به گزارش روابط عمومی سازمان تات، سیدمحمود طبیبغفاری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، اظهار کرد: در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ تولید بذور پرورش دو تمامی ارقام نان و دوروم آبی و گندمهای دیم مناطق گرم و خشک کشور و همچنین پرورش سه برخی از ارقام گندم نان و دوروم آبی و دیم در سطحی بالغ بر ۶۸ هکتار از اراضی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد دزفول انجام و در نهایت ۲۸۷ هزار کیلوگرم بذر پرورشی برداشت شد.
وی ادامه داد: پس از عملیات بوجاری بذور و حذف دانههای شکسته و چروکیده، مقدار ۲۴۹ هزار کیلوگرم بذر پرورشی با استاندارد ملی دارای لیبل تأییدیه مؤسسه ثبت و گواهی بذر و نهال تولید شد که این میزان بذر شامل ۸۹ هزار کیلوگرم بذور پرورش ۲ و ۱۵۹ هزار کیلوگرم بذور پرورش ۳ هستند.
طبیبغفاری خاطرنشان کرد: بذور تولید شده در دمای ۴ درجه در سردخانههای مرکز نگهداری میشوند تا در زمان مناسب در اختیار شرکتهای دارنده امتیاز رقم (رویالتی) تولیدکننده بذر قرار گیرند.
رضا کشاورزنیا؛ عضو هیئتعلمی و محقق غلات مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد دزفول نیز نحوه تولید ارقام گندم این مرکز را تشریح کرد و گفت: پس از معرفی یک رقم جدید، مهمترین کار جهت نفوذ این رقم به عرصه، علاوه بر پتانسیل عملکردی بالا، تولید بذر با کیفیت بالا و عاری از هرگونه ناخالصی (از نظر وجود بذر سایر ارقام و بذور علفهای هرز) است.
وی افزود: فرآیند تولید بذر در گندم طی پنج مرحله صورت میگیرد، این مراحل شامل بذر پرورش یک یا کشت خوشه، بذر پرورش دو، بذر پرورش سه، بذر مادری و در نهایت بذر گواهی شده (بذری که در اختیار کشاورزان قرار میگیرد) است.
کشاورزنیا تصریح کرد: بذر تولید شده در هر طبقه بهعنوان بذر موردنیاز برای کشت در طبقه بذری بالاتر در نظر گرفته میشود؛ بهعنوانمثال بذر پرورش دو جهت کشت در پرورش سه استفاده میشود. در این سطوح بذری هرچه از سمت طبقه بذری پرورش یک به سمت طبقه بذری گواهی شده پیش میرویم، سطح زیر کشت و میزان تولید بذر بالاتر میرود تا در نهایت به میزانی از تولید بذر رسیده شود که پاسخگوی نیاز کشاورزان باشد.
وی بیان کرد: در هر طبقه بذری باید دقت لازم در جهت حذف بذور سایر ارقام گندم و همچنین عاری بودن از بذور علفهای هرز و بیماریهای گیاهی و بهخصوص بیماریهای بذر زاد در نظر گرفته شود. این کار هر ساله زیر نظر واحد کنترل بذر و نهال مؤسسه ثبت و گواهی نهال و بذر در طبقات بذری یک، دو و برای برخی از ارقام در سطح پرورش سه در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد انجام میگیرد.
کشاورزنیا گفت: تولید بذر طبقات بذری پرورش سه برخی از ارقام و مادری و گواهی شده تمامی ارقام هرساله در شرکتهای تولیدکننده بذر انجام میشود تا در نهایت بذری با کیفیت و خلوص بالا در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
به گزارش تسنیم، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد دزفول بهعنوان بزرگترین مرکز تحقیقات جنوب غرب کشور پس از بررسیها و مطالعات اولیهای که از اراضی آبخور سد بزرگ دز در سال ۱۳۳۹ آغاز شده بود، به طور رسمی در سال ۱۳۴۲ در قلب اراضی ۱۲۵ هزارهکتاری شبکه آبیاری دز در شمال خوزستان افتتاح شد.
مرکز تحقیقات صفیآباد دزفول در حوزه تحقیقات گندم یکی از مراکز سطح یک کشور محسوب میشود که با بررسیهای کارشناسی نسبت به معرفی رقمهای جدید نقش مهمی در ارتقای تولیدات کشاورزی در کشور دارد.
تا کنون ارقام مختلف گندم از جمله ارقام آراز، آران، آینه، آوان، هور، آزادگان، داریون، اوج و جلال در این مرکز نامگذاری و معرفی شده است.
۹ شهرستان خوزستان شامل دزفول، شوش، اندیمشک، شوشتر، کرخه، گتوند، لالی، اندیکا و مسجدسلیمان زیرمجموعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد است.
جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید