به گزارش روابط عمومی سازمان تات، کاوند در این مراسم گفت: «در آستانه بیستوسومین سال تأسیس مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال هستیم و اگر نگاهی به مسیر طیشده بیندازیم، میتوان دو مقطع را از یکدیگر تفکیک کرد: دوره ۱۰ ساله نخست که دوره استقرار، سازندگی و ایجاد زیرساختها بود و دوره ۱۲ ساله دوم که با مدیریت دکتر عصاره همراه بود و شاهد تثبیت و گسترش دامنه فعالیتها بودیم.»
وی با اشاره به موقعیت قانونی این مؤسسه افزود: «این مؤسسه به عنوان مرجع انحصاری کنترل و گواهی بذر و نهال در کشور و شناسایی ثبت ارقام گیاهی ، است . در این مجال براساس شاخص های ۹ گانه مواردی را عرض می کنم.
۱- ساماندهی بیش از ۱۱۰۰ مجموعه تولیدی حقیقی و حقوقی بذر و نهال است که مجوزهای لازم را دریافت کردهاند.» و به تولید ۶۰۰ هزار تن بذر می پردازند.
کاوند گفت: «در این دوره، بیش از ۳ هزار رقم گیاهی ارزیابی و بیش از ۲۴۰۰ رقم جدید معرفی شده که شامل گیاهان زراعی، باغی، سبزی، صیفی، دارویی و منابع طبیعی میشود. همچنین ۲۴۰۰ رقم در فهرست ملی ثبت شده و حقوق مالکیت فکری بیش از ۱۶۰ رقم نیز ارسال شده است.»
معاون نهال مؤسسه ثبت و گواهی بذر و نهال همچنین از پایش سالانه بیش از ۳۰ میلیون اصله نهال در گروههای مختلف میوهای خبر داد و گفت: «زنجیره تولید نهال گواهیشده با ایجاد باغهای مادری استاندارد و شبکه تولید پایههای عاری از ویروس، شکل گرفته و توسعه یافته است. بهویژه در مورد زردآلو، زنجیرهای کامل در استان سمنان ایجاد شده که جزو افتخارات کشور محسوب میشود.»
وی همچنین به دستاوردهای فناورانه این دوره اشاره کرد و گفت: «در این مدت، بیش از ۵۰ رقم بومی و محلی مورد ارزیابی و ردیابی قرار گرفت و به عنوان هستههای اولیه به بخش خصوصی واگذار شد. در زمینه بیماریهای گیاهی نیز، با دستیابی به کیتهای تشخیص ویروس سیبزمینی و اصالت ژنتیکی خرما، کشور به خودکفایی رسیده و از واردات این ابزارها بینیاز شده است.»
کاوند ادامه داد: «امروز تمامی گروههای محصولی بذر و نهال دارای استانداردهای ملی مدون هستند. همچنین، با عضویت فعال در مجامع بینالمللی نظیر ISTA و OECD، امکان صدور گواهیهای بینالمللی نظیر گواهی نارنجی فراهم شده و بستر صادرات بذر به کشورهای منطقه ایجاد شده است.»
وی یادآور شد: «در حوزه بهنژادی و تولید بذر نیز، امروز بیش از ۱۳۷ رقم توسط بخش خصوصی، دانشگاهها و مؤسسات غیر دولتی، ثبت و تجاریسازی شدهاند که نقش دانشگاههایی نظیر زنجان و ساری و شرکتهای دانشبنیان در این مسیر قابل توجه است.»
کاوند در پایان، موفقیتهای بهدستآمده را مرهون تلاش بیوقفه همکاران ستادی و استانی دانست وr تأکید کرد: «روحیه کار تیمی، پرهیز از دوگانگی و نقشآفرینی همکاران به عنوان پژوهشگر، کارشناس و ناظر در فرآیندهای میدانی، کلید موفقیت مؤسسه در این سالها بوده است.»