جلسه هم اندیشی با حضور معاونین بهبود تولیدات گیاهی کشور و مدیر کل دفتر امور سبزیها و گیاهان جالیزی وزارت جهادکشاورزی
رئیس مرکز تحقیقات چهارمحال و بختیاری: مدلهای کشاورزی باید بومیسازی شوند
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، جلسه هم اندیشی با حضور معاونین و مدیر کل دفتر امور سبزیها و گیاهان جالیزی وزارت جهادکشاورزی برگزار شد.
راهکار افزایش بهرهوری، تمرکز بر ارقام مقاوم به خشکی و کوتاهمدت است
بیژن حقیقتی، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، با تأکید بر اهمیت مدلسازیهای نوین در مدیریت منابع آب کشاورزی، ضرورت کالیبراسیون این مدلها را برای هر منطقه و رقم محصول به صورت مجزا گوشزد کرد.
حقیقتی اظهار داشت: «مدلهای موجود در حوزه بهرهوری آب بسیار کارآمد هستند، اما شرط موفقیت آنها، بومیسازی دقیق با استفاده از دادههای منطقهای و راستیآزمایی میدانی است. برای مثال، برای هر رقم سیبزمینی نظیر اگریا، جلی یا سانته، به دلیل تفاوت در طول دوره رشد، باید سناریوی آبیاری متفاوتی تعریف و کالیبره شود تا مسئولین تولیدات گیاهی بتوانند توصیههای عملیاتی دقیق را به کشاورزان ارائه دهند.»
وی با اشاره به چالشهای سیستمهای آبیاری سنتی و بارانی، افزود: «در آبیاری سنتی با دورههای طولانی شش تا هشت روزه، رطوبت خاک گاهی تا ۵۰ درصد آب قابل استفاده کاهش مییابد که منجر به تنش گیاهی و کاهش عملکرد میشود. در مقابل، سیستمهایی مانند آبیاری قطرهای نواری امکان حفظ رطوبت و دور آبیاری کوتاه را فراهم میکنند.»
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی چهارمحال و بختیاری، راهبرد اصلی برای مدیریت کمآبی را «تمرکز بر صورت کسر بهرهوری» یعنی افزایش عملکرد ( ارقام با پتانسیل عملکرد بالا، مقاوم به خشکی و آفات و بیماری)دانست و نه صرفاً کاهش آب مصرفی.
حقیقتی تأکید کرد: «برای غلبه بر محدودیتهای آبی، باید به سمت معرفی و ارائه ارقام مقاوم به خشکی و ارقام با طول دوره رشد کوتاه به بهرهبرداران حرکت کنیم. استفاده از ارقام زودرس میتواند ۲۰ تا ۳۰ درصد در مصرف آب صرفهجویی کرده و همزمان عملکرد را ارتقاء دهد.»
وی در پایان، ضمن توجه به اهمیت افزایش عملکرد، بر لزوم حفظ کیفیت محصول و احترام به پتانسیل ژنتیکی ارقام نیز تأکید کرد و افزود: «همیشه افزایش کمی عملکرد به تنهایی ملاک نیست؛ ما باید پتانسیل واقعی محصول را در نظر بگیریم و از اقداماتی که صرفاً منجر به افزایش تولید (افزایش بیکیفیت محصول) میشوند، پرهیز کنیم. هدف نهایی ما، کاهش گپ عملکرد از طریق مدیریت بهینه و متناسب با منابع موجود در هر منطقه است.»

نظر شما :