• time : 09:59
  • Date : Sat Sep 07, 2024
  • item visited : 75
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات استان کرمان:
آفتاب سوختگی، عامل افزایش پوكی محصول پسته
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات استان کرمان گفت: تولید میوه‌های پوک (بدون مغز) در پسته در اثر عدم انجام گرده افشانی در زمان گلدهی (پارتنوکارپی) و توقف رشد جنین (سقط جنین) در زمان تشکیل و رشد مغز در ماه‌های تیر و مرداد ایجاد می‌شود.

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان و به نقل از خبرگزاری مهر، علی اسماعیل پور در گفت وگو با خبرنگار مهر با اشاره به 15 شهریورماه روز ملی پسته گفت: تولید میوه‌های پوک (بدون مغز) در پسته در اثر عدم انجام گرده افشانی در زمان گلدهی (پارتنو کارپی) و توقف رشد جنین (سقط جنین) در زمان تشکیل و رشد مغز در ماه‌های تیر و مرداد ایجاد می‌شود.

وی با بیان اینکه اکثر میوه‌های پوک پسته در نتیجه سقط جنین به وجود می آیند، افزود: عوامل مختلفی از جمله افزایش دمای محیط (آفتاب سوختگی) در زمان رشد و تکمیل مغز میوه (تیر و مرداد)، کمبود مواد غذایی، کمبود آب آبیاری و گاهاً خسارت آفاتی از جمله زنبور مغزخوار و پسیل پسته بر درصد ایجاد پوکی در ارقام مختلف پسته مؤثر هستند.

وی تصریح کرد: با توجه به افزایش دمای بیش از حد هوا (۴۸-۴۷ درجه سانتی گراد)، تکرار تعداد روزهای با دمای بالا در دوره رشد مغز (بیش از ۴۰ روز با دمای بالاتر از ۴۰ درجه سانتی گراد در تیر و مردادماه) و افزایش شدت تابش نور خورشید، آفتاب سوختگی عامل اصلی افزایش درصد پوکی محصول پسته در سال جاری است.

اسماعیل پور گفت: قطعی مکرر برق الکتروموتورهای کشاورزی در روزهای گرم سال باعث افزایش دور آبیاری، افزایش تبخیر و تعرق و افزایش نیاز آبی شده که خسارت آفتاب سوختگی را تشدید و باعث ایجاد آفتاب سوختگی و افزایش درصد پوکی شده است.

عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان افزود: درصد پوکی ارقام مختلف در شرایط طبیعی حدود ۱۵ تا ۱۰ درصد بوده و افزایش درصد بیشتر از این مقدار مربوط به خسارت آفتاب سوختگی و مدیریت نگهداری است.

وی با بیان اینکه بر اساس شواهد پیش بینی می‌شود، درصد پوکی محصول پسته سال جاری ٢٠ تا 40 درصد در مناطق مختلف با توجه به ارقام مختلف و مدیریت‌های نگهداری متغیر باشد، افزود: علائم شاخص آفتاب سوختگی ایجاد لکه‌های سیاه رنگ در پوست رویی میوه و توقف رشد مغز در مراحل مختلف می‌باشد که مغزهای سقط شده به رنگ قهوه‌ای و سیاه رنگ در آمده است.

وی ادامه داد: احتمال سقط جنین و ایجاد پوکی بدون ایجاد لکه‌های سیاه رنگ پوست رویی نیز وجود دارد.

اسماعیل پور تصریح کرد: معمولاً درصد میوه‌های خسارت دیده پسته در اثر این پدیده در نیمه‌های غربی و در قسمت انتهایی تاج درخت که بیشتر در معرض آفتاب شدید ظهر و بعد از ظهر قرار دارند، بیشتر است.

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان کلیک نمایید

4040 (2).jpg3030_6386130023373713410.jpg

Average :  0 |  Submitted :  0

Tags

    6.1.15.0
    V6.1.15.0