با حضور دکتر خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان شورای تحقیقات کشاورزی برگزار شد
جلسه شورای تحقیقات کشاورزی با حضور دکتر خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان، حجت الاسلام سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان، دکتر مردی مشاور عالی رئیس سازمان، دکتر حسین جعفری معاون پژوهش و فناوری، دکتر مخبر معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان، رئیسان برخی از موسسه ها و پژوهشکده و پژوهشگاه، مدیران کل حوزه ستادی سازمان و دیگر اعضای شورای تحقیقات در سالن شهید اسماعیلی راد دوشنبه 16 خرداد 1401 برگزار شد.
دکتر خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان بازدید از سازمان تحقیقات برزیل"امبراپا" که در فروردین سال جاری انجام شد را مورد اشاره قرار داد و با بیان مطالبی در خصوص مقایسه سابقه و توانمندی های تحقیقاتی سازمان تات و امبراپای برزیل، فعالسازی ظرفیت های مراکز و موسسه های تحقیقاتی تابعه برای بهره مندی از زمینه همکاری های بین المللی به منظور رفع مشکلات بخش را خواستار شد.
وی در ادامه گزارش سفر خود به برزیل از تمایل طرف برزیلی در خصوص تبادل فناوری نانو خبر داد و ابراز امیدواری کرد با توسعه همکاری های مشترک با این کشور و دیگر کشورهای جهان شاهد رونق بیشتر و دستیابی عالی تر به دانش فناوری نانو در سطح منطقه و بین المللی باشیم.
دکتر خیام نکویی توجه بیشتر رئیسان مراکز و موسسه های تحقیقاتی تابعه سازمان به ضرورت بکارگیری نیروهای توانمند اشاره کرد و از مذاکرات انجام شده با وزارت علوم برای تدوین نظام جامع آموزش کشاورزی خبر داد.
وی با تاکید بر ضرورت استفاده از ظرفیت های مغفول آموزشی در اختیار سازمان تات در مراکز و موسسه های تحقیقاتی در سراسر کشور از برنامه ریزی های انجام شده برای راه اندازی دوره های آموزشی کاردانی برای تربیت کشاورزان آینده خبر داد.
رئیس سازمان از رئیسان موسسه ها و مراکز تحقیقاتی خواست در خصوص نظام نوآوری ملی در بخش کشاورزی راهکارهای عملیاتی خود را در حیطه ماموریت های محوله ارائه دهند.
دکتر خیام نکویی ضرورت همکاری بین موسسه ها را یادآور شد و بر اجرای پروژه های مشترک در راستای هم افزایی بیشتر تاکید کرد.
دکتر مختار مهاجر رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در این جلسه با اشاره به این موضوع که در راستای تامین امنیت غذایی و امنیت سرمایه گذاری و تولید و همچنین حفظ و بهره برداری بهینه از منابع دامی و ذخایر ژنتیکی و منابع طبیعی برنامه ها و سیاست های موسسه در سال 1401 تدوین گردیده است اظهار داشت: اجرای این سیاست ها و برنامه ها به منظور حرکت بخش اجرا بر اساس یافته های بخش تحقیقات است.
دکتر مهاجر از هماهنگ کردن برنامه ها و سیاستها در راستای برنامهها و نیازهای بخش اجرا، مشارکت دادن بخش خصوصی در تحقیقات کاربردی، ارتباط موثر با تشکلهای مرتبط با صنعت دامپروری کشور و حفاظت از ذخایر ژنی جهت جلو گیری از انقراض دام و طیور بومی کشور، به عنوان برنامه های این موسسه در سال 1401 نام برد. وی در ادامه این مطلب افزود: ایجاد بستر لازم برای تحقیقات بنیادی برای لاین آرین و نژادهای پربازده انواع دام، ایجاد سایتهای الگویی ترویجی به کمک بخش خصوصی در استانها، انجام تحقیقات کاربردی برای تامین خوراک دام از طریق پتانسیلهای موجود و در راستای طرح خوداتکایی علوفه، ارتباط موثر با دانشگاها برای استفاده از توان علمی آنها در رفع موانع تولید، تقویت ارتباط محققین علوم دامی با بخش های اجرایی و تولیدی در قالب برنامه های مشاوره ای و ترویجی و بهبود ساختار نیروی انسانی، تقویت اعتبارت و توسعه و تجهیز آزمایشگاه ها و محیط های تحقیقاتی از دیگر برنامه های این موسسه در سال جاری است.
وی سایر برنامه های موسسه تحقیقات علوم دامی کشور را مورد اشاره قرار داد و افزود: افزایش تولید محصولات دامی، بهبود مدیریت و ارتقاء بهره وری در چرخه تولید تا مصرف، اصلاح نژاد دام و طيور به منظور افزايش توليدات دامي، اصلاح ساختار کسب و کار واحدهای دامپروری، توسعه صادرات زیر بخش دامپروری، ارتقاء ضریب مکانیزاسیون واحدهای دامپروری، شناسايي، ثبت، حفظ و حراست از منابع ژنتیکی دامی، تسهیل در جریان داده و اطلاعات، توسعه نظام بيمه دام و طیور از نظر كمي و كيفي در جهت ارتقاء سطح امنيت سرمايهگذاري، کاهش تصدی گریها و حمايت از توسعه تشكلها و توانمند نمودن آنها در جهت واگذاري تدريجي وظايف مرتبط، ارتقاء سطح دانش تولید کنندگان و انتقال دستاوردهای تحقیقاتی به عرصه های تولید و متناسب شدن نظام قیمت با هزینه تولید از جمله این برنامه ها است.
دکتر مهاجر در ادامه به فعالیت ایجاد سایتهای الگویی ترویجی و ارائه بستههای ترویجی جهت اصلاح روشهای پرورش و پروار دام و همچنین اهداف آن پرداخت و از توسعه سامانه های بهره ور پرورش (گوسفند و بز، شتر و گاومیش) در راستای مشارکت دادن بخش خصوصی در تحقیقات کاربردی خبر داد و افزود: از آثار اقتصادي و اجتماعي اجرايي شدن سامانه بهرهور پرورش گوسفند و بز در کشور می توان به این موضوع اشاره کرد که با بكارگيري فناوري معرفي شده و افزايش تنها ده درصد به راندمان بره و بزغاله گيري در كشور سالانه تعداد 21 ميليون بره وبزغاله توليد خواهد شد، و به عبارتي ديگر سالانه حدود 3 میلیون بره و بزغاله بيشتر به دنيا خواهد آمد و همچنین با اين روش مي توان با حذف بخشي از دام مازاد فشار بر مرتع را كاهش داده و توليد گوشت را حدود 57000 تن بيش از توليد فعلي افزايش داد. كه ارزش افزوده آن معادل85500 ميليارد ريال مي باشد.
رئیس موسسه علوم دامی کشور، مناطق پیشنهادی اجرای برنامه توسعه سامانههای بهرهور پرورش (گوسفند، بز، شتر و گاومیش) در کشور را تشریح کرد و از ارتقاء مدیریت و بهبود ژنتیکی دامهای بومی همراه با حفاظت از ذخایر ژنتیکی خبر داد و گفت: به منظور کمک به حفاظت از دخایر ژنی مورد نظر وزارت جهت جلو گیری از انقراض دام و طیور کشور، برنامه حفاظت از ذخایر ژنتیکی با ارزش در حال انقراض دام و طیور ایران تدوین و اجرایی شده است.
وی توسعه و تجهیز بانک کرایو اسپرم، رویان و سلول های بنیادی ذخایر ژنتیک دامی ایران به منظور جلوگیری از تهدیدات زیستی، ذخیره سازی اسپرم، رویان و سلول های بنیادی گونه ها و نژادهای مختلف دام ایران به ویژه گونه ها و نژادهای در معرض انقراض، تامین اسپرم، رویان و سلول های بنیادی ذخایر ژنتیک دامی ایران برای اهداف تحقیقاتی و اصلاح نژادی را از جمله اهداف کاربردی موسسه در حفاظت از ذخایر ژنتیکی با ارزش نام برد و در ادامه به احیای لاین مرغ آرین اشاره کرد.
دکتر مختار مهاجر، ایجاد بستر لازم برای تحقیقات بنیادی در مرغ لاین آرین، تولید لاین های تجاری با صفات اقتصادی بهبود یافته در سطح اجداد، مادر و گوشتی، استفاده از فناوری ژنومی برای ارزیابی ژنتیکی مقاومت به آسیت و بهبود بازدهی خوراک، اصلاح نژاد بر اساس جیره های هدف، راه اندازی و راهبری لاین های تحقیقاتی و پشتیبان با اهداف معین را از برنامه های لاین برشمرد و اظهار داشت: ایجاد بستر لازم برای تحقیقات بنیادی برای تولید نژادهای پر بازده انواع دام، استفاده از فناوری ژنومی برای ارزیابی ژنتیکی مقاومت به آسیت و بهبود بازدهی خوراک، راه اندازی و راهبری لاین های تحقیقاتی و پشتیبان با اهداف معین از دیگر برنامه های موسسه تحقیقات علوم دامی کشور می باشد.
دکتر مهاجر در بخشی از سخنان خود به برنامههای تحقیقاتی بخش های زنبورعسل و فرآوری محصولات دامی اشاره کرد و دیگر برنامه های موسسه همچون معرفی ترکیب های ژنتیکی گاو دومنظوره، توسعه به نژادی و ثبت نژادهای پربازده، اصلاح و بهنژادی دام ها از طریق انتخاب به کمک نشانگرها به منظور افزایش عملکرد صفات تولیدی و تولید مثلی را تشریح و ارائه نمود.
دکتر تورج ولی نسب مدیرکل دفتر ارتباطات بین الملل سازمان در این جلسه پیرو سفر هیات اعزامی از سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به کشور برزیل با هدف عملیاتی نمودن یادداشت تفاهم فیمابین و بازدید از سازمان تحقیقات کشاورزی امبراپا برزیل در فروردین ۱۴۰۱ گزارشی از بازدید ها و نشستهای علمی و مذاکرات انجام شده را ارائه نمود و ضمن اشاره به وضعیت کشاورزی، دامداری، شیلات و ... کشور برزیل به تشریح پیشرفت های این کشور، در حوزه امنیت غذایی در دنیا در طول پنج دهه اخیر پرداخت.
دکتر ولی نسب ضمن معرفی سازمان تحقیقات کشاورزی امبراپا، با تاکید به اهداف، توانمندی ها، ظرفیت ها و نیروی انسانی و نیز مقایسه تشابه های میان دو سازمان، گزارش مفصلی از سه روز بازدید فشرده به تفکیک بازدیدهای میدانی، جلسات کارشناسی، زیرساخت مدیریتی، ملاقات با وزیر کشاورزی برزیل و ملاقات با رئیس سازمان تحقیقات کشاورزی امبراپا را ارائه نمود.
روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی