دکتر سید مجتبی خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان در جلسه شورای تحقیقات سازمان:
آموزش و ترویج لازمه نفوذ تحقیقات در عرصه اجرا و ایجاد ارزش افزوده تولیدات بخش کشاورزی است
جلسه شورای تحقیقات سازمان با حضور دکتر خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان، حجت الاسلام هاشمی سرپرست دفتر حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان، دکتر مردی مشاور عالی سازمان، دکتر مخبر معاون برنامهریزی و امور اقتصادی، دکتر حسین جعفری معاون پژوهش و فناوری، مهندس کریم احمدی معاون توسعه منابع و مدیریت، دکتر ابراهیمی معاون سازمان و رئیس موسسه ترویج و آموزش کشاورزی، مدیران کل حوزه ستادی سازمان و دیگر اعضاء شورای تحقیقات شنبه یکم مرداد ماه سال جاری در سالن شهید اسماعیلی راد برگزار شد و در این جلسه دکتر محسن جهانشاهی نایب رئیس و دبیر کمیته راهبردی فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی، به ارائه گزارش مفصلی از فعالیت های کمیته راهبردی فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی در طول سه ماهه گذشته سال جاری پرداخت.
دکتر سید مجتبی خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان ضمن آرزوی توفیق بهره مندی از برکات دهه ولایت برای تمامی مردم ایران اسلامی با اشاره به معارفه های جدید سرپرست معاونت سازمان و رئیس موسسه آموزش و ترویج کشاورزی و همچنین سرپرست موسسه علوم باغبانی کشور، از اهمیت حوزه ترویج به عنوان یکی از ماموریت های مهم سازمان سخن گفت و اظهار داشت: لازمه نفوذ تحقیقات در عرصه اجرا و ایجاد ارزش افزوده تولیدات بخش کشاورزی آموزش و ترویج است.
دکتر خیام نکویی یکی از مهمترین رسالت سازمات تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی را شناسایی و رفع چالش های بخش کشاورزی و همچنین ورود فن آوری جدید به عرصه خواند و بر اهمیت نقش ترویج در راستای سوق دادن بخش کشاورزی کشور به سمت کشاورزی دانش بنیان، اقتصادی و بهره ور تاکید کرد.
وی با اشاره به معضل ضایعات در حوزه کشاورزی و باغبانی کشور، خواستار تدوین تدابیر مناسب برای اصلاح الگوی کشت و بهره مندی از فن آوری های جدید بر پایه افزایش تولیدات، کاهش میزان ضایعات و میزان رسوخ دانش تکنولوژی و فناوری به بخش باغبانی شد و گفت: ما دارای ظرفیت های مناسب و زیادی در حوزه باغبانی در کشور هستیم و می بایست با ایجاد راهبرد صحیح شاهد تحول چشمگیری در این بخش باشیم.
دکتر خیام نکویی به ظرفیت مناسب تولید ثروت و تبدیل شدن به هاب منطقه در حوزه گل و گیاه کشور اشاره کرد و افزود: در این راستا داشتن راهبرد و استراتژی از اساسی ترین موضوعات پیش رو است که می بایست با مشارکت و حضور نخبگان و صاحب نظران به آن پرداخته شود.
معاون وزیر و رئیس سازمان با بیان تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران(مدظله) در بهره مندی از ظرفیت نخبگان کشوری، بر ضرورت اجرای ابلاغ سازمان تات در برگزاری جلسات نخبگانی بصورت ماهانه و بهره گیری از ظرفیت نخبگان برای پیشبرد اهداف بخش کشاورزی تاکید کرد.
وی به ظرفیت تشکیل شوراهای راهبردی تحقیقات در حوزه های مختلف بخش کشاورزی برای اتخاذ راهبردهای لازم در جهت تسهیل نفوذ دانش و فناوری و احصاء اولویت های تحقیقاتی اشاره کرد و افزود: تشکیل شوراهای راهبردی تحقیقات بخش کشاورزی ظرفیت مناسب برای موسسه ها و مراکز تحقیقاتی در راستای نفوذ دانش در عرصه ایجاد می نماید و می بایست از این ظرفیت به نحو احسن بهره مند شد.
وی به اهمیت کاربرد فناوری نانو در بخش کشاورزی و منابع طبیعی اشاره کرد و افزود: اگر به نحو مطلوب به حوزه نانو پرداخته شود شاهد ورود فناوری نانو به مفهوم واقعی در عرصه کشاورزی کشور خواهیم بود و رسوخ این فناوری نوین در افزایش کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی تاثیر بسزایی خواهد داشت.
معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، توجه به مسائل اولویت دار بخش کشاورزی و ارائه طرح های نو در توسعه فناوریهای نانو در بخش را مورد اشاره قرار داد و یکی از اهداف و برنامه های کمیته راهبردی فناوری نانو را انسجام بخشی به پروژههای پراکنده در موسسهها و مراکز تحقیقاتی خواند و افزود: طیف کاربرد فناوری های نانو در کشاورزی و منابع طبیعی بسیار وسیع است و فرصت جاری، فرصتی کم نظیر و بی بدیل برای توسعه فناوری نانو در بخش کشاورزی و منابع طبیعی است.
حجت الاسلام سید محمدرضا هاشمی سرپرست دفتر حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان با بیان احادیث و روایات، از عقل بعنوان یکی از موهبت های بزرگ الهی، که خداوند به انسان عطا کرده است نام برد و اظهار داشت: انسان به واسطه عقل به خداوند خواهد رسید و اگر به خدا نمی رسد و بویی از خدا نمی برد نشان بر بی عقلی فرد است واین عقل و میزان بکارگیری آن است که انسان را نیک فرجام یا بدفرجام می کند.
حجت الاسلام هاشمی عقل را با عنایت به احادیث، برترین موجود و نخستین مخلوق خدا و دوست داشتنی ترین موجود نزد خداوند باری تعالی خواند و افزود: از برترین جلوههای کرامت انسانی وجود نعمت عقل در انسان است. چنانچه از نگاه امام علی علیه السلام عقل مهم ترین نعمتی است كه خداوند به انسان ارزانی داشته است.
سرپرست دفتر حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امام علی علیه السلام میفرماید: جبرئیل به حضرت آدم (ع) گفت: از سه موهبت عقل، حیا و دین یکی را انتخاب کرده و دوتای دیگر را رها کن. آدم، عقل را از میان آنها برگزید. جبرئیل به حیا و دین گفت که عقل را تنها گذارید و بروید. آن دو گفتند: ای جبرئیل به ما فرمان داده شده که همواره همراه عقل باشید. گفت: عقل چه شریف است و با ارزش، که موجودات ارزشمندی مانند حیا و دین، باید همراه با عقل باشند.
دکتر محسن جهانشاهی نایب رئیس و دبیر کمیته راهبردی فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی در این جلسه با اذعان بر این موضوع که سند راهبردی اجرایی کمیته فناوری نانو وزارت جهادکشاورزی پیش از آغاز به کار این کمیته تدوین و به تصویب رسید به ارائه گزارش مفصلی از فعالیت های کمیته راهبردی فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی در طول سه ماهه گذشته سال جاری پرداخت و اظهار داشت: با تصویب و ابلاغ سند راهبردی فناوری نانو کشاورزی کشور از سوی مقام عالی وزارت در ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری کمیته فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی در راستای اجرای این سند گام به گام حرکت کرده و بر احصاء چهره ستادی و استانی این کمیته تمرکز نموده است.
دکتر جهانشاهی، فعالیت های کمیته راهبردی فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی در سه حوزه احصاء وضعیت و ظرفیت های موجود، مگا پروژه ها و صدور مجوزها تشریح نمود و گفت: با صدور احکام رؤسای کمیته راهبردی فناوری نانو استان ها در طی سه ماهه فعالیت این کمیته در سال جاری، رسما فعالیت این کمیته ها با ریاست رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ها و دبیری رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آغاز گردیده است.
وی با اشاره به اینکه در راستای اجرای سند راهبردی فناوری نانو کشاورزی کشور بر تدوین آمایش استانی بر اساس فناوری نانو از سوی کمیته های راهبردی استانی تاکید شده است. از امکان قطب بندی استان ها بر پایه نانو و هایتک با توجه به ارائه آمایش استانی کمیته های فناوری نانو استان ها در گام اول فعالیت های این کمیته ها خبر داد.
دکتر جهانشاهی از سند راهبردی کمیته فناوری نانو بعنوان یک سند کمی و کیفی نام برد و با ابراز امیدواری از اینکه بتوان با تعاملات ارزنده این کمیته با دانشگاه ها و مراکز علمی کشور، شاهد بهره مندی بیش از پیش از حضور نخبگان کشوری حوزه نانو در این عرصه باشیم افزود: با اجرای ماموریت بررسی پروژه های خاتمه یافته و در حال اجرای استان ها توسط کمیته راهبردی نانو وزارت جهاد کشاورزی تعداد 169 پروزه در حوزه فناوری نانو احصاء گردید که از این تعداد 21طرح آماده حضور و ورود به بازار شده است.
در بخش دیگری از این جلسه دکتر علیزاده رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، برنامههای این موسسه را در جهت پایداری تولید و افزایش بهرهوری در شرایط دیم ارائه داد. وی در تبیین وضع موجود با اشاره به سطوح زیرکشت محصولات زراعی دیم و تحلیلهای اقتصادی مطابق آمارهای موجود، زراعت دیم را یک فعالیت کاملا اقتصادی و فنی ذکر کرده و ارزش اقتصادی تولیدات زراعی دیم را بیش از یک تریلیارد ریال گزارش نمود و نقش موسسه تحقیقات کشاورزی دیم را با توجه به چالشهای موجود در شرایط تغییر اقلیم بسیار مهم ارزیابی نمود.
رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور با اشاره به دو چالش ناپایداری تولید و پایین بودن بهره وری تولید، راهبردها و اقدامات سال جاری موسسه را در افزایش تنوع محصول و ارقام جدید با قابلیت سازگاری خصوصی در مناطق اگروکلیمایی کشور، ارزیابی و برآورد خلا مدیریتی و ژنتیکی در خلاء عملکرد محصولات زراعی دیم، افزایش فعالیتهای ترویجی و انتقال یافتههای تحقیقاتی، تدوین الگوی کشت در مناطق مختلف کشور و نقش فعال در تولید هسته های بذری و پشتیبانی فنی طرح جهش تولید در دیمزارها تبیین نمود.
دکتر علیزاده گزارشی از رویکردهای جدید موسسه برای افزایش تولید هستههای بذری و افزایش مشارکت بخش خصوصی با ۷۱ قرارداد فعال در این زمینه ارائه نمود و طرحهای مشترک با پژوهشگاه بیوتکنولوژی و موسسات تحقیقاتی خاک و آب، گیاهپزشکی، فنی مهندسی، اصلاح بذر و ثبت ارقام گیاهی را از برنامههای سال جاری موسسه ذکر نمود.
روابط عمومی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی