به گزارش روابط عمومی موسسه تحقيقات گياهپزشكي كشور، برنامه «مدیریت کاهش آسیب سرمای دیررس بهاره» با حضور مجید الداغی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی از برنامه رويش، شبكه آموزش سيما پخش شد.
الداغی ضمن تعریف سرمازدگی به عنوان افت ناگهانی دما در زمان غیرمنتظره گفت: سرمازدگی در دمای حدود صفر درجه اتفاق میافتد، اما یخ زدگی در دماهای منفی ده تا پانزده درجه رخ میدهد. اغلب درختان مناطق معتدله و نیمه گرمسیری دچار سرمازدگیهای زمستانه یا دیررس بهاره مواجه میشوند، که لازم است راهکارهای لازم برای کاهش خسارت ناشی از آن در اختیار باغداران قرار گیرد.
این محقق بیماری شناس گیاهی افزود: درختان میوه در زیستگاه اصلی خود، کمتر دچار سرمازدگی میشوند. همچنین درختان در مرحله خواب حساسیت کمتری به سرمازدگی دارند. در کل سرمازدگی شامل دو نوع تشعشعی و همرفتی است. سرمازدگی تابشی در فصول پاییز و اوایل بهار، شبهای آرام و بدون ابر با رطوبت کم رخ میدهد. در این شرایط گرمای زمین تحت تشعشعات موجود از بین رفته و با ایجاد وارونگی دما، هوای سرد در سطح زمین میماند.
در سرمازدگی همرفتی یا بادی، تودههای هوای سرد توسط باد از قسمتهای شمالی منتقل شده و موجب سرمازدگی وسیعتری میشود.
وی در ارتباط با راهکارهای مقابله با سرمازدگی عنوان کرد: سرمازدگی دیررس بهاره جوانههای تازه بیدار شده را تحت تاثیر قرار میدهد، میوههای تازه تشکیل شده نیز حساسترند. در این شرایط گردو، انگور، بادام و زردآلو به شدت آسیب میبینند. لذا انتخاب محل و موقعیت باغ توسط باغداران انتخاب نوع درخت با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه از اهمیت زیادی برخوردار است.
الداغی توصیه کرد: در مناطق شیبدار کشت درختان در شیب و کشت گونههای زراعی در قسمتهای پست صورت گیرد. انتخاب ارقام دیرگل، استفاده از دستگاههای تولیدکننده مه غلیظ، تولید دود در باغ، غرقاب با آبگرم، پوشش دهی باغ و استفاده از ماشینهای مولد باد از دیگر راهکارهای موثر در کاهش سرمازدگی در باغات میباشد.
مشاهده کامل برنامه از طریق لینک: https://telewebion.com/episode/0x124265fd
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید