اقتصاد مقاومتي ، تولید - اشتغال             
دوشنبه, 4 ارديبهشت 1396
رو عنوان : قسمت دوم و پایانی مصاحبه با دکترمظفری در خصوص بازدید از مرکز تحقیقات کشاورزی موسسه ایکریسات هندوستان
عنوان : ارتباطات تحقیقاتی سازمان با دانشگاه ها و مراكز تحقیقات بین المللی را باید تقویت كنیم
کد خبر : ۷۲۹۶۸
تاريخ :
 ۱۳۹۶/۰۱/۲۷ 
ساعت : ۹:۴۹:۵۷

قسمت دوم و پایانی مصاحبه با  دکترمظفری، در خصوص بازدید از مرکزتحقیقات کشاورزی موسسه ایکریسات هندوستان 

ارتباطات  تحقیقاتی سازمان  با دانشگاه ها و مراکز تحقیقات بین المللی را باید تقویت کنیم

 

دکتر جوادمظفری مشاور معاون وزیر و رئیس سازمان و مدیرکل دفتر روابط علمی و همکاری های بین المللی در قسمت اول مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان بخشی از فعالیت های تحقیقاتی سازمان تحقیقات کشاورزی هند با نام ایکریسات را تشریح کرد و درقسمت دوم به امکان همکاریهای تحقیقاتی بین دو سازمان تحقیقات کشاورزی ایران و هند اشاره کرده است. 

   در ادامه بیانات جنابعالی ،  لطفا وضعیت تحقیقات در مورد دانه های روغنی را درهند تشریح بفرمائید : ضمن استقبال شایسته ای که از هیات ایرانی بعمل آمد با توجه به توانمندی تحقیقاتی آنان در بعضی از موضوع های تحقیقاتی ازجمله دانه های روغنی لذا از محققان آنان دعوت نمودیم تا به ایران آمده و همکاری های علمی داشته باشیم. آنها همچنین برای برگزاری کارگاه آموزشی در ایران اعلام آمادگی کردند. از این پس ما با سازمان تحقیقات کشاورزی هند که موسسه ملی دانه های روغنی زیر نظر آن است مکاتبه خواهیم کرد. همچنین در حوزه سورگوم، ارزن یا نخود با اعزام محققان و یا روسای موسسات برنامه ها مصوب شده و عملی خواهد شد. ما به افزایش ارتباط با سازمان تحقیقات کشاورزی هند علاقه مند بوده و برای یک موقعیت مناسب تلاش خواهیم کرد و سعی ما براین است که  با وزارت کشاورزی هند دیداری داشته باشیم و برای همکاری موسسات تابعه آنها قرارداد یا تفاهم نامه همه جانبه امضاء کنیم. از دیگر اطلاعات ما اینکه در محصول  گلرنگ، کلزا و آفتابگردان موسسه دانه روغنی توانسته اند نوع هیبرید تولید کند و این تکنولوژی برای ما جالب توجه بود. اما آنها با اینکه در گیاه کنجد  نتوانستند به هیبرید برسند ولی ارقامی که مقاوم به ریزش و یا سرعت محصول دهی بالا و یا دوره رشد کوتاهتری دارند، ارقامی را تولید کرده اند.

           مدیرکل دفتر روابط علمی و همکاری های بین المللی در ارتباط با بازدید از  موسسه ملی تحقیقات برنج هند اظهار داشت :  این موسسه به شکل فوق العاده ای  در زمینه  برنج فعالیت می کند و در هند بیش از  43 میلیون هکتار  سطح زیر کشت برنج می باشد که در مقابل زمین زراعی ما خیلی بیشتر است  آنها  بیش از 100 میلیون تن تولید محصول داشته  متوسط عملکرد در کشورشان دو و نیم تن برنج در هکتارمی باشد و الان هیبرید برنج در آنجا به سرعت در حال گسترش است. امروزه 99 رقم هیبرید در هند تولید می شود که ما نتوانستیم  حتی یک رقم در کشور کشت کنیم و این تنوع ارقام نشان دهنده  توانمندی آنها در تحقیقات برنج است. البته  درست است که ما با مرکز ایری در زمینه تحقیقات برنج ارتباط داریم اما می توانیم برای آموزش محققان خودمان با هند نیز ارتباط برقرار کنیم بویژه اینکه یکی از کارهای هند کشت مستقیم برنج است و یا کشت هوازی که بدون غرقابه و بصورت بذر انجام می شود و سعی دارد  مشکلاتی را که در این نوع روش کشت،  ایجاد می شود حل کند. در ایران این تحقیقات بصورت امتحانی و کم می باشد اما در هند دنبال رقم های مناسب  هستند که با ازدیاد علف هرز مبارزه کنند و تا امروز راه حل های خوبی در این زمینه یافته اند که تجربه آنان برای ایران قابل توجه است. ما در رابطه با برنج می توانیم هم درخصوص کشت مستقیم برنج و هم در رباطه تولید هیبرید برنج کار کنیم.

 

دکتر مظفری در خصوص همکاری دانشگاهها با سازمان های مسئول تحقیقات کشاورزی هند بیان داشت: اگرچه موسسه برنج در حیدر آباد است ولی موسسات و دانشگاههای مختلفی در برنامه برنج با این موسسه همکاری دارند و برنامه تحقیقات برنج هند فقط توسط دولت اداره نمی شود بلکه دانشگاهها نیز قبول مسئولیت و وظیفه نموده اند و زیرنظر آن موسسه کار می کنند لذا وقتی گفته می شود 99 رقم هیبرید در موسسه برنج هند تولید شده این ارقام با همیاری دانشگاهها و البته قبول هزینه ها از طرف موسسه برنج تولید شده است. حال ما این ارتباط را با دانشگاه ها نداریم  دانشگاهها اکثرا در مقام پاسخ گویی به حل مشکل کشاورزی نیستند مسئولیت پاسخگویی تنها با وزارت جهادکشاورزی و همچنین سازمان تحقیقات کشاورزی است در صورتی که دانشگاه ها هم در این زمینه باید قبول مسئولیت کنند. یکی از ویژگی های خوبی که ما در دانشگاه های هند دیدیدم این بود که نقش مهمی در حل مشکلات بخش کشاورزی دارند و برنامه های تحقیقاتی که شورای تحقیقات هند یا سازمان تحقیقات هند تنمظیم می کند، دانشگاهها مکلف به اجرا هستند اما در ایران دانشگاهها به برنامه های تحقیقاتی ملی وصل نیستند و تحقیقات گذری برای خود انجام می دهند به شکل مقطعی و نه برنامه ای و بیشتر در راستای حل مشکلات آموزش هستند پس در این مراکز یا تدریس و یا تز انجام می دهند و هدف تنها تکمیل آموزش ها می باشد.

      یکی از ویژگی های کشاورزی هند این است که دانشگاه های کشاورزی زیرنظر وزارت کشاورزی فعالیت دارند مثل بخش بهداشت ما. در هند دانشگاهها رابطه تنگاتنگی با محققان دانشگاهی و موسسات تحقیقاتی دارند و هردو یک برنامه را انجام می دهند اما برنامه تحقیقات کشاورزی ایران در دانشگاهها بعنوان یک قسمتی از برنامه های کشاورزی کشور انجام نمی گیرد و دانشگاهها وظیفه مندی خاصی ندارند. ما می گوییم در برنامه تحقیقات کشاورزی کشور دانشگاهها هم وظیفه مندی خاصی را داشته باشند .

امروز در دانشگاههای کشورمان  تعداد اعضاء هیات علمی دربخش کشاورزی و منابع طبیعی تقریبا هم اندازه سازمان تحقیقات آموزش و ترویج می باشد در صورتی که نیمی از اعضای هیات علمی بخش کشاورزی در دانشگاه ها حضور دارند، در صورتی که  اگر همگی ما دست به دست هم دهیم  انقلاب بزرگی در تحقیقات کشاورزی کشور خواهیم داشت.

 

        وی در مورد ارتباط مرکز ایکریسات با کشاورزان و بخش ترویج کشاورزی در کشور هند اظهار داشت: از موارد جالبی که در این موسسات تحقیقاتی در هند دیدیم از جمله ایکریسات این بود که علاوه بر کار برای محققان، یک بخش ترویج و انتقال فناوری دارد که در این زمینه مستقیما با کشاورز و مصرف کننده کار می کند. تمام سه موسسه ملی هند نیز همه بخش ترویج داشتند و تمامی اعضاء هیات علمی در کنار رئیس بخش ترویج در یک موسسه همکاری می نمایند. لیکن ما در بعضی از موسسات خود تنها یک واحد داریم به نام انتقال یافته، که فقط با یک کارشناس کار می کند در صورتی که در بخش ترویج هند، اساتید و یا عضو هیات علمی در آنجا حضور دارند و یکی از نکات بارز در موسسات هند همین تفاوت بود که ما در موسسات جایی برای ترویج نداریم ولی آنها موفق شده اند تا فناوری های تولید شده به موقع به دست زارع برسد. از آنجا که عمر رقم تجاری سازی شده در کشاورزی پیشرفته دنیا تقریبا 5 سال است و سپس آن رقم قدیمی می شود باید ارقام بدست آمده را  خیلی سریعتر گسترش دهیم و مؤسسه های تحقیقاتی ما باید به این موضوع مهم توجه داشته باشند.

 

مدیرکل دفتر روابط علمی و همکاری های بین المللی در پاسخ به این سوال که در موسسه ملی ارزن هند چه تحقیقات خاصی صورت می گیرد پاسخ گفت: بازدید از موسسه ملی ارزن هند برای ما بسیار جالب بود و از اهمیت  محصول ارزن در کشور هند و سایر کشورها خبر می داد در  آنجا انواع ارزن از نظر غذایی روزبه روز تبلیغ می شود و پویشی (کمپین) با نام Eat right  درتوسعه غذاهای تهیه شده از ارزن وجود دارد که این دانه غذایی را تبلیغ می کند آنها اطلاعات زیادی بوجود آورده اند که نشان می دهد بعضی از ارزن ها بسیار مقوی هستند از جمله ارزن بند انگشتی که ارزش غذایی بالایی دارد آنها سعی دارند  پخت انواع غذاهایی با ارزن را توسعه دهند و در موسسه تحقیقاتی خود نیز در بسیاری از انواع  ارزن ها جهت تولید محصول ارقام هیبرید ایجاد کرده اند. کاشت 12 میلیون هکتار محصول در سال  و تولید ارقام هیبرید ارزن نشان دهنده این موضوع است. شاید برای شما جالب است که بدانید ارزن خیلی گران تر از گندم است و  یک کیلو ارزن حدودا قیمت 100 دلار  ارزش دارد. در اینجا این تذکر لازم است که متاسفانه در کشور ما حتی یک پروژه در سال در این مورد اجرا نمی شود که این نشان از بی توجهی ما به این موضوع دارد. ارزن امروز غذای پرندگان یا فقرا نیست که ما  فقط برای دان کفتری استفاده کنیم، بلکه محصول ارزن بعنوان گیاه غذایی و یا به عنوان گیاه علوفه ای دارای خاصیت است و گیاهی است که سریع رشد می کند و به آب کمتری نیازدارد. ارزن جزء گیاهانی است که اگرچه در کشور ما فراموش شده ولی باید احیاء شود تا  آن را در جیره غذایی مردم وارد کنیم و همچنین در تولید علوفه در مقطعی که علوفه در دسترس نیست و گیاه دیگری نمی شود کاشت در الگوی کشت در تناوب کاشته شود.

 

دکتر مظفری در ارتباط با ایجاد تنوع غذایی به خصوص در پخت نان ، اظهار داشت : چیزی که در ایکریسات مانور داده می شود این است که بتوانند از سورگوم در تهیه نان استفاده کنند. سورگوم نوعی  گیاه دانه ای است که دارای ارزش غذایی بالائی است و می توان از آن برای  مخلوط کردن با گندم  و تهیه آرد استفاده کرد و مصرف سرانه گندم را پایین آورد. ما هم می توانیم گیاه سورگوم را که با شرایط شور و کم آب تولید می کنیم به مصرف خود اضافه کرده و برای پایین آوردن مصرف گندم و خودکفایی از آن استفاده کنیم. زمانی که ما با مشکلاتی چون کمبود باران و  تولید مواجهیم اگر بتوانیم از مصرف گیاهانی با مصرف آب بالا بکاهیم می توانیم موفق تر باشیم. ما قطعا در متنوع کردن رژیم غذایی کشور باید فعالیت کنیم متاسفانه مصرف مداوم نشاسته چه از طریق گندم و یا برنج مشکلات سلامتی متعددی در دنیا ایجاد کرده که کشور ما هم نمی تواند مستثنی از آن باشد و امروز دنیا به تنوع غذایی توجه  دارد و ما هم  باید سریعا این کار را انجام دهیم.

 

وی در رابطه با مصرف بی رویه از آرد سفید و عدم تنوع غذایی افزود: با شروع کار در کارخانه ها تولید آرد در یک قرن اخیر، سبوس گندم از آن جدا و آرد سفید تولید شد. مصرف آرد سفید بدون سبوس، ضررهای بسیاری دارد که در همان زمانها  کشورهای  غربی سریعا به مضرات آن پی بردند و به همین دلیل ده یا 15 سال طول نکشید که راه رفته را برگشتند، اما متاسفانه در کشور ما این روند ادامه یافت لذا باید روند مصرف آرد سفید بدون سبوس متوقف شده و به غذاهای سالم برگردیم و استفاده از تمام دانه ها مثل گندم، ارزن و جو و رژیم غذای متعادل داشته باشیم. بدین طریق هم مشکلات خودکفایی در گندم را بهتر حل می کنیم  و هم کشاورزی مان را متنوع می نماییم. کشاورزی ما بواسطه تغییرات اقلیم و کمبود باران با مشکلاتی مواجه است و باعث شده  صادرات یا واردات ما با نوسان مواجه باشد پس برای بالا بردن بهداشت و سلامتی فردی و اجتماعی و برای کاهش هزینه های دولت باید مسیر خود را در تولید و مصرف غذاها از جمله نان اصلاح کنیم در نتیجه ارتباطات با موسسات تحقیقاتی دنیا مانند ایکریسات در راستای تنوع بخشیدن به غذای کشور حائز اهمیت و موثر می باشد.

 

مدیرکل دفتر روابط علمی و همکاری های بین المللی در پاسخ به این سوال که رسانه های ارتباط جمعی چه نقشی در بسیج افکار عمومی در مورد تنوع غذایی دارند و انتظار شما بعنوان یک محقق از آنان چیست بیان داشت : رسانه ها در ایران به مباحث خطیر وارد نمی شوند و تنها با انتخاب موضوع های سهل و آسان صفحات خود را پر می کنند، پس کار خبررسانی آنطور که باید انجام نمی شود زیرا رسانه ها به دنبال اخبار ساده هستند. توقع اینکه  رسانه ها  در بحث هایی مانند تنوع غذایی و سایر مسائل به طور جدی وارد شوند دشوار است. مثلا مصرف بی رویه گندم و گلوتن تشکیل دهنده آن، مواردی از مشکلات را ایجاد می کند رسانه ها به آن  نمی پردازند زیرا اطلاع رسانی در اینگونه کارها زحمت زیادی دارد. پویش ها را کدام رسانه ها دنبال می کنند؟ در اروپا پویشی به نام slow fod به جای fast food برپاشده و تبلیغ می کند که همگان باید به روالی که در خانه غذا پخته شود برگردند و یا اینکه غذا نه تنها جنبه مادی بلکه جنبه معنوی هم دارد. می گویند غذا وسیله ای است که اعضای خانواده را دور هم جمع کرده لحظات خوشی را برای آنها بوجود می آورد. آشپزخانه نه تنها محل پختن بلکه کانون گرم خانواده است که باعث می شود افراد خانواده دور هم جمع شده، خوشحال زندگی کنند. اروپا این را متوجه شده و شدیدا تبلیغات راه انداخته است. ولی در کشور ما آنچه افزایش می یابد غذای آماده است. خانواده از هم متفرق در اتاق خود غذا می خورند. فرصتی برای دور هم ندارند. ما ملتی با روش "غذای آماده " نبوده ایم اما متاسفانه در این راه پیش می رویم. توجه ما تنها به اخباری است که همه توجهات را جلب می کند. بجای اخبار صرف باید به اخبار سلامت و توسعه بپردازیم. به گفته رهبر فقید انقلاب امام خمینی(ره): رسانه ها و رادیو و تلویزیون دانشگاه هستند و باید مردم را آموزش دهند. البته مدتی است که کانال کشاورزی راه افتاده این کانال باید خود را به کانالی ارتقاء دهد که نه فقط تولید کشاورزی را تبلیغ می کند بلکه همه زوایای غذا و زوایای مصرف محصولات کشاورزی را تبلیغ کند. به طور مثال می توان به کشور آمریکا اشاره کرد، در آنجا مشکل اضافه وزن را با سرمایه گذاری و ترویج غذاهای سالم رفع می کنند. هزینه را می پردازند، می دانند که اگر الان هرچقدر هزینه کنند ده یا صد برابر آن را در آینده صرفه جویی خواهند کرد، تا در هزینه های درمانی مصرف نشود. آموزش هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری است و آموزش مردم هم بسیار لازم تر از آموزشهای کلاسیک است نیاز ما فقط مدرک نیست آموزشهای عمومی حائز اهمیت بیشتری است. ما اگر تغذیه مردم را هماهنگ کنیم می توانیم به اهداف کشاورزی سالم کمک کنیم. وزارت جهاد کشاورزی به تنهایی نمی تواند تمامی مشکلات را حل کند. ما برای حل مشکلات مجبور به انتخاب تنها یک راه نیستیم بلکه می توانیم از همه جهات اقدام کنیم و این به صورت یک فعالیت عمومی و جهاد همگانی عمل شود. بنابراین رادیو و تلویزیون و رسانه ها در همراه کردن مردم نقش بزرگی برعهده دارند.

 

روابط عمومی سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی

 

 



بازگشت           چاپ چاپ      ارسال به دوستان ارسال به دوستان    
 
پيوندها
پیوندهای مهم مراکز تحقیقاتی و آموزشی استانی موسسات/ پژوهشکده ها و مراکز ملی دفاتر ستادي

  وزارت جهاد كشاورزي
  کتابخانه مجازی کشاورزی
  سرویس پست الکترونیکی سازمان
  درج اخبار برای نمایندگان
  حوزه نمايندگي ولي فقيه سازمان
  دبیرخانه جذب هیئت علمی سازمان
  دبیرخانه کارگروه ارتقای نظام سلامت اداری
  نظام جامع پیشنهادات سازمان
  سامانه مدیریت طرح های پژوهشی
  سامانه دستاوردهای پژوهشی
  سامانه جامع آماری سازمان
  سامانه همکاری با دانشگاه ها،...
  فرم های سازمانی
  كميته فناوري نانو وزارت جهاد كشاورزي
  مدیریت برنامه ريزي استراتژيك سازمان
  تعاونی مسکن سازمان
  حوزه مقاومت بسيج

قزوین  
قم
کرمان
کهکیلویه و بویر احمد
کردستان
کرمانشاه
گلستان
گیلان
لرستان
مازندران
مرکزی
هرمزگان
همدان
یزد
مركز ترويج وتوسعه تكنولوژي هراز 
مركز ترويج وتوسعه تكنولوژي دامغان
مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره)




آذربایجان شرقي 
آذربایجان غربی 
اردبیل 
اصفهان 
ایلام 
بلوچستان(ایرانشهر)
بوشهر 
تهران 
جنوب کرمان 
چهارمحال و بختیاری 
خراسان جنوبی  
خراسان رضوی 
خراسان شمالی 
خوزستان 
زنجان
شاهرود
سمنان
سیستان (زابل) 
صفي آباد(دزفول)  
فارس 
موسسه آموزش عالی علمی - کاربردی 
موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه بذر چغندر قند 
موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر 
موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان درياي خزر
موسسه تحقیقات علوم باغبانی
موسسه تحقيقات برنج کشور 
موسسه تحقيقات پنبه
موسسه تحقيقات ثبت و گواهي بذر و نهال 
موسسه تحقيقات جنگلها و مراتع
موسسه تحقيقات خاک و آب 
موسسه تحقيقات علوم دامي کشور 
موسسه تحقيقات علوم شيلاتی کشور 
موسسه تحقيقات فني مهندسي و کشاورزي 
موسسه تحقيقات كشاورزي ديم كشور 
موسسه تحقيقات گياه پزشكي كشور  
موسسه تحقيقات واکسن وسرم سازي رازي 
پژوهشكده بيوتکنولوژي کشاورزي
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخيزداري 
مرکز تحقيقات ابريشم 
مرکز ملي تحقيقات شوري
 مرکز فناوری اطلاعات و اطلاع رسانی کشاورزی 
 اداره روابط عمومي
 دفتر نظارت و ارزشيابي
 حراست سازمان
 دفتر ارتباطات علمی و همکاریهای بین المللی
 دفتر برنامه ریزی و پایش امور پژوهشی
 دفتر امورفناوري 
 دبیرخانه های هیات ممیزه و امنا 
 اداره كل امور مالي 
 دفتر منابع انسانی و نوسازی اداری 
 دفتر برنامه،بودجه و آمار 
 دفتر خدمات فني، مهندسی و پشتیبانی 
 دفتر آموزش بهره برداران 
 دفتر آموزش کارکنان 
 معاونت ترویج کشاورزی 
 دفتر بسیج سازندگی و شبکه عاملین ترویج 
 دفتر ترویج کشاورزی و منابع طبیعی
 دفتر امور زنان روستایی و عشایری 
 دفتر شبكه ملي تلويزيوني كشاورزي و رسانه هاي ترويجي  
 
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی می باشد.

DOURAN Portal V3.9.8.8

V3.9.8.8