يکشنبه, 29 ارديبهشت 1398
عنوان : دكتر مریم حسینی رئیس موسسه تحقیقات برنج كشور در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان، معرفی ارقام جدید كم آب بر و توسعه شیوه كشت خشكه كاری را از جمله دستاوردهای مهم این موسسه در سال 97 برشمرد
کد خبر : ۱۰۷۴۳۹
تاريخ :
 ۱۳۹۸/۰۱/۲۴ 
ساعت : ۹:۵۵:۵۲

امتیاز :  ۵/۰۰ |  مجموع :  ۱

دکتر مریم حسینی رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان، معرفی ارقام جدید کم آب بر و توسعه شیوه کشت خشکه کاری را از جمله دستاوردهای مهم این موسسه در سال 97 برشمرد

       دکتر مریم حسینی رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با محوریت ارائه گزارش عملکرد پایان سال در اسفند ماه 97 ، معرفی ارقام جدید برنج با نام های "رش"، "تیسا"، و "آنام" را از مهمترین دستاوردهای این موسسه در سال گذشته نام برد و  با تلاش موسسه تحقیقات برنج کشور در زمینه خالص سازی برنج  ودریافت تاییدیه استانداردهای اروپا، وزارت جهادکشاورزی برای نخستین بار توانسته است صادرات برنج خالص ایرانی را در دستور کار قرار دهد.

      خانم دکتر مریم حسینی رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور در پاسخ به این سوال که دستاوردهای مهم  محققان این موسسه در سال 97 چه بوده است، بیان داشت: معرفی ارقام جدید برنج، با کیفیت پخت بالا به همراه افزایش عملکرد در واحد سطح، یکی از رویکردهای مهم پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور است؛ در سال 97 رقم های "رش" ، "تیسا" و "آنام" به عنوان ارقام جدید برنج به کشاورزان معرفی شد؛ "رش" به معنای باران نمناک ، رقم جدیدی از برنج است که علاوه بر عطر و بوی فوق العاده، دارای 6 الی 6/5  تن در هکتار عمکرد در واحد سطح است و مشکل وِرس یا خوابیدگی در باران را ندارد. " تیسا" به معنی خالی که می شود به تنهایی آن را مصرف کرد، رقم برنجی است که بین 7 الی7/5 تن در هکتار عملکرد در واحد سطح دارد و جزو ارقام دانه بلند، خوش کیفیت و زودرس است. "آنام" به معنی مادرم ، رقمی زودرس است که با عملکردی در حدود  5 الی 5/5 تن در هکتار، نسبت به ارقام برنج محلی مرغوبیت بیشتری دارد؛ در حقیقت کیفیت این برنج مانند برنج دم سیاه فوق العاده مرغوب است  و برتری دیگر آن نسبت به سایر ارقام ، درنیاز آبی کمتر است. 
وی توسعه ارقام برنج با کیفیت بالا و کم آب بر را از جمله پروژه های تحقیقاتی این موسسه برشمرد و بیان داشت: از آنجا که به طور کلی کشور به سوی شرایط کم آبی پیش می رود و دسترسی به منابع آبی محدودتر می شود، بر این اساس موسسه تحقیقات برنج کشور سعی دارد با معرفی "ارقام کم آب بر"  و محاسبه نیاز آبی هر رقم در طول دوره رشد، ارقامی که نیازآبی بیشتری دارند را از دستورکار خارج  کند؛ علاوه بر این، تحقیقات بر روی ارقام کم آب بر  در سال های اخیر منتج  به معرفی دو رقم متحمل به خشکی شده است که به زودی از آن ها رونمایی می شود.  
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور، با اشاره به دستاوردهای موسسه در زمینه تحقیقات خشکه کاری برنج،  این روش را راهکاری مناسب برای مقابله با خشکسالی نام برد و بیان داشت: کشت مستقیم برنج به روش خشکه کاری به دلیل نیاز به آبیاری کمتر، راهکاری موثر در مقابله با خشکسالی است؛ در روش سنتی ابتدا بذر شالی در خزانه کشت و بعد از حدود یک ماه در زمین غرقابی نشاء می شود، اما در شیوه خشکه کاری بذر شالی پس از شخم در زمین اصلی همچون بذر دیگر محصولات پاشیده و کشت می شود؛ کشت در این روش به رقم های ویژه برنج نیاز دارد که موسسه تحقیقات برنج کشوردر نظر دارد در سال جاری ضمن معرفی ارقام جدید خشکه کاری، "پروژه ملی امکان سنجی خشکه کاری در شرایط مختلف"را نیز اجرا نماید. 
وی توجه به "خالص سازی ارقام برنج "را از دیگر فعالیت های مهم موسسه برشمرد و بیان داشت: یکی از مهم ترین موضوعاتی که موسسه آن را دنبال می کند، خالص سازی ارقام برنج است که با کشت ارقام با خلوص بالا، محصول نهایی برنج عرضه شده توانست ، تایید استانداردهای اروپا را دریافت کند و برای اولین بار بحث صادرات برنج به کانادا و اروپا با مجوز وزیر محترم جهاد کشاورزی دنبال شد. لازم به ذکر است که تنها مرجع تائید کننده خلوص برنج در کشور، موسسه تحقیقات برنج است که این موسسه برای اولین بار دستورالعمل مربوطه را تهیه و در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار داده است و گمرک جمهوری اسلامی ایران  با عمل به  این دستورالعمل و تهیه نمونه از کالا، آن را برای بررسی های تخصصی به موسسه تحقیقات برنج کشور ارجاع می دهد.   
       خانم دکتر مریم حسینی در پاسخ به این سوال که موسسه در حوزه حفظ ذخائر ژنتیکی برنج چه اقدامی انجام داده است توضیح داد: یکی از دستاورد های مهم موسسه در سال 97 ،  احیاء بانک ذخائر ژنتیکی با توجه به ارقام محلی کشت شده در دهه 40 است؛ از آنجا که با تغییرات اقلیمی در استان های مختلف کشور ، برخی از ارقام محلی برنج دیگر کشت نمی شود این ارقام در بانک بذر (بانک ژن)  در موسسه ایری در کشور فیلیپین (موسسه تحقیقات بین المللی برنج) ذخیره شده است. موسسه با دریافت این ارقام از بانک ژن، اقدام به احیاء و کشت این ارقام ارزشمند نموده و  پس از خالص سازی این ارقام و کشت در مناطق مختلف، امکان اشاعه کشت آنها به صورت خشکه کاری ارزیابی شد تا در صورت امکان این بذرها مجددا احیاء شود. بنابراین موسسه با ارزیابی این ارقام و غربال نمودن لاین های ارقام محلی، توانست با غنی سازی ژرم پلاسم از ذخائر ژنتیکی برنج  کشور محفاظت کند. 
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور در خصوص فعالیت های موسسه در زمینه  آموزش بهره برداران در استان های مختلف بیان داشت: یکی از موضوعاتی که کشت و کار برنج را منحصربفرد می نماید تعداد زیاد بهره برداران در کشور است؛ 440 هزار هکتار اراضی برنج کاری با حدود 600 هزار مالک در استان های گیلان و مازندران وجود دارد  که با توجه به بالابودن میانگین سنی زارعان، آموزش آن ها موضوع با اهمیتی است؛ هرکدام از این 600 بهره بردار با دارا بودن خانوار 5 نفره که اغلب در تولید محصول برنج نقش دارند جمعیت 3 میلیون نفری را تشکیل می دهند . خوشبختانه موسسه تحقیقات برنج توانسته است با وجود افزایش تعداد بهره برداران، آموزش های خود را ارتقاء بخشد و گام های موثری در این زمینه بردارد. 
    خانم دکتر حسینی با بیان این مطلب که  عمده وظیفه این موسسه در زمینه ترویج، معرفی ارقام جدید و انتقال یافته های تحقیقاتی به کشاورزان است بیان داشت: موسسه در سال 97 برای اولین بار با برگزاری "روز ملی مزرعه برنج" و هم چنین تدارک برنامه های متنوع، تحت عنوان "جشنواره پخت برنج" سعی در انتقال  یافته های تحقیقاتی و آشنایی کشاورزان با خصوصیات ارقام جدید دارد. علاوه بر این همکاران روابط عمومی در  با حضور در 7  نمایشگاه تخصصی ملی و استانی از جمله نمایشگاه هفته پژوهش در تهران، نمایشگاه پارک علم و فناوری، فعالیت قابل تقدیری در اطلاع رسانی دستاوردهای موسسه انجام داده اند. تدوین و ارائه یک بسته اطلاعاتی (پکیج) خشکه کاری شامل بسته به نژادی و بسته به زراعی اعم از نوع علف کش مناسب، تغذیه، نیاز آبی خشکه کاری همچنین بنابه میزان آب در استان های کشورو گرد آوری نتایج 20 سال تحقیق در حوزه خشکه کاری از دیگر اقدام های مهم موسسه در زمینه ترویج یافته های تحقیقاتی بوده است که به زودی به شکل دستنامه توسط معاونت ترویج کشاورزی منتشرو  در اختیار استانها قرار می گیرد.

       وی در پاسخ به این سوال که موسسه در زمینه همکاری های بین المللی چه اقدام هایی انجام داده است توضیح داد: موسسه در سال گذشته دوره های آموزشی متعددی با همکاری اعضای هیات علمی خود در سطح ملی ، منطقه ای و بین المللی برای کشورهای منطقه مانند آذربایجان، ارمنستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ترکیه ، عراق و افغانستان برگزار کرده است؛ همچنین محققان ما در دوره آموزشی هوشمندسازی کشت در کشور ژاپن شرکت کردند و برای اجرای پروژه های مشترک از اساتید بین المللی به ویژه ایرانیان مقیم خارج کشور دعوت به عمل آمده است. البته از آنجا که با وجود تحریم های ظالمانه به ایران همکاری با مرکز بین المللی ایری بسیار محدود شده است لذا موسسه توسط دفتری با عنوان "مرکز منطقه ای برنج" که ردیف اعتبار مستقلی دارد ارتباط خود را با کشورهای منطقه حفظ نموده است و انتظار داریم در سال های آتی فعالیت های بین المللی از گسترش بیشتری برخوردار شود. 
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور " پایش" را از دیگر حوزه های فعالیت موسسه برشمرد و بیان داشت: پایش محصول برنج در زمینه به زراعی و از منظر ابتلا به بیماری، افزایش جمعیت  آفات و علف های هرز از جمله فعالیت های مستمر موسسه  تحقیقات برنج کشوراست که اهمیت آن برابر است با مراقبت از کل محصول تولیدی یکسال کشاورزان؛ بدان معنی که چنانچه پایش مستمر موسسه در مواجه با بیماری ها و آفات محصول برنج به درستی انجام نشود و بیماری خاصی به ویژه بلاست و یا آفتی مانند کرم ساقه خوار برنج طغیان کند، حجم قابل توجهی از تولیدات برنج کشور نابود می شود؛ بر همین اساس کارشناسان موسسه با حضور مداوم در عرصه و انجام نمونه برداری، وضعیت بیماری و آفات مزارع را به طور مرتب ارزیابی کرده و با ارسال اطلاعیه به سازمان حفظ نباتات و سازمان جهاد کشاورزی تاکنون در کنترل و پایش آن موفق عمل کرده اند. 
وی در پاسخ به این سوال که  فعالیت های موسسه در زمینه های متنوع پژوهشی، آموزش و ترویج، پایش، نظارت و غیره در مجموع  چه تاثیری در افزایش درآمد کشاورزان داشته است اعلام داشت: با توجه به اینکه ارقام محلی زودرس و با کیفیت هستند، مورد استقبال بهره برداران بوده و از مرغوبیت بالایی برخوردارند؛ بر همین اساس موسسه تحقیقات برنج کشور برآن شد تا با طرحی چهارساله و تهیه بذر هسته های اولیه و سپس تهیه بذرگواهی شده لیبل دار، موضوع خالص سازی بذرها را دنبال کند که این کار با موفقیت به انجام رسید (در یک توده محلی برنج هاشمی و توده محلی برنج طارم) در طرحی موسسه توانست7/5 درصد عملکرد کاشت برنج را ارتقاء بخشد همچنین میزان مصرف بذر را از 60 کیلو به 40 کیلو کاهش دهد. در مرحله کاشت و برداشت به دلیل نبودن علف هرز هزینه ها را صرفه جویی نمود.  در طرح 30 هزار هکتاری  با درنظر گرفتن 3 درصد گرانتر بودن برنج سفید به دلیل یک دست بودن ، همچنین عدم علف هرز و کاهش یک درصدی برنج خرد، حدود117/4 دهم میلیارد تومان ارزش افزوده بذر را برای کشاورزان به دنبال داشت که موفقیت مهمی محسوب می شود.
      خانم دکتر حسینی توجه به سالم سازی برنج به عنوان" دومین غله مهم مصرفی مردم"  را در کنار تلاش برای افزایش عملکرد در واحد سطح از جمله رسالت های این موسسه خواند و خاطر نشان ساخت:  سالم سازی غذا برای مصرف کنندگان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. موسسه سعی دارد با پایش مداوم باقیمانده سموم و فلزات سنگین محصول سالمی را در اختیار هموطنان قرار دهد و چنانچه میسر باشد در جهت خوداتکائی کشور و افزایش تولید  قدم بردارد. خوشبختانه در حال حاضربرنج ما از سلامت کافی برخوردار است اما چنانچه روند آلودگی های آب و خاک ادامه یابد و نکوشیم مسیر کشت خود را به سوی کنترل بیولوژیک هدایت نماییم امکان وارد شدن آلودگی به برنج، خارج از تصور نخواهد بود. از آنجا که افزایش جمعیت، نیاز به افزایش تولید را ایجاب می نماید سعی براین است با این میزان سطح زیرکشت و منابع دراختیار، و تنها از طریق افزایش بهره وری و استفاده از ارقام برنج با عملکرد بالا، نیاز هموطنان را برآورده سازیم. 
وی در پاسخ به این سوال که موسسه چه اقدام هایی در حوزه اطلاع رسانی فعالیت ها و دستاوردهای محققان خود انجام داده است بیان داشت:  این موسسه به عنوان موسسه ای ملی در سطح استان گیلان و مازندران فعالیت دارد و از آنجا که استانداری گیلان موسسه تحقیقات برنج را مرجعی برای تصمیم گیری ها معرفی نموده است و کلیه اقدامات را منوط به تایید موسسه دانسته و کمیته ای به ریاست اینجانب در استان تشکیل یافته است، ارتباط تنگاتنگی بین موسسه تحقیقات برنج با رسانه ها برقرار می باشد. خوشبختانه موسسه از حمایت دکتر اسکندر زند رئیس سابق و دکتر خاوازی رئیس فعلی سازمان تحقیقات کشاورزی نیز برخوردار است که در پیشبرد کارها بسیار موثر می باشد همچنین ارتباط موسسه با صدا و سیمای گیلان و مازندران و خبرگزاری های کشور به سطح مطلوبی افزایش یافته است. در سال گذشته روابط عمومی موسسه با جذب تعدادی کارشناس جوان و مستعد  فعالیت رسانه ای خود را افزایش داد، پورتال اطلاع رسانی موسسه تقویت و اخبار جدید با سرعت بیشتری منتشر گردید.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور باتاکید بر لزوم ایجاد فضای همدلی و همکاری در ارتباطات سازمانی، توجه به این اصل  را یکی از ارکان دستیابی به موفقیت در مجموعه تحت مدیریت خود برشمرد و خاطر نشان ساخت : با توجه به وحدت و همدلی که در موسسه ایجاد شده ، همکاران  موسسه و معاونت با اتحاد و همکاری، هدف اصلی خدمت گزاری در بخش کشاورزی را دنبال می نمایند و فعالیت های موسسه با سرعت بیشتری پیگیری می شود. در حال حاضر ارتباط چهره به چهره و خوبی بین مدیران و همکاران در موسسه و معاونت برنج برقرار است و نظرات و پشنهادات مدیران، اعضای هیات علمی، محققان و پرسنل مورد توجه قرار می گیرد که توجه به این اصل مهم یعنی حاکم شدن روحیه وحدت در بین همکاران می تواند انرژی مضاعفی در کل مجموعه برای تعالی سازمانی به ارمغان بیاورد. 

      ضمن ارج نهادن به فعالیت های ارزنده محققان موسسه تحقیقات برنج کشور، از خانم دکتر مریم حسینی رئیس محترم این موسسه مهم تحقیقاتی به سبب حضور در دفتر روابط عمومی سازمان وانجام این مصاحبه اختصاصی قدردانی نموده و برای وی و همکاران ارجمندشان آرزوی موفقیت روزافزون داریم.

روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

 


نمایش تعداد بازدیدها : 1608

بازگشت           چاپ چاپ      ارسال به دوستان ارسال به دوستان    
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی می باشد.

DOURAN Portal V4.0.4.0

V4.0.4.0