گشایش مرکز خدمات بازدیدکنندگان باغ گیاهشناسی ملی ایران با حضور وزیر جهاد کشاورزی
به گزارش روابط عمومی موسسه جنگلها و مراتع کشور در مراسمی که با حضور وزیر جهاد کشاورزی، معاونان ایشان و تعدادی از روسای مراکز تحقیقاتی در 27 خرداد 1400 برگزار شد مرکز خدمات بازدیدکنندگان باغ گیاهشناسی ملی ایران گشایش یافت.
در این مراسم، عباس کشاورز قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی در سخنان خود اظهار کرد: باغ گیاهشناسی به عنوان یک نهاد فرهنگی میتواند بر روی نگرش افراد به طبیعت موثر باشد و کاری که دکتر جلیلی و همکاران ایشان انجام دادند کار علمی، تحقیقاتی و یا ارزیابی ژنتیکی نمیباشد و کاری فرهنگی است. وی تصریح کرد: این مجموعه زمانی یک بیابان بود ولی امروزه به یک مجموعه ژنتیکی بسیار با ارزش تبدیل شده است که ممکن است جامعه جایگاه آن را نداند ولی باید جریان فرهنگسازی و آشنایی جامعه با منابع طبیعی از طریق ایستگاهها و مراکز تحقیقاتی گسترش یابد تا رفتار جامعه با طبیعت تغییر کند.
مهندس کشاورز در خصوص جریان فرهنگسازی در جامعه نیز گفت: فرهنگسازی در جامعه باید توسط دکتر بازرگان و سایر همکاران ایشان نهادینه شده و افراد با موسسات و مراکز تحقیقاتی آشنایی بیشتری پیدا کند. در واقع با توجه به اینکه جامعه، جامعه شهری شده است رفتار با طبیعت رفتاری ناخوشایند است و وظیفه ما اهمیتدادن به این رفتارها در قبال محیط اطراف میباشد.
در ادامه این مراسم، کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اظهار کرد: توسعه کشور و توسعه بخش کشاورزی زیرساختهای قوی میخواهد، همافزایی میان موسسات و سازمانهای اجرایی اتفاقات خوبی را رقم خواهد زد. معاونین اجرایی وزارت جهاد کشاورزی و روسای موسسات تحقیقاتی باید با هم تعامل داشته باشند تا بتوانند مشکلات بخش کشاورزی را برطرف کنند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر لزوم محافظت از زیرساختهای کشاورزی کشور و ارتقای آن گفت: این امر مسئولیت سنگینی است که باید به آن توجه ویژه شود. هر کشوری که به دنبال کشاورزی مقتدر و مستقل است باید بتواند بذر، ژرمپلاسم، بانک ژن و موسسه اصلاح بذر داشته باشد، برای همه این موارد نیازمند زیرساخت است و برای زیرساختهای کشاورزی ایران بالغ بر ۱۰۰ سال برنامهریزی شده است.
وی افزود: این باغ از زیرساختهای اقتدار کشور محسوب میشود و ما در برابر آن مسئول هستیم، هم نباید بگذاریم از آن خیابان رد شود و هم باید روسای آن را قدر دانسته و در صدر قرار دهیم.
در ادامه این مراسم، عادل جلیلی، رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در ابتدا با ذکر تاریخچه اظهار داشت، باغ گیاهشناسی ملی ایران از سال ۱۳۴۷تشکیل و توسط هیات امنا اداره میشد. پس از انقلاب باغ به موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ملحق و مقرر شد زیر مجموعه بخش تحقیقات گیاهشناسی شود. تا سال 1371 فقط حدود 25 درصد از باغ ایجاد شده بود. از آن تاریخ به بعد تکمیل و ایجاد کلکسیونها و مجموعههای جدید در دستور کار جدی مؤسسه در بیشتر سالها قرار گرفت. از نقاط عطف این سالها، حضور مقام معظم رهبری و آیت الله هاشمی رفسنجانی در هفته منابع طبیعی و روز درختکاری در اسفند 1377 در باغ بود که این امر باعث ایجاد ردیف بودجه برای پروژه احیای این باغ شد، پس از آن گروه علمی خوبی در بخش تحقیقات گیاهشناسی شکل گرفت.
دکتر جلیلی در ادامه تصریح کرد: که در اجرای پروژههای موجود سعی شد که استانداردهای جهانی رعایت شود از اینرو با تعداد زیادی از باغهای گیاهشناسی در تمام دنیا در حال تبادل بذر و ارتباط علمی بوده و هستیم ضمن آنکه هدف ما این است که تمام باغهای گیاهشناسی بتوانند نقش کلیدی خود را در حفظ نمونههای گیاهی ایفا کنند.
ایشان ادامه داد: باغ گیاهشناسی ملی ایران، هرباریم مرکزی ایران، بانک ژن منابع طبیعی ایران و موزه حشرات در این مجموعه قرار دارند که نمونههای کم نظیری در دنیا محسوب میشوند.
رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در رابطه با پروژه افتتاح مرکز خدمات بازدیدکنندگان باغ گیاهشناسی ملی ایران گفت: تمام باغهای گیاهشناسی در دنیا مجهز به چنین مراکزی برای بازدیدکنندگان می باشند و ما این طرح را با معماری کاملا ایرانی اجرا کردیم.