• ساعت : ۰۸:۴۷
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۰۶/۲۶ 
  • تعداد بازدید : 101
پژوهشگر مروج ارشد کارگروه باغبانی مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول :
تعداد نخل‌های این مركز به بیش از ۶۰۰ اصله رسیده است
 پژوهشگر مروج ارشد کارگروه باغبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول با اشاره به اینکه تعداد نخل‌های این مرکز به بیش از ۶۰۰ اصله رسیده است،گفت: محققان و مروجان کشاورزی این مرکز آماده همکاری برای رفع چالش‌های کشت و پرورش خرما در شمال خوزستان هستند.

به گزارش روابط عمومی سازمان تات؛ علیرضا شفیعی زرگر در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به سابقه کشت خرما در شمال خوزستان بیان کرد: وجود درختان نخل مجتمع در روستایی به نام اشکفت خرما از حواشی بخش سردشت شهرستان دزفول در شمالی‌ترین بخش این منطقه و درختان موجود در منازل و باغات این دیار گواه سابقه خرما در این منطقه است.

 وی ارقام پراکنده خرما تا قبل از احداث باغات نخل مدون در شمال خوزستان را مستعمران، زاهدی و دیری عنوان کرد و افزود: نخستین گروه نهال‌های کشت بافتی خرمای مجول و رقم برحی در سال ۱۳۸۲ از خارج از کشور در مراکز تحقیقاتی از جمله مرکز تحقیقات صفی‌آباد دزفول مسقر شد تا دوره نگهداری آنها و انتقال به نخلستان‌های استان سپری شود.

 شفیعی زرگر گفت: علاوه بر اختصاص تعداد قابل توجهی از نهال‌های این ارقام به کشت در باغ ۲ باغدار عمده منطقه، ۱۰۰ اصله نهال در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد به عنوان باغ سازگاری و الگویی کشت و نگهداری شد.

 وی افزود: نهال خرما به منظور ارائه پاجوش به باغداران پیشرو، سازگاری و بررسی میوه‌دهی آنها کشت و نگهداری شد به طوری که در حال حاضر تعداد نخل‌های این مرکز به بیش از ۶۰۰ اصله رسیده است.

 مجول بهترین رقم خرما برای کشت در شمال خوزستان
 این پژوهشگر بیان کرد: هم اکنون، نتایج موفقیت‌آمیز سازگاری ارقام مجول، برحی، دیری، زاهدی، کبکاب، استعمران و پیارم باشرایط آب و هوایی شمال خوزستان، تولید محصول اقتصادی منحصربفرد با شاخص‌های کمی وکیفی برتر، تولید بیش از ۸۰ کیلوگرم میوه مجول و پیارم در درخت، اندازه تک میوه با وزن بیش از ۲۵ گرم و استقبال بسیار گسترده باغداران از رقم مجول نشان‌دهنده ظرفیت بالای این رقم و مهیا بودن شرایط کشت و پرورش اقتصادی آن با دیدگاه ایجاد قطب تولید صادراتی این رقم برپایه استانداردهای بازار جهانی وزن وکیفیت میوه در کشور است.


  وی تولید میوه درشت، نسبت بالای گوشت به هسته، پوست نازک، بافت نیمه خشک، قندپایین با قابلیت نگهداری کم هزینه و طولانی‌مدت را از مزایای بالای محصول مجول دانست و افزود: بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد رقم مجول برای تولید میوه قابل ارائه به بازار جهانی نیازمندآبیاری منظم و آفتاب کامل تابستان با رطوبت هوای اندک، نبود سرمای شبانه زمستان است که شرایط آب هوایی در شمال خوزستان نسبت به سایر نقاط جنوبی کشور برای کشت این رقم مناسب‌تر است.

 شفیعی زرگر با اشاره به چالش مهم توسعه ارقام خرما در شمال خوزستان گفت: علاوه بر لزوم مطالعات علمی منطقه‌ای برای بهبود تولید و رفع چالش‌های مربوطه و آموزش‌های لازم برای نخل‌کاران و کارشناسان، نبود مرکز ارائه مطمئن نهال اصیل، سالم و دارای شناسه یکی از مهم‌ترین چالش‌های موجود است که مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول با دارا بودن گلخانه‌های صنعتی مدرن، زمین مورد نیاز ایجاد باغ مادری و کادر متخصص هیات علمی توانایی انجام وظیفه در این زمینه را دارد.

 به گزارش ایرنا، نخل خرما یکی از مهم‌ترین و با ارزش‌ترین درختان میوه مناطق گرمسیری است که علاوه بر تولید میوه و ایجاد اشتغال و ارزآوری در مناطق گرم و خشک کشورهای خرماخیز، به عنوان کمربند سبز محیط زیست و چتر حمایتی و پناهگاه سایر محصولات کشاورزی و جانداران فعال در اکوسیستم از اهمیت خاصی برخوردار است.

 این گیاه ارزشمند از جمله متحمل‌ترین درختان میوه جهان به شرایط کم‌آبی و شوری آب و خاک است. در مناطق گرم و خشک جنوب کشور افراد زیادی در کار کشت و پرورش نخل خرما و بازاریابی و صادرات و صنایع و فرآورده‌های جانبی آن فعال هستند و امرار معاش خانواده‌های زیادی در مناطق خرماخیز از این طریق صورت می‌گیرد.

جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید

6.1.15.0
V6.1.15.0