان میسر نخواهد شد.
وی ادامه داد: آفت زنگ زرد یکی از مهمترین بیماریهای گندم در دنیا و ایران محسوب میشود و در مواقعی که مزرعه دارای رطوبت بالا باشد به سرعت گسترش مییابد.
وی گفت: این آفت به صورت جوش یا تاولهایی به رنگ زرد مایل به نارنجی روی برگهای محصول ظاهر شده سپس تین جوشها به سرعت به هم پیوسته و نوارهایی در امتداد رگبرگها در هر ۲ سطح برگ نمایان میکنند که به دنبال آن به کل محصول آسیب میزند.
کشت ۲۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی با هسته اولیه بذر
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: ۲۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی این مرکز در ایستگاههای تحقیقاتی زیر کشت هسته های اولیه بذری ۱۲ رقم گندم و پنج رقم جو دیم رفت.
علوی اظهار کرد: این بذرها برای کشت در زمین های کشاورزی با اقلیم های سرد، معندل و گرم استان مناسب است که در دستور کار این مرکز تحقیقاتی قرار گرفت.
وی تصریح کرد: در راستای تامین بذر مورد نیاز استان این زمین ها زیر کشت هسته های اولیه بذری غلات رفت که پیش بینی می شود ۴۹۰ تن هسته اولیه بذر غلات از این سطح برداشت شود.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: این بذور منابع اولیه تولید بذر استان برای شرکت های تولید کننده بذر است که تامین بذر را بر عهده دارند.
وی گفت: استان خراسان شمالی حدود ۳۰۰ هزار هکتار اراضی زراعی دارد که نیمی از آن دیم و بیشتر تحت پوشش کشت غلات است.
علوی خاطرنشان کرد: از کشاورزان می خواهیم از بذور رسمی و مورد تایید کارشناسان استفاده کنند چرا که کاشت غلات با بذور رسمی ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش عملکرد به همراه دارد.
سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار است، کل اراضی استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است که اکنون ۱۳ درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و ۸۷ درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.
سالانه ۲۵ تا ۳۰ هزار تن بذر رسمی و اصلاح شده در استان مصرف می شود.