• time : 11:05
  • Date : Sat Mar 15, 2025
  • item visited : 66
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی:
توسعه دانش‌بنیان كشاورزی؛ زمینه‌ساز تأمین امنیت غذایی و پیشرفت اقتصادی كشور
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی با اشاره به اهمیت موضوع امنیت غذایی گفت: دانش‌بنیان شدن کشاورزی زمینه‌ساز تأمین امنیت غذایی کشور است.

به گزارش روابط عمومی سازمان تات، مسعود نجف نجفی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: امنیـت غذایـی زیربنای امنیت اقتصـادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسـی کشـور اسـت و از ارکان حکمرانـی خـوب و عادلانه به شـمار می‌رود، به‌طوری‌که از منظـر ارزش‌های بنیادیـن به‌عنوان یکی از مهم‌ترین حقـوق فـرد و جامعه محسـوب می‌شود. با ایـن نگاه، حقوق نسل‌های آینـده از طریق حفاظـت از منابـع پایـه تولید و بهره‌برداری پایـدار از ایـن منابـع مدنظر قـرار می‌گیرد. 

وی با اشاره به چهار رکن اصلی امنیت غذایی شامل فراهم بودن غذا، در دسترس بودن آن‌هم به لحاظ فیزیکی و هم به لحاظ اقتصادی، مصرف و سلامت غذا و ثبات و پایداری، گفت: کلیدی‌ترین رکن در موضوع امنیت غذایی فراهم بودن آن است که متأثـر از سـه عامـل تولید، تجـارت و ذخیره‌سازی اسـت؛ در دسترس بودن غذا و سهل‌الوصول بودن آن به لحاظ فیزیکی و هم ازنظر اقتصادی رکن دیگر است. بهبـود دسترسـی بـه غـذا تحـت تأثیـر عواملـی چـون ایجاد و توسـعه انـواع بـازار، دسترسـی تولیدکننـده و مصرف‌کننده بـه بـازار، قـدرت خریـد خانـوار، میـزان درآمـد و اشـتغال و پشـتیبانی از اقشـار آسیب‌پذیر اسـت که در بیـن این عوامل قـدرت خرید خانوار نقش بسـیار مهم و تعیین‌کننده‌ای دارد. البتـه در ایـن مقوله «دانش‌بنیان شـدن و تکمیل زنجیره ارزش غذا» نیز بسـیار حائـز اهمیـت است. 

نجفی افزود: رکن دیگر امنیت غذایی مصرف و سلامت غذا اسـت که بـه الگوی مصـرف و ویژگی‌های این الگـو وابسـته است. طراحـی ایـن الگو باید بـر مبنـای اصول علمـی تأمین مقادیر کافـی انرژی، پروتئیـن، ویتامیـن و عناصـر معدنی قیمت تمام‌شده سـبد غذایـی، ارتقای سلامت جامعه و ترکیب جمعیت باشـد. البته رعایت الگوی مصرف به معنی کم‌مصرف کردن نیست بلکه باید مصرف به‌اندازه‌ای باشد که نیازهای سلولی‌مان برطرف شود. همچنین توجه به رکن ثبـات و پایداری در سـه رکن فراهمی، دسترسـی و مصرف هم ضروری است. 

وی به عوامل بی‌ثباتی و ناپایداری امنیت غذایی اشاره و اظهار کرد: در رکن فراهمی غذا عوامل تهدیدکننده متفاوت است که شـامل سرمایه‌گذاری و حمایت ناکافـی و غیر هدفمند از تولید، بهره‌برداری غیراصولی و خارج از تـوان اکولوژیک منابع پایه و طبیعی بـه ویـژه آب‌وخاک، تغییـر اقلیم و پیامدهای ناشـی از آن، بلایـای طبیعی و مخاطـرات بیولوژیک است. عوامل بی‌ثباتی در رکن دسترسی غذا شامل نوسانات قیمتی، تغییرات مکرر سیاست‌های اقتصادی، کاهش قدرت خرید و ناپایداری منابع درآمدی است. مهم‌ترین عوامل ناپایداری رکن مصرف غذا نیز نگرانی از کیفیت، سلامت و تقلبات محصولات غذایی و تبلیغات غیرواقعی در این حوزه است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی تأثیر تغییرات اقلیمی را بر امنیت غذایی مؤثر دانست و گفت: در کشور ما بزرگ‌ترین شبکه‌های پژوهشی در حوزه کشاورزی وجود دارد که در خاورمیانه بی‌نظیر و در آسیا تنها یک مورد و در دنیا موارد اندکی در حد سه تا چهار شبکه پژوهشی وجود دارد که این شبکه پژوهش با عنوان مراکز تحقیقات کشاورزی در کلیه مراکز استان‌ها زیر نظر سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی فعال‌اند که کار آنها و رسالتشان حل مسائل و مشکلات بخش کشاورزی، انتقال‌یافته‌های تحقیقاتی و آینده‌پژوهی است. 

وی با تأکید بر اینکه برای حفظ امنیت غذایی کشور باید آینده‌پژوهی کنیم، گفت: یک مورد از این آینده‌پژوهی‌ها موضوع تغییر اقلیم است که با همکاری سایر نهادهای مرتبط برای چندین سال آینده مطابق پیش‌بینی‌های انجام‌شده در حوزه‌های علمی اقداماتی را انجام می‌دهیم تا در ۱۰ سال آینده در تولید محصولات اساسی که مثل گندم، جو، ذرت، چغندر و پنبه و ... دچار مشکل نشویم. وی در ادامه به ترسیم وضعیت کشاورزی خراسان رضوی پرداخت و گفت: میزان تولید محصولات کشاورزی در استان ۷.۵ میلیون تن است که در جایگاه چهارم کشور قرار دارد که این اهمیت بخش کشاورزی استان را نشان می‌دهد؛ این در حالی است که در سال ۵۷ میزان تولید محصولات کشاورزی در این استان ۱.۵ میلیون تن بوده و در طول چهار دهه رشد قابل توجهی داشته است. در سال ۵۸ میزان آب در دسترس ۸ میلیارد مترمکعب بوده اما امروز میزان آب به نصف رسیده و ۴ میلیارد مترمکعب است، از ۱۱.۵ میلیون هکتار وسعت استان، میزان خاک و اراضی قابل‌کشت در خراسان رضوی ۸۵۰ هزار هکتار است اما تولید محصولات کشاورزی نه‌تنها کم نشده بلکه باوجود عوامل محدودکننده، بیشتر شده است.

6.1.15.0
V6.1.15.0