• time : 00:00
  • Date : Tue Jan 12, 2021
  • item visited : 765
با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان:
جلسه كمیسیون هماهنگی تحقیقات با محوریت بررسی برنامه كلان تحقیقات تغییر اقلیم برگزار شد

با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان:
جلسه کمیسیون هماهنگی تحقیقات با محوریت بررسی برنامه کلان تحقیقات تغییر اقلیم برگزار شد


هشتمین جلسه کمیسیون هماهنگی تحقیقات با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، دکتر اسکندر زند مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی، دکتر ارژنگ جوادی معاون پژوهش و فناوری سازمان و سایر اعضای کمیسیون دوشنبه 22 دی سال جاری به صورت وبینار در سالن اندیشه برگزار شد.
دکتر بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تدوین برنامه ‌های راهبردی را امری ضروری در آینده پژوهی کشاورزی کشور ارزیابی کرد و بیان داشت: تدوین برنامه های راهبردی از دوره ریاست دکتر زند در سازمان کلید خورده است که جای تشکر و قدردانی دارد و گام مهمی در احصای چالش‌های اصلی ترسیم آینده کشاورزی کشور به حساب می آید در موضوعاتی از جمله امنیت غذایی و تولید غذا، منابع طبیعی، تنوع زیستی و غیره که با توجه به پدیده های مهمی از جمله تغییر اقلیم، چشم انداز آینده مسیر را برای برنامه ریزی بلند مدت در تحقق انجام تحقیقات برای توسعه روشن می کند. 
دکتر اسکندر زند مشاور عالی وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به جدید ترین گزارش ها در رابطه با موضوع تغییر اقلیم در ایران اظهار داشت: شواهدی، چون افزایش متوسط دما در کشور، کاهش بارش‌ها، افزایش تعدد و شدت حوادث زیست‌محیطی شدید مانند سیل و خشکسالی در کشور نشان‌دهنده بروز و روزافزون اثرات گرمایش جهانی و تغییر اقلیم در کشور است.
دکتر اسکندر زند ادامه داد: افزایش ۴۰% باران‌های سیل‌آسا در کشور و روزهای خشک دربرخی از نواحی کشور نیز از پیامدهای محسوس تغییر اقلیمی است و این امر را باید باور کرده و مورد توجه قرار دهیم.
وی اذعان داشت: موضوع تغییر اقلیم فراتر از بخش کشاورزی است اما وظیفه ما بعنوان متولیان تحقیق، پژوهش، تامین و بهره برداری این عرصه بررسی چالش ها و ارائه برنامه های راهبردی متناسب با تغییر اقلیم در حوزه کشاورزی است.
دکتر زند باتاکید بر اینکه برنامه تغییر اقلیم باید در ابعاد مختلف کشاورزی دیده شود گفت: در ارائه برنامه تغییر اقلیم بخش کشاورزی می بایست ضمن توجه به امنیت غذایی که یکی از دغدغه های امروز کشور و جهان است، لازم است حفاظت از منابع و ذخایر را نیز در نظر گرفت به گونه ای که برنامه تغییر اقلیم مانند چتری در برگیرنده برنامه های تنوع، امنیت غذایی، خاک و آب و حتی مدیریت اقتصادی و اجتماعی آن باشد.
مشاور عالی وزیر جهادکشاورزی در ادامه نیز اذعان داشت: در برنامه های بخش کشاورزی توجه به هم پوشانی این برنامه ها ضروری است تا بتوان به تمامی ابعاد بخش کشاورزی توجه کرد و از همه ظرفیت های موجود به درستی بهره مند شد که این امر از وظایف سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است.

دکتر جوادی معاون پژوهش و فناوری سازمان تلاش های انجام شده توسط مدیران برنامه های راهبردی سازمان از جمله امنیت غذایی، تغییر اقلیم و تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی را شایسته تقدیر دانست و ابراز امیدواری کرد خروجی آنها  برای سیاست گذاران در آینده ‌پژوهی مورد استفاده قرار بگیرد. 
وی احصای چالش های مسئله محور و قابلیت تبدیل به طرح کلان در برنامه تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی را مورد اشاره قرار داد و ابراز امیدواری کرد با بهره مندی از پتانسیل جمعی صاحب نظران هر یک از برنامه های راهبردی به زودی برای تصویب در شورای تحقیقات آماده ارائه شود. 
دکتر بلالی مشاور رئیس سازمان با بیان این مطلب که امنیت غذایی با چهار مفهوم اولیه کمیت، کیفیت، مسائل اقتصادی و میزان دسترسی در برنامه راهبردی امنیت غذایی به ۱۰ مفهوم رسیده است بیان داشت: با تدوین 5 برنامه راهبردی سازمان، تصویری نهایی از عملکرد متغیرها بر روی هدف کلان به دست می آید که تصمیم گیری برای به روزکردن استراتژی های تحقیقات تقاضامحور را تسهیل می کند برای مثال  در ارائه برنامه تغییر اقلیم اثرات نهایی بر روی زراعت  و عملکرد محصول را مشخص می‌ کند و سبب می شود با یکم پیش آگهی سیاستگذاری مناسبی در جهت هماهنگی بین بخشی در جهت یک هدف واحد انجام شود. 
هم چنین دکتر جعفری مدیر برنامه راهبردی تغییر اقلیم ضمن ارائه برنامه‌ کلان تحقیقات تغییر اقلیم، چارچوب‌های تدوین این برنامه را شرح داد. وی ابراز امیدواری کرد با بهره مندی از استراتژی های هم چون کاهش انتشار گاز گلخانه ای در حد اپتیمم بهره وری، بتوان با اجرای این برنامه کلان اثرات زیانبار پدیده تغیبر اقلیم را به حداقل رساند.

گفتنی است سایر اعضای کمیسیون پیرامون مباحث مطرح شده در خصوص برنامه های ارائه شده در این جلسه به بحث و تبادل نظر پرداختند.

روابط عمومی تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی 

 

6.1.15.0
V6.1.15.0