Friday, April 4, 2025
  • time : 12:45
  • Date : Tue Apr 01, 2025
  • item visited : 63
عضوهیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی:
توزیع یكنواخت آب روی سطح زمین از مهم ترین مزایای آبیاری بارانی
عضوهیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی اظهارکرد: صرفه‌جویی در مصرف آب در واحد سطح و توزیع یکنواخت آب روی سطح زمین را باید از مهمترین مزایای بکارگیری سیستم آبیاری بارانی بدانیم.

به گزارش روابط عمومی سازمان تات، رحمان باریده در گفتگو با روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی افزود: بهبود کارایی جذب آب و مواد مغذی توسط گیاهان تبخیر، جلوگیری از فرسایش خاک در مقایسه با آبیاری سطحی، مکان استفاده در زمین‌های دارای شیب و کاهش نیروی کارگری موردنیاز از دیگر امتیازات بکارگیری این سیستم آبیاری محسوب می شوند.
وی خاطرنشان کرد: آب مورد استفاده در سیستم آبیاری بارانی باید املاح و مواد معلق کمی داشته باشد تا از گرفتگی نازل‌ها جلوگیری شود. همچنین نباید حاوی ترکیباتی باشد که باعث ایجاد رسوب یا آسیب به گیاهان شود. میزان شوری آب نیز باید در حدی باشد که برای گیاهان قابل تحمل باشد.
رحمان باریده بااشاره به نحوه آبرسانی به گیاهان در آبیاری بارانی ادامه داد: در آبیاری بارانی، آب از منبع تامین توسط سیستم پمپاز به سیستم آبیاری منتقل می¬شود و سپس از طریق نازل‌های تعبیه‌شده در آبپاش‌ها به صورت قطرات ریز در هوا پخش شده و مشابه بارش طبیعی روی سطح خاک و گیاهان توزیع می‌شود. این روش باعث توزیع یکنواخت آب و کاهش رواناب سطحی می‌شود.
عضوهیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی از خصوصیات آب مورد استفاده در سیستم آبیاری بارانی گفت و یادآورشد: آب مورد استفاده در سیستم آبیاری بارانی باید املاح و مواد معلق کمی داشته باشد تا از گرفتگی نازل‌ها جلوگیری شود. همچنین نباید حاوی ترکیباتی باشد که باعث ایجاد رسوب یا آسیب به گیاهان شود. میزان شوری آب نیز باید در حدی باشد که برای گیاهان قابل تحمل باشد.
وی با اشاره به معایب آبیاری بارانی افزود: هزینه اولیه بالای نصب، تأثیرپذیری از باد و تبخیر، که می‌تواند باعث کاهش کارایی آبیاری شود، امکان ایجاد بیماری‌های قارچی در برخی محصولات به دلیل مرطوب ماندن برگ‌ها و نیاز به تأمین فشار مناسب و احتمال گرفتگی نازل‌ها در صورت استفاده از آب با کیفیت نامناسب را باید معایب آبیاری بارانی بدانیم.

رحمان باریده سیستم‌های آبیاری تحت فشار در کاهش تغذیه آب‌های زیرزمینی تاثیرگذار دانست و تاکیدکرد:با وجود اینکه سیستم‌های آبیاری تحت فشار مانند آبیاری بارانی و قطره‌ای باعث افزایش راندمان کاربرد آب در سطح مزرعه می‌شوند، اما در سطح حوضه آبریز فقط منجر به صرفه‌جویی در مصرف آب نمی‌شوند. دلیل این امر آن است که کاهش تلفات آب در سطح مزرعه، میزان نفوذ عمقی و تغذیه آب‌های زیرزمینی را کاهش داده و از بازگشت بخشی از آب مصرفی به منابع آبی جلوگیری می‌کند.

 

6.1.15.0
V6.1.15.0